CHP belediyelerinin ülkenin kötü ekonomik koşulları içinde vatandaşa bir nebze olsun nefes aldırmak ve uygun fiyata kaliteli yemek sunmak amacıyla hizmete sunduğu "Kent Lokantası" konsepti Eskişehir'e de geliyor.

Yerel seçimler öncesinde CHP Genel Başkanı Özgür Özel zaten kendi partilerinin yönetiminde olan her şehirde Kent Lokantası açılacağının sözünü vermişti. Eskişehir gibi büyük şehir statüsündeki bir kentte de elbette Kent Lokantası olması gerekiyor. Maalesef ki gerekiyor... Çünkü vatandaşın alım gücü her geçen gün düşmeye devam ediyor.

Kent Lokantası açılacağına dair kulis bilgileri aylar öncesinden duyulmaya başlamıştı. Kent Lokantası açılmasıyla ilgili somut adımların atıldığı bilgileri ise temmuz ayı içinde kulağıma gelmeye başladı. Hatta üstü kapalı bir tweet atmıştım...

"Odunpazarı Belediyesi oldukça önemli bir hizmeti hayata geçirmek için Büyükşehir'in bir adım önüne geçti." minvalinde bir yazıydı. Fakat daha sonra Odunpazarı Belediyesi yaptığı fizibilitenin ardından Kent Lokantası projesinin bir ilçe belediyesinin bütçesi ile sürdürülebilirliğinin olmadığına karar verdi. Bu gayet normal bir durum. Çünkü Kent Lokantası maliyetine bile değil zararına çalışacak bir kamu hizmeti olacak. Tasarruf tedbirleri de işin içine girince bir ilçe belediyesinin Kent Lokantası'nı tabiri caizse çekip çevirmesi pek mümkün değil.

Zaten Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin de aynı yönde bir projesi olduğu için Odunpazarı bu işe girmeyince EBB ivedilikle Kent Lokantası yapma işine dahil oldu. Kent Lokantası tam olarak ne zaman faaliyete geçer onu bilmiyorum, açıkça söyleyeyim. Ancak EBB'nin açacağı Kent Lokantası'nın Kentpark içerisinde yer alan bir işletmenin yerine açılacağını söyleyebilirim. Aynı zamanda Eskişehir'deki lokantanın saat 15.00'e kadar hizmet vereceğine dair duyumlarım var. Saat 15.00 sonrasında ise bu işletme kafe olarak vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürecek. İstanbul'daki gibi tabldot usulü değil de vatandaşlara restoran konseptinde yemeklerin tabaklarda sunulacağı da aldığım duyumlar arasında. 

Bu kısa bilgilendirme sonrasında gelelim durum değerlendirmesine...

Saat 15.00'e kadar çalışma durumu aynı sektörde olan esnafı çok fazla ezmemek, mağdur etmemek adına alınmış bir karar gibi görünüyor. Buna saygı duyarım. Fakat minik bir eleştiri mi denir, durum değerlendirmesi mi denir adına ne denirse...

Kentpark içine yapılacak lokantanın kent merkezine biraz mesafeli olması bu hizmetten yararlanacak vatandaş sayısını düşürmez mi? Kentpark yerine daha merkezi bir lokasyon tercih edilemez miydi? Çünkü öğle yemeği saatinde Kentpark civarında otogar çalışanları ve Kentpark içinde çalışanlar dışında veya parkta vakit geçiren emekliler dışında pek kimse olmuyor. Orada bir de Kent Lokantası kadar uygun olmasa da nispeten uygun fiyatlı Borsa Lokantası var.

Büyükşehir'in Kent Lokantası açma girişimi çok anlamlı ve doğru bir adım. Ancak bunun yanında destinasyon bana biraz doğru gözükmedi. Elbette EBB yetkilileri gerekli fizibiliteyi yapmış ve eldeki en uygun yeri seçmiştir. Ama halkın çok daha güçlü şekilde faydalanacağı bir alan çok daha güzel olurdu...

Bir de bugünün ekonomisinde Kent Lokantası menüsünün 70 TL civarında olacağı konuşuluyor. Fakat burası Türkiye... Yarın 80, öteki gün 90'a çıkabilir bu fiyat. Bunun da müsebbibi EBB değil hükümettir. Her gün gelen zamlar maalesef kar amacı gütmeyen bu lokantaları da zorluyor. 

Zamsız, güncellemesiz bir güne uyanmak dileği ile... Eskişehir'e Kent Lokantası hayırlı, uğurlu olsun.

Sevgiler, saygılar...