Eskişehir'in de içine dahil olduğu bazı şehirlerde belediyeler yol, bulvar gibi kamusal alanlardan park ücreti alıyor ve buralarda otopark işletmeciliği yapıyor. Peki bu durum hukuka uygun mu? Ya da etik mi?

Diğer şehirleri bir kenara bırakalım biz Eskişehir'deki yol kenarı otopark meselesine bir bakalım. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şehir merkezindeki birçok noktada yol kenarı otopark işletmeciliği yapıyor. Bu otoparkları EBB iştiraki olan KENTAŞ şirketi işletiyor. KENTAŞ'ın işletmeci olmasında bir beis elbette yok. Asıl sorun yol kenarına otopark yapmak.

Yol kenarlarından otopark ücreti alınması hadisesi aynı zamanda, birçok kez yargıya intikal etmiş durumda. Farklı şehirlerde bu durumun hukuksuz olduğuna dair davalar açılmış ve birçok ilde, ilçede bu işletmeler hukuka aykırı bulunmuş. Eskişehir'de de yol kenarı otopark tartışması devam ediyor. Aynı zamanda büyükşehir belediyesi bu otoparkları işletmeye de devam ediyor. Ancak hukuken belediyenin buralardan ücret alması mümkün değil. Zaten otopark ücretleri ödenmediği zaman icra takibi bile başlatılamıyor. Geçmiş dönemlerde icra takibi girişimleri olsa da bundan da bir sonuç çıkmış değil. Yani, mahkeme genellikle belediyeyi değil vatandaşı haklı buluyor. Ayrıca araç satış işlemlerinde de bu otoparkların ödenmemiş borçları mal sahibinin karşısına çıkmıyor. Bu hukuki karmaşaya hukukçular çok daha net bir açıklama getirecektir diye düşünüyorum. Ancak bir de olayın etik tarafı var.

Hemen hemen her yerde 3 şeride çıkacak yollar araç parkı nedeniyle bazı bölgelerde çift şeride, bazı bölgelerde ise tek şeride düşüyor. Bu da trafiğin aksamasına yol açan en temel etmenlerden biri. Şimdi diyeceksiniz ki "O bölgelerde bulunan araç sahipleri araçlarını nereye koyacak? Yeterli otopark yok." evet bu da doğru. Ancak çözüm yol kenarlarına park yatırmak ve bundan ücret almak değil. O bölgelerde kısa süreli parka izin verilip, uzun süreli park için vatandaşlar otoparklara yönlendirilmeli ve Eskişehir'deki otopark sayısı ciddi anlamda artırılmalı.

Şehir merkezindeki trafiğin yoğunluğu azaltılmak isteniyorsa yol kenarı otoparklara da bir çare bulmak lazım. Bu otoparklar zaten çoğunlukla dolu oluyor. Yeterince araca hizmet veremediği gibi şehirdeki trafiği de sıkışık hale getiriyor. Bir de son dönemde bazı işletmeler bu yol kenarı otoparkların belirli bölümlerini işletmeleri adına kiralıyor. Siz aracınızı o bölgeye koyamıyorsunuz. Yani işletmeler bir nevi kamu malını özel otoparka çeviriyor. Bu durum bana hiç mantıklı gelmiyor. Ayrıca etik de gelmiyor. Kamunun yolunu özel işletmeye tahsis etmek halkçı belediyecilik anlayışına net şekilde ters düşüyor.

Ben belediyenin otopark işletmesine karşı değilim. Çünkü belediye bütçesine ek gelir getiren faaliyetler, kar amacı gütmese de büyük önem taşıyor. Belediyelere tahsis edilen bütçeler kamu harcamalarına yetmiyor. Bu gelirler ile belediye bütçesine kaynak yaratılması gayet akılcı. Fakat bunu yol kenarlarından ücret alarak yapmak mantıksız. Israrla söylediğim gibi yol kenarı otoparklar trafiği rahatlatmıyor aksine sıkıştırıyor. Bir de üstüne üstlük özel işletmelere kiraya veriliyor. Bu durumun önüne geçilmeli.

Başkan Ünlüce'nin başkan seçilmeden önce düzenlediği proje lansmanında şehir içindeki trafiği rahatlatmak için şehir merkezine şahsi araç girişini azaltmak gibi bir projesi vardı. Bunu yapmak için işletmelerin önüne kadar araç ile insanların gelmesinin önüne geçmek bir başlangıç olabilir. Örneğin ESPARK ile Bağlar Mahallesini birbirine bağlayan ve bir dört yola bağlı olan caddede yer alan işletmelerin önünde araçlar çok uzun süre kalıyor. O cadde de bir de tramvay olması trafiği ciddi anlamda negatif etkiliyor. Bu örneklerin sayısı daha da artırılabilir.

Bu konu Eskişehir dışında son günlerde komşu ilimiz Bursa'nın da yeniden gündemine geldi. Çünkü geçmiş dönemde Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Bozbey, bu dönemde CHP'den Bursa Büyükşehir Başkanı seçildi. Bozbey geçmişte Nilüfer İlçesi Belediye Meclis toplantısında bu alınan ücretlerin yasal olmadığını iddia etmişti. Bugün ise Bozbey itiraz ettiği otoparkları işletmeye devam ediyor. Bursalılar Bozbey'in otopark konusunda nasıl bir açıklama yapacağını bekliyor.

Bizde de farklı olmayan durumun bir an önce ele alınması ve yol kenarı otoparkların kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle ana arterlerde ve bağlantı caddelerinde bu otoparkların büyük bir trafik sorunu yarattığını net şekilde görüyoruz.

Bakalım, Başkan Ayşe Ünlüce ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu konuda ciddi bir adım atacak mı? Ya da konuya ilişkin bir açıklamada bulunacak mı? Merakla bekliyorum.

Herkese sevgiler, saygılar...