Üniversite, belediye veya güçlü STK’ların spor ile iç içe olması, bir spor kulübü kurarak farklı branşlarda faaliyet göstermesi son derece yerinde ve doğru bir uygulamadır.

Nihayetinde bu kulüplerin amacı başta amatör spora katkı yapmak. Yetenekli sporcuların kendini keşfetmesine imkan sağlamak, çocukların, gençlerin mental ve fiziksel gelişimine katkı sağlam gibi türlü türlü olumlamalar yapılabilir. 

Fakat aynı kurumlar bu işi amatör ruhtan sıyırıp profesyonel seviyeye taşıyorsa, bir spor dalı diğerlerinden daha ön planda tutuluyor ve işin içine ciddi bir rekabet giriyorsa orada durum değişir. Ana amaçtan uzaklaşılır, bir nevi kamu-özel sektör mücadelesi yaşanmaya başlar ve en önemlisi özellikle futbol gibi farklı amaçlara hizmet eden bir alanda ortaya çıkan dedikodular kurum kimliği ve marka değerinde de yıpranmalara yol açabilir. 

Bu genel değerlendirmenin ardından gelelim asıl meselemize… 

Malumunuz son günlerde TFF 3. Lig bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Üniversitesi Futbol Takımı ile ilgili türlü türlü söylentiler duyuyoruz. 

Futbol takımının Eskişehirli olmayan bir iş insanı tarafından satın alındığını, Eskişehir’den bazı siyasetçi ve iş insanlarının bu takıma destek verdiği gibi herkesin diline düşmüş bir söylenti var. 

Üstüne üstlük ben ihtimal vermiyorum ama  geçtiğimiz günlerde sürpriz bir şekilde istifa eden eski rektör Prof. Dr. Fuat Erdal’ın bu satışa karşı çıktığı için baskı altına alındığını iddia edenler de olabiliyor. 

Yani spor ve üniversite camiasının dedikodulara mazhar olduğu bir süreç yaşıyoruz. 

Gariptir ki kulislerde bu kadar konuşulmasına rağmen konuya dair bırakın resmi bir açıklamayı spor, eğitim camiası ya da kamuoyunda konuya değinen, sorgulayan çok az insan var. 

Şimdi bu konuya her ne kadar söylenti veya dedikodu desem bile şunun altını çizmek istiyorum. Birkaç önemli kaynaktan aldığım bilgiye göre Anadolu Üniversitesi Futbol Takımı yüzde 90 ihtimalle yaklaşık 40 milyon TL gibi bir rakama satılmış. 

Kulübü satın alan Ankaralı iş insanına Eskişehir’den bazı siyasetçi ve iş insanları da destek sözü vermiş! 

Ancak fotoğrafın büyük kısmına bakınca beni rahatsız eden bazı düşünceler var… 
Öncelikle Anadolu Üniversitesi bu satışa neden gerek duydu? Şayet takım üniversite için maddi bir yük, külfet olduysa bunun için neden bugüne kadar beklendi? 

Geçtiğimiz sene cüzi bir bütçe ile play of oynama başarısı gösteren bir takım, elindeki tesis ve her türlü imkana rağmen en azından iddiasız bir şekilde lige devam etmek yerine neden 40 milyon gibi bana göre çok komik bir rakama satıldı. (Satılmak isteniyor) 

Madem bu takım özel sektöre bu kadar rahat satılabiliyor. Neden profesyonelleşti, profesyonel liglerde yıllardır yarışıyor ve geçtiğimiz senelerde şehrin diğer temsilcileri ile rekabet etme ihtiyacı dahi duydu? 

Diyelim ki bu karlı bir iş… 


Şunu sormak gerek miz mi? Üniversitenin spor ile ilgili düşüncesi öz kaynaklar ve kendi bütçesi ile bir takım oluşturup daha sonra onu satarak kar etmek midir? 

Ve gelelim işin en düşündürücü kısmına… 

Kim ya da kimlerdir henüz bilmiyorum, ancak doğruysa neden Eskişehirli siyasetçiler Eskişehirspor gibi köklü ve yeniden ayağa kalkmak için direnen bir Eskişehirspor varken gidip Eskişehirli olmayan bir iş insanının aldığı takıma destek verecek? 

Bu size de garip ve düşündürücü gelmiyor mu? 

Açıkçası geçtiğimiz günlerde bu konuya dair bir sosyal medya paylaşımı yapmıştım. Anadolu Üniversitesi takımı yabancı bir iş insanı tarafından alınır ise benim nazarımda şehir temsilcisi olamaz diye bir düşünce belirttim. Ve altında bu düşünceme muhalefet eden bazıları özellikle trol diye tabir ettiğimiz hesapların geçmiş paylaşımlarını da inceledim. Çoğu Eskişehirspor’a ve mevcut yönetimine amiyane tabirle sallayan, bir ve bütünlüğü bozan paylaşımlar yapmıştı. Dolayısıyla Eskişehirspor’u sevmeyen kişilerin Anadolu Üniversitesi takımının satışına sevinmesi ve desteklemesi beni hepten şüpheye, endişeye itti. 

Acaba A.Ü. takımı yarın öbür gün Yeni Eskişehir FK için yapılmış ticari bir yatırım olabilir mi? 

Destek verdiği söylenen siyasi irade bu endişenin veya düşüncenin farkında mı? 

Belki bu dediklerimi çok erken dile getirilmiş bir felaket senaryosu gibi düşünebilirsiniz. Lakin bugüne kadar aklımıza gelen çok şeyi kucağında bulmuş bir Eskişehir olarak bu durumdan endişe çıkartmamamızın mümkün olmadığını da ifade etmek isterim. 

Nihayetinde süreç bugünden yarına değil ama kısa vadede gün yüzüne çıkacak. Satış oldu mu, kaça satıldı? Kimler satın aldı göreceğiz… 

Ancak son tahlilde yeniden altını çizelim… 

Eskişehirspor dışında profesyonel liglerde temsilcimiz, temsilcilerimiz olabilir lakin Eskişehirspor herhangi bir temsilciyle yer değiştiremeyecek kadar büyük bir camiadır.