Tarımsal üretimin yoğun olduğu yaz ayları içinde çiftçilerin artan üretim maliyetleri, tarladan çıkan ürünlerin düşük satış rakamları ve benzeri birçok sıkıntı nedeniyle yüksek sesli isyanına şahit olduk.

Bu durum sadece Eskişehir özelinde karşımıza çıkmadı. Hemen hemen tüm ülkede üreticiler isyan bayrağını çekmiş veya çekmek üzere görünüyordu. Ancak bu kuvvetli rüzgar bir anda kesildi gibi geliyor bana.

Kaçırdığım bir yer varsa bağışlayın ama Eskişehir'de çiftçilerin isyanını artık sosyal medyada olsun, sokakta olsun pek göremiyorum. Çiftçilerin istediklerini alabildiklerini ise hiç sanmıyorum. Çünkü ne maliyetler azaldı, ne ürün fiyatları arttı ne de ülke ekonomisi düzeldi.

Benim merak ettiğim husus şu oldu. Eskişehir'de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çiftçiler ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantının oldukça gergin geçtiği gelen kulis bilgileri arasındaydı. Bu toplantıda neler konuşuldu? Eskişehirli çiftçilerin sesi bu toplantıda konuşulan şeylerden sonra azaldı mı azaltıldı mı? 

Ya da bu konunun bu toplantı ile ilgisi hiç yoksa neden Eskişehirli üretici isyanına devam etmeme kararı aldı?

Eskişehir'de dün Eskişehir Tarım Fuarı 5. kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Ben açıkçası Eskişehir çiftçisinden, üreticisinden bu fuarda bir protesto beklerdim. Öyle bir şey de gerçekleşmedi. Açıkçası çok şaşırdım.

Bir de AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ile Eskişehirli çiftçileri temsilen Eskişehir Genç Rençberler topluluğu  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret edip, istek ve sorunlarını dile getirdiler. Ancak bu ziyaret sembolik bir terapi seansının ötesine geçer mi derseniz ben pek sanmıyorum.

Lafı çok uzatma derdinde değilim. Tarım konusunda uzman da değilim. Tek amacım bu konunun kapanmadan bir kenara atılmasına mani olmak. Şayet bakanlık veya müdürlük çiftçilere bir çözüm önerisiyle gittiyse bu öneriyi de kamuoyu ile paylaşmaları en doğru yol olacaktır.

Çünkü tarım bu şehrin, bu ülkenin can damarlarından biri ve üretim düzelmedikçe ülke ekonomisin de düzelme şansı pek yok. Bu önemli konuya hepimiz hassasiyet göstermeliyiz ki yakın gelecekte toprak bize küsmesin.

Herkese sevgiler, saygılar. Mutlu günler diliyorum.