Ortalama 12 bin lira alan bir emekli düşünün. Genellikle Hamamyolu caddesine hava almaya gidiyor. Zaman zaman Odunpazarı Belediyesinin işlettiği çay bahçesinden 5 liraya bir çay içip 12 liraya bir simit alıyor ve gelen geçeni izliyor.

Malumunuz çarşının göbeği hareketli. Her tarafta lokantalar, pastaneler, yiyecek-içecek dükkanları var. E pek çok insanda bu mekanları dolduruyor. Benim garip emekli amcam ise o mekanları dolduranları yutkuna yutkuna izliyor ve elindeki simit ile teselli bulmaya çalışıyor. 

Bunun gibi çok örnek var. Emeklisi, dar gelirli olanı, yıllardır çoluk çocuk bir lokantaya gidememiş olan binlerce insan var. 

İşte o insanları düşününce belediyelerin hizmete soktuğu, sokacağı “Halk Lokantası” fikrine karşı çıkmak bana biraz abes geliyor. 

Malumunuz yarın Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Lokantası hizmete açılıyor. Başkan Ünlüce’de bir süredir planlanan bu hizmeti kendi sosyal medya sayfasından duyurdu. 


Taşbaşı’nda hizmete girecek olan lokanta sadece öğle yemeği servisi verecek ve 65 lira gibi cüzi bir ücrete 4 kap yemek imkanı sunacak. 

Bu hizmeti benim gibi düşünüp destekleyen fazlaca insan var. Ancak bu hizmete farklı bakış açılarıyla karşı çıkan ve belediye bu işi yapmamalı diyenlerde var. 

Yani lokanta meselesi şu an Eskişehir kamuoyunda ufak bir tartışma konusu diyebilirim. 

-Diyorlar ki belediye bir kamu kurumu ve  özel sektörle rekabet etmemeli… 

Ancak ben bu hizmetin bir rekabete veya sektörde faaliyet gösteren diğer firmalara bir zararı olacağını düşünmüyorum. Zira bu lokantada günlük yemek sayısı sınırlı olacak ve buradan istifade eden insanlar normalde diğer işletmelerin hedef kitlesi değiller. 

Mesela Odunpazarı Belediyesi’nin Halk Market projesi diğer marketleri zarara mı uğratıyor? 
Tabi ki hayır! 

Benzeri bir mantıkla bu lokantanın diğer lokantalara zararı olmayacağını da iddia edebiliriz. 

-Diyorlar ki belediye 65 liraya yemek verirse zarar eder ve bu mantıklı değil. 

Evet, belki bir zarar durumu olabilir ama belediyenin ana amacı zaten kar yapmak değil. Gerekirse cüzi bir zarar ile yukarıda belirttiğim saiklere sahip olan vatandaşın küçük bile olsa yüzünde bir tebessüm oluşturmak bana göre önemli bir eylem. 

-Diyorlar ki belediye  çok ucuza ücretli yemek işi yapacağına tamamen ücretsiz hizmet versin. 

Zaten belediyenin bir aşevi var. Ve tamamen ücretsiz olarak bundan istifade eden çok sayıda insan da var. Ancak bu hizmet sadece aşevinden hizmet alacak insanları değil lokantaya ayıracak bütçesi olmayan dar gelirliyi de kapsıyor. Bu sebeple aynı mantıkla hizmet vermesi anlamsız. 


Benim bu hizmetle ilgili tek bir kaygım var. 


O da her gün sınırlı sayıda ve dar gelirli vatandaşa sunulacak bu hizmetten ihtiyacı olmayan insanların da yararlanma olasılığı… 

Nihayetinde kimsenin yüzünde bir gelir sayıcı yok. Oraya oturup yemek yiyecek insanların ihtiyaç sahibi mi, değil mi diye ayrımını yapmanın mümkünatı yok. Haliyle bu iş tamamen vicdani bir muhasebeye kalıyor. 

İhtiyacı yokken, gelir durumu iyi olmasına rağmen ben bugün ucuza yemek yiyeyim diye bu lokantayı kullanan net şekilde herhangi bir ihtiyaç sahibinin hakkına girmiş olur. 

O yüzden Eskişehir gibi hassasiyetleri yüksek bir şehirde bu durumun çok fazla olmayacağını düşünsem bile bu şehirde yaşayanlardan  özellikle rica ediyorum. 
Lütfen ihtiyacı olmayan o kapıdan içeri girmesin. Lütfen bir başka düşük gelirli vatandaşın kotasını doldurmayalım. 

Nasıl Odunpazarı Belediyesi 5 liraya çay satarak vatandaşın önemli bir ihtiyacını görüyorsa bu hizmette önemli bir işe hizmet edecek. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun.