Bir sanat galerisi nasıl bir değişim yaratabilir?
Öznesinde sanat olan bir girişim bir bölgeyi değiştirip, dönüşüm devrimine vesile olabilir mi?
Bugün dikkatinizi bu yöne çekmek istiyorum.
Belki haberiniz vardır Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de çok özel bir sanat galerisi açıldı.
Merve Küpeli Eren ve Mine Küpeli Köseler’in kurucusu olduğu The Key Art Gallery Baksan Sanayi Sitesi’nde düzenlenen keyifli açılışla yolculuğuna başladı.
Bu galeri eminim şehrin kültür sanat hayatına çok özel bir renk katacak ve değer üretecek.
Ancak bu galeri aynı zamanda sanat öznesinin dışında bir dönüşüme de imza atabilir.
Nasıl olur, ne anlatmak istiyorsun diyenlerin dikkatini galeri açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu’na çekmek isterim.
Yalnızoğlu bu galeri açılmadan önce Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve mimar Erkan Uçkan ile bu alana defalarca geldiklerini ve yıllardır Baksan Sanayi Sitesinin dönüşümü için kurdukları hayali Merve ve Mine ikiz kardeşlerin doğal dönüşümle başarabileceklerine dair umutlandıklarını belirtti.
Bu sözler satır arasında dikkatten kaçmasın istedim.
Çünkü benzeri doğal dönüşümler Eskişehir’de daha önce Sümer, Kanlıkavak, Eskibağlar ve Haller dahil olmak üzere pek çok noktada başarıldı.
Yalnızoğlu’nun kast ettiği gibi Baksan içinde bu işin meşalesini yakanlar Merve-Mine kardeşler neden olmasın? Gayet mümkün bir şey!
Malumunuz Baksan yıllardır şehrin dönüşüm için en elzem ama hukuki açıdan en çıkılmaz sokaklarından biri olarak hep gündemde duruyor.
Kooperatif yapısı sebebiyle burada kamu katkısı ile dönüşüm pek mümkün olmadı, olacağa da benzemiyor.
Ancak Baksan’ın içinde bu galeri gibi niteliği yüksek ve hitap ettiği kitlesi değişken mekanlar çoğaldıkça doğal dönüşüm ivmesi artacak ve bakarsanız 10 sene sonra Baksan şehrin en cazip, en farklı alanlarından birisi olacaktır.
Sümer-Kanlıkavak tarafının geçmişini hatırlarsınız. Oraya yapılan nitelikle birkaç konut ve yine yakın geçmişte orada açılan bir iki nitelikli kahveci ile tüm bölgenin ivmesi, çehresi ve insanların ilgisi nasıl değişti biliyorsunuz
Benzeri bir tablo Baksan’da da olabilir.
Mimarlar, sanatçılar belki bizim gibi haber ajansları, modacılar diye sıralanıp giden atölyeler ve rengarenk vitrinli mekanlar bölgede sayısının artması ve açılan her mekanın hem iç hem de dış mimarilerinin değişmesi eminim bölgedeki diğer yer sahiplerini de tetikleyecek ve kendiliğinden bir cazibe alanı oluşacaktır.
Otopark açısından uygun, erişim açısından zor olmayan ve kiraların şehir ortalamasına göre daha uygun olduğu bir alanı bu tür nitelikli üretim veya sanat konseptli içerik üreticilerinin tercih etmemesi için hiçbir neden yok.
Biliyoruz ki her şey bir kıvılcım ile başlar…
Bu kıvılcımı çakan ve bize bir dönüşüm hayali kurduran Merve ve Mine kardeşlere teşekkür ediyor. Doğal dönüşüm vurgusu ile bu kıvılcımı gündeme taşıyan Suat Yalnızoğlu’na da tebriklerimizi göndermek istiyorum.
Bu yazı 2023 itibariyle kayıtlara geçsin. Birkaç yıl sonra umarım. bu yazıyla yeni bir kıyas yapar, durum değerlendirmesi yaparız.