Erken genel seçim beklentilerinin iyice arttığı ve yüksek sesle dillendirilmeye başladığı günlerin içerisindeyiz.

Ben 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında, siyasi partilerin erken seçime hazırlanması gerektiğini ilk yazanlardan biriyim. Bu düşüncemde, görüşümde de bir değişiklik yok. Erken seçimin 2025 yılında olacağını düşünen, bu arzuda olan birçok siyasi aktör veya seçmen var. Ben bu konu özelinde 2025'te seçimin olmayacağını düşünüyorum. 2026 erken seçim senesi olacak gibi düşünüyorum.

Şimdi, siyasi partiler 31 Mart sonrası erken seçim hazırlıklarına başlamalı dedim ama siyasi aktörler, milletvekilliği yarışı için veya genel seçim çemberinde şekillenecek bazı siyasi kadrolar için şimdiden hazırlıklara başlamalı mı? Ya da daha doğru bir tabirle hazırlıklara başladığını ulu orta ilan etmeli mi? Bence elinde cephanesi az olanlar için ulu orta ilan faydadan çok zarar getirir. Bazı isimlerin eldeki cephaneyi dikkatli, tedbirli harcaması lazım. Ama örnek olsun diye söylüyorum CHP kanadında Kazım Kurt, İbrahim Arslan gibi AK Parti kanadında Ayşen Gürcan gibi isimlerin elindeki cephane kolay kolay bitmez. Onların şimdiden ortaya atılıp erken seçimi dillendirme, arzularını dillendirme lüksleri var.

Eğer böyle bir lüksünüz yoksa ve rakibiniz de çoksa (-ki çok olmaması için hiçbir sebep yok.) Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi cephesinde Yılmaz Hoca vesayeti resmiyette ortadan kalkmışken ve ön seçim yapılacağı yüksek sesle dillendirilirken milletvekili olmak isteyenlerin sayısı hiç az olmayacaktır. Bu zorlu süreçte eldeki kurşunu hoyratça sıkanlar bir süre sonra cephanesiz kalabilirler. O zaman da gidip aynı safta yer alacakları bir dosta ihtiyaç duyabilirler. Peki ama o dost da bu seçim yarışında ise...

O zaman işte dost da olsa sizin güç kaybınızdan istifade eder ve önünden güçlü bir engeli kaldırmış olur. Yine de pek tabii ki karar kişilerin kendisine kalmış. Benimki bir varsayım, teori. Belki de zaman içinde gizli cephaneler ortaya çıkar. Ya da sıkılan hoyrat kurşunlar işe yarar...

Bekleyip görmekte fayda var. Milletvekili adaylığı yarışı özellikle CHP ve AK Parti kanadında inanılmaz bir rekabete sahne olacak. 2026'da bir erken seçim olursa 2025 ortalarında yarış kızışmaya başladığında, bu yazıma bir kez daha bakmak isteyebilirsiniz. O dönemde taşlar çok daha yerine oturacak, ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır.

Herkese iyi haftalar diliyorum. Sevgiler,saygılar...