Açıkçası ben niyet okumayı ve kehanette bulunmayı sevmem ama siyasetin fıtratında da bazen tahmin yürütmek, kehanette bulunmak var.

31 Mart Yerel Seçimleri üzerinden henüz 5,5 ay geçti, Yani bir sonraki yerel seçime 4,5 yıl kadar bir süre var. Ancak genel seçimler için erken seçim konusu ülke gündeminden düşmüyor. Bu da olası bir erken seçimde gelişebilecek olası senaryoları gündemimize getiriyor.

Ben daha önceki yazılarımın birinde 2025'te bir erken seçim görebileceğimizi söylemiştim. Şayet 2025 veya 2026'nın ilk çeyreğinde bir erken seçim olursa önümüzde bu seçimler için de çok fazla zaman kalmadı demek mümkün. 

Eskişehir, ikitdar yürüyüşüne çıktığını üzerine basa basa söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi için önemli kalelerden biri. CHP Eskişehir'den kimleri aday gösterir bunları şimdiden tahmin etmek zor ama CHP iktidar yürüyüşüne bu denli güçlü çıkmışken, değişime öncülük eden ve bu cesareti gösteren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'u bir nevi ödüllendirmek istemez mi?

Bilindiği üzere Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını çok istemiş ama son anda bu rekabette Ayşe Ünlüce'nin gerisinde kalmıştı. CHP söz konusu olunca Eskişehir'de akla ilk gelen isimlerden biri olan hatta Türkiye çapında Cumhuriyet Halk Partisi ile özdeşleşmiş bir isim olan Kazım Kurt'a yeniden vekillik şansı doğar mı? Ya da bir bakanlık veyahut CHP'de Genel Başkan Yardımcılığı gibi bir görev gelir mi?

Ben açıkçası bu tarz bir teklifin Kazım Başkan'a geleceğini düşünüyorum. Şimdi kehanette bulunduğumuz için rahat konuşuyorum. Kazım Kurt'a benim öngördüğüm gibi bir teklif geldi diyelim. Kazım Kurt bunu kabul etti, CHP de iktidar oldu...

Kazım Başkan ilk etapta yerini şu anki kendi mevcut kadrosundan birine bırakacaktır. Bu gayet olağan ve zaten yasada da olan bir durum. Ancak 2029 Yerel Seçimlerinde CHP ve Odunpazarı'nda söz sahibi olan Kazım Kurt yerine bıraktığı isimle yola devam eder mi?

Herkesin öngöreceği senaryoda bu sistem gayet makul ve mantıklı. Kazım Kurt yerine bıraktığı isimle yola da devam edebilir. Bu garip bir tercih olmaz. Ben ise bu yoldan gitmek yerine plase bir tahmin yapmak istiyorum ve bir kehanet ortaya atmak istiyorum.

Gözlerimizi Eskişehir'in şirin ilçesi Mihalıççık'a çevirelim...

Mihalıççık'ta bugün mevcut belediye başkanı olan bir Haydar Çorum gerçeği var. 2019 yılında ilk kez Mihalıççık Belediye Başkanı seçilen Haydar Çorum, 2024'te yeniden başkanlığa seçilmeyi başardı. Bu da ilçede kendisine bir teveccüh olduğu gerçeğini karşımıza koyuyor. Bir de elbette ilçeden gelen havadislerde de Haydar Çorum'dan rahatsız olan pek kimse olduğunu duymuyoruz.

Haydar Çorum seçime DSP'den de girse Çorum'un DSP'si bugünün DSP'si değil. Bugün ikitdar ile yan yana yol yürüyen parti ile Çorum'un işi yok. Haydar Çorum, Yılmaz Hoca'nın, Ecevit'in, Zeki Sezer'lerin DSP'sinden geliyor. Zaten Çorum'u adaylık konusunda işaret eden, destekleyen ilk isim de Yılmaz Büyükerşen'di. Üstelik Haydar Çorum'u Kazım Kurt da destekliyor ve seviyor.

Tüm bunları cebimize koyduktan sonra Odunpazarı seçmeninin profiline bakalım...

Odunpazarı'nda kırsaldan şehre göç eden çok fazla vatandaş yaşıyor. Özellikle Emek, Gültepe, 71 Evler, Gökmeydan, Büyükdere'nin bir bölümü gibi mahallelerde kırsal etkisi çok. Odunpazarı'nda 3 etkili grup olduğunu da biliyoruz. Emirdağlılar, Sivrihisarlılar ve Aleviler. Haydar Çorum belki Sivrihisar ya da Emirdağlı değil ama kırsaldan gelen bir isim olacak. Üstelik Odunpazarı'nda ve Büyükşehir'deki Mihalıççık lobisini de hiç yabana atmayalım. Onların desteği Çorum'un aday yapılması fikrini güçlendirebilir. Üstüne üstlük Çorum'un Alevi olması da Odunpazarı CHP'de son derece etkin olan Alevi yurttaşların desteğini de kendisine çekebilir. 

Bu etkenleri de cebimize koyduktan sonra bir de Haydar Çorum'un genç ve dinamik bir başkan olması konusu var. Haydar Başkan 1980 doğumlu yani henüz 44-45 yaşında. 2029'da 50 yaşında dinamik bir başkan adayı olarak CHP seçmenini de memnun edebilir. 

Bütün bu donelerden yola çıkarak bir kehanette bulunursam Haydar Çorum, 2029'da CHP'nin Odunpazarı için düşüneceği isimlerden biri olabilir. 

Bu arada ben Haydar Çorum'u şahsen tanımam. Çok fazla bir sohbetim de olmamıştır kendisiyle. Öyle siyasi kulislerle ilgilendiğini falan da pek görmedim, duymadım. Bu sebeple benimki tamamen bir tahmin ve niyet okuama ama...

Neden olmasın?