Her daim derim, şehirlerin kabiliyet unsurları nitelikli genç nesiller yaratıp yaratamadığıyla ölçülür. Şehrin bozkır kaderine karşı yeşilin savaşını verecek olan gençlerdir. Gençlik ne kadar kuvvetliyse bu mücadele o kadar çetin verilir.

Bu sebepledir, hayatın her alanında, özellikle de siyasette, güçlü genç figürler görmek benim de bu kent adına en büyük temennilerimdendir. 

Davası, mücadelesini verdiği fikri, siyasi partisi ne olursa olsun yetişen genç liderler görmek her daim insanı keyiflendirir. Tam da bundan ötürü yakından takip ettiğim ve kamuoyunu bilgilendirmek istediğim bir sürec var: Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Örgütü kongreleri. 

18 Ağustos Pazar günü Eskişehir, gençlik adına oldukça kıymetli bir seçime tanıklık edecek. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Gençlik Örgütleri kendi yöneticilerini seçecek. 

Bu seçim diğer siyasi partilerin olağan seçimlerine nazaran ayrı bir öneme sahip. 2024 seçimleri akabinde Eskişehirdeki "yerel iktidar" konumunu pekiştiren ve bir sonraki genel seçimlerde içtenlikle iktidar olma iddiası taşıyan bir CHP gerçeği var. 

Seçilecek başkanlar yerel yönetimlerde partili- partisiz tüm gençlerin sesi olma fırsatını yakalayacaklar. Doğru ve nokta atışı raporlamalarla hangi mahallede hangi gencin ne eksiği olduğunu tespit edecek ve gerekli mercilere iletecekler. Üç üniversitesi ile devasa bir gençlik ekosistemine sahip bu şehirde kamuoyunu örgütleyecek, partisine 4. vekili meclise göndermeleri ve hatta iktidar olmaları için ihtiyaç duydukları oyları kazandıracaklar. 

Vaziyet böyleyken bu yüksek sorumluluk ve hizmet makamlarına kimlerin talip olduğunu süreci de tarafsızca değerlendirerek sizlerle paylaşmak isterim. 

Odunpazarında Centilmen Yarış 

Odunpazarı ilçesinde birbirinden kıymetli, örgüt içinde ciddi emekler sarfetmiş iki aday var: Tuna Can Ünver ve Ali Eren Doğan. 

Avukat Tuna Can Ünver, 2017'de Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak geldiği Eskişehir'e aşık oldu. 2021'de mezun olduktan sonra hayatını bu şehirde idam ettime kararı alıp serbest avukatlık yapmaya başladı. Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Gençlik Kolları İl Başkanı olarak sivil toplumda, Sui Generis Tiyatro Topluluğu Başkanı olarak da sanat dünyasında yer edindi. Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Örgütü Hukuk Komisyonu Başkanlığı yaptı. Akademik yönden güçlü bir profil çizen Tuna Can Ünver, ikinci üniversitesini okurken yüksek lisansına da devam ediyor. 

Örgütte şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemini oldukça iyi kavramış bir isim. Seçildiği takdirde; gençlerin barınma, beslenme eksiklikleri, geçim sıkıntıları, işsizlik ve mobbing gibi yaşadığı tüm zorlukları bir hukukçu hassasiyetiyle raporlayacağı kesin. 

Belediye meclis üyelerinin düzenli olarak katıldığı toplantılar organize ederek gençlerin sorunlarının belediye meclisinde tartışılmasının önünü açmak istiyor. 

Ana kademe ile uyumlu olacak şekilde gündemli toplantılar düzenlemek, bu sayede  gençlerin aktif politika üretme sürecinde yer almasını sağlamak Tuna Can Ünver için oldukça önemli. 

Kendisine Eskişehir'i üç kelime ile anlatmasını istediğimde aldığım cevaplar "ev, özgürlük, aile" oldu. 

Odunpazarı'nda diğer ilçe gençlik örgütü başkan adayı: Ali Eren Doğan. 

Aslen Eskişehirli olan Ali Eren çocukluğunu bir diğer "kale" olan İzmir'de geçirdi. 2013'te henüz 14 yaşında CHP ile tanıştı ve lise komisyonunda görev almaya başladı. Sonrasında memleketine dönerek liseyi, ardından Osmangazi Üniversitesi Makine bölümünü bitirdi. 2020 itibariyle hem il hem Odunpazarı ilçe gençlik örgütlerinde yönetimde görev aldı. 

Kendisini en çok öne çıkaran özelliği tam bir "saha adamı" olması. 2018, 2019, 2023 ve 2024 seçimlerinde sahada aktif olarak yer almış, bayrak asmış, slogan atmış en ön saflarda emek harcamış bir isim. 

Kendisiyle konuştuğum vakit özellikle üniversite komisyonlarına ağırlık vermek istediğini belirtti. Eskişehir'de partili veya partisiz gençlerin gelip ders çalışabileceği, sosyalleşebileceği, bir öğün yemek ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri Gençlik Örgütüne bağlı kurulacak "Gençlik Evi" projesi oldukça dikkat çekici. Aynı zamanda istihdam sağlamayı hedefleyen "Gençlik Kooperatifi" projesi oldukça ilgi uyandırıyor. 

Eskişehir'i üç kelime ile anlatmasını istediğimde aldığım cevaplar "Eskişehirspor, huzur, demokrasi" oldu. 

Geçmişte sık sık birlikte çalışmış, birbirlerinden "kardeşim" olarak bahseden bu iki adaydan da aldığım ortak söz şu oldu: "18 Ağustos'ta sonuç ne olursa olsun 19 Ağustos'ta beraber yürümeye devam edeceğiz." Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki delegenin teveccühü ne olursa olsun Odunpazarı'nı kaybedeni olmayan bir seçim bekliyor. 

Tepebaşında Kıyasıya Rekabet 

Tepebaşı CHP Gençlik Örgütü de tıpkı Odunpazarı gibi iki aday ile seçime hazırlanıyor: Gün Barış Sevinç ve Berk Doğdu. 

Aslen Eskişehir doğumlu olan Gün Barış Sevinç üniversite yıllarını Tunceli'de geçirdi. Munzur Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Önce Tunceli'de Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcılığı sonrasında İl Gençlik Örgütü Başkanlığı yaptı. Aynı zamanda Siyaset Bilimi Topluluğu kurarak üniversitede aktif örgütlenme çalışmalarında bulundu. 

Bu özelliğiyle nevi şahsına münhasır bir aday. Keza diğer hiçbir ilçe adayı başka bir ilde Gençlik Örgütü Başkanlığı yapmış değil. Eskişehir'de aktif siyaset yapıp Doğu Siyaseti dinamiklerini iyi bilen nadir isimlerden birisi. 

Kendisiyle iletişime geçtiğimde en çok dikkatimi çeken örgütlenme konusunda geçmişten gelen tecrübesi oldu. Kurmuş olduğu yönetim birçok farklı meslek ve yaş grubundan gençleri bünyesinde bulunduruyor. Aralarında psikologluk, öğretmenlik gibi mesleklere sahip gençlerin de olması ciddi avantaj. Bu sayede başkan seçildiği takdirde gençlere rehberlik, psikolojik destek, soru çözüm desteği benzeri hizmetler sunabileceğini belirtiyor. 

Gün Barış aynı zamanda tam bir Eskişehirspor aşığı desek yeridir. Kendisine Eskişehir'i 3 kelime ile anlatmasını istediğimde verdiği üç cevapta da Eskişehirspor vardı: Eskişehirspor sayesinde şehre duyduğum aşk, abilik-kardeşlik hukuku ve saygı. 

Tepebaşı'nda diğer ilçe gençlik örgütü başkan adayı: Berk Doğdu. 

Berk, Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Geçmişinde tıpkı rakibi gibi örgütlenmede aktif rol aldı. 2023 ve 2024 seçimlerinde gençlerin sandıkta görevlendirilmesinde rol oynadı. 2023 seçiminde genel merkez ile koordineli çalışarak birçok gencin oy kullanmaları için ikametgâhlarının bulundukları illere gitmelerine yardımcı oldu. 

Kendisi ile konuşma fırsatı bulduğumda dikkatimi en çok çeken şey 2 ay sonrasına seçim ilan edilse pazartesi çalışmaya başlayabilecek altyapıya sahip oluşuydu. Ekibiyle beraber hazırlamış oldukları yıllık hedef ve faaliyet raporu kendisine ciddi bir hareket alanı sağlamakta. Ana kademeden birçok isimden de ciddi takdir ve destek topladığı inkar edilemez. 

Ana projeleri arasında bir sonraki seçime kadar üye sayısını ciddi oranda arttırmak ve aileleri şehir dışında olup Eskişehir'e okumaya gelen gençlerin ikametgah adreslerini buraya taşımalarını sağlamak bulunuyor. 

Eskişehir'i üç kelime ile anlatmasını istediğimde aldığım cevaplar "ferahlık, öğrenci dostu, fırsatlar" oldu. 

Her iki aday da örgütlenmede oldukça iddialı. Bu da iki üniversitenin bulunduğu Tepebaşı için oldukça gerekli bir kabiliyet. 

Eskişehir’deki gençlik kongreleri; sadece siyasi bir tercih değil, aynı zamanda şehrimizin geleceği açısından kritik bir dönemeçtir. Odunpazarı ve Tepebaşı'ndaki adayların her biri, gençlerin sesi olma ve şehri daha iyi bir yer haline getirme iddiasıyla ortaya çıkıyor. Adayların sunduğu projeler ve vizyonlar; Eskişehir'in gençlik dinamiğini nasıl yönlendireceğini belirleyecektir. 

Bu süreçte; genç liderlerin sergileyeceği performans şehrin siyasi ve sosyal yapısına etki edecek, dolayısıyla bu seçimlerin sonuçları sadece bir siyasi yarış değil, aynı zamanda şehrin geleceği için bir dönüm noktası olacaktır. 

Seçim sonucunun Eskişehir'e de olumlu katkılar sağlaması temennisiyle sürecin adil ve şeffaf bir şekilde ilerlemesini umuyorum. Dilerim ki Eskişehir önce ilçe seçimleri sonrasında il seçiminde tüm Türkiye'ye örnek teşkil eder. 

Tüm adaylara başarılar dilerim.