31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından CHP'nin birinci parti olmasıyla erken seçim nidaları da o günden bu yana dillendirilmeye devam ediyor.

Birçok kez de söylediğim ve hemen herkesin dile getirdiği gibi erken seçim söylemleri son günlerde çok daha fazla güçlendi. Bunun nedenlerini uzun uzun sayabiliriz...

Ülkede siyasi istikrarsızlığın giderek artması, tek adam rejiminin beklenen etkiyi vermemesi, ekonominin yokuş aşağı giden grafiği, adalet problemleri, sığınmacı ve kaçak problemleri, toplumda şiddet sorunları, eğitimin kötü gidişatı, dış ilişkilerdeki problemler vs. vs. diye uzayan bir listeyi önümüze koymak mümkün. Ancak erken seçimin bugün bu kadar dile getirilmesinin en güçlü sebebi ise ana muhalefetin son yerel seçimde büyük güç kazanması. Yani, ülkede 23 yıllık AK Parti iktidarının bitebileceğine olan inanç erken seçim çağrılarının çok güçlü hale gelmesini sağlıyor.

Peki, ben de dahil 31 Mart sonrasında pek çok kişi olası bir erken seçimin 2026 senesinde olabileceğini söyledi. Ancak benim fikirlerimde bazı değişiklikler oldu. Bunu saklamakta bir beis görmüyorum. Sonuçta kahin değilim ve siyaset, gündem yaşayan organizmalar. Her an her şey değişebiliyor. Ben artık erken seçimin 2026'ya kalmayacağı kanaatine vardım. Bu da tabii bir tahmin. Kesin bir şey söylemek istemem.

2025'te erken seçim beklemeye başlamamın nedeni ise iktidarın şu görünümde 2026'ya kadar seçimsiz dayanamaycağını hissetmem. Bazen görünen köy klavuz istemez...

Ekonomik parametrelerin daha da bozulmaması adına belki erken seçim 2025'te olmalı minvalindeki ifadeler hem iktidar hem de muhalefet kanadında net şekilde dillendirilmiyor; ancak böyle bir arzunun iki cephede de olduğunu hissediyorum.

AK Parti'nin 23. kuruluş yıl dönümünde partiye üst düzey yeni katılımlar olacağının açıklanması aslında siyasi bir salvo ve özellikle bu erken seçim atmosferinin yeşermeye başladığının net bir işareti. Yine, CHP'nin yerelde birinci parti olsa da bir iktidar partisi veya iktidar ortağı tavrı takınması, bu minvalde genel politika adımları atması da 'erken' bir erken seçimin habercisi gibi görünüyor.

2025'te erken seçim olacağını varsayarak bir öngörü ortaya koyarsam ben bu seçimin yalnızca AK Parti ve CHP arasında geçeceğini düşünmüyorum. İttifaklar ve birliktelikler erken seçim yarışının ve erken seçimin kaderini belirleyecektir.

CHP'nin kimler ile ittifak masasına oturacağı, AK Parti'nin hangi siyasi partiler ile ortak hareket edeceği, iki tarafa da muhalif olacak kanadın veya kanatların ne denli güçlü olacağı seçim sonucu bilmecesinde belirleyici olacak. Bunun yanında vatandaşın tavrı da elbette en büyük etkileyici unsur olacak. Halk AK Parti'ye bir şans daha verecek mi yoksa CHP'ye güvenerek genelde de iktidara taşıyacak mı bunu göreceğiz.

Ben CHP'nin tek başına iktidara yürümesini zor görüyorum. Keza AK Parti de bu kadar güçsüz hale gelmişken yanına birilerini almadan güçlü bir iktidar hamlesi de yapamaz. Hal böyle olunca çeşitli ittifakların önü açılıyor. Şimdiden yeni ittifaklarımız hayırlı uğurlu olsun.

Gelelim bu erken seçimin yerele yansımalarına...

Lafı çok uzatma taraftarı değilim. İttifak kısmından yerel bakmak istiyorum. Şayet CHP ve AK Parti yani iki ana aktör çeşitli ittifaklar ile genel seçime girerse (-ki girecek) Eskişehir'de milletvekili olma yarışı çok daha çekişmeli olur. Eskişehir gibi demokratların da az da olsa muhafazakarların da olduğu bir şehirde CHP ve AK Parti ittifak ortaklarına milletvekili kontenjanı verebilir. Durum böyle olursa parti içi küskünlerin ortaya çıkması da çok doğal olur.

İşte o zaman Eskişehir siyaseti tarihinin en sıcak dönemlerinden birini bu 1 yıllık süreç içinde geçirebilir. Örneğin Cumhuriyet Halk Partisi 3. sıradan bir Zafer Partiliyi aday gösterirse sizce kentte bu durum nasıl bir karşılık bulur?

Ya da AK Parti eski İYİ Partili ya da MHP'li bir adayı 3. sıradan aday ederse tabanın buna tepkisi ne olur? Bunları biraz düşünün isterseniz. Ne de olsa önümüzde en az 7-8 ay kadar bir süreç var bunları tartışmak için. 2025'in ikinci yarısında erken seçim sürecinde yeniden dönüp bugün yazılanlara bakarız.

Herkese keyifli bir gün dliyorum. Sevgiler,saygılar...