1894 yılı… Alman İmparatorluğunun Bağdat Demiryolu için Anadolu’dan geçen buharlı lokomotiflerin bakımı ve vagon imalatı yapmak üzere Anadolu – Osmanlı kumpanyası adı ile bir tesis kuruldu. Bu tesis Eskişehir’de ilk buharlı lokomotifi üreten TÜLOMSAŞ’ın başlangıcı olmuştu.

Yani Türkiye’de TCDD’nin ilk adımı Eskişehir’de atıldı. 
Eskişehir demiryollarının merkezi, kesişme noktasıydı ve kurucusu Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarından Behiç Erkin’de bu sebeple mezarı Eskişehir’de olsun. Kavşak noktasının tam ortasında gelen geçen tüm trenlerin ortasında yer alsın istemişti. 

Ne yazık ki o TÜLOMSAŞ Eskişehir’den gitti adı da TÜRASAŞ oldu. Ankara’ya bağlandı. 

125 Yıllık geçmiş giderken iktidar temsilcileri Ankara’yı değil, bizi ikna etmeye çalıştı. 

3 Şubat 1933 

Eskişehir-Ankara arasında bugün ki adı ile Türk Hava Yolları ilk resmi uçuşunu gerçekleştirdi. Senelerce uçak seferleri Eskişehir merkezinden gerçekleştirildi. Bir nevi THY Eskişehir’de kuruldu diyebiliriz. 
Gelin görün ki birçok il havalimanı zarar etmesine rağmen Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı gözden çıkarıldı. THY resmi uçak seferlerini Eskişehir’den kaldırdı. 

Gereksiz yere, yüzde 99 sapma payı ile yapılan Zafer Havalimanı yüzünden Eskişehir’i göz göre göre yediler. 

40 km yanı başında olan illere, ilçelere sanayi teşviki verilirken bu kapsamın dışında bırakılan Eskişehir Sanayisi ülkenin en büyük lojistik merkezlerinden biri bu şehre yapılmasına rağmen 16 km’lik bir demiryolu bağlantısı yüzünden limanlara ulaşamıyordu. Başta Gemlik Limanı olmak üzere Eskişehir Sanayisine üvey evlat muamelesi yapıldı. 40 kere söz verildi. Her ulaştırma bakanı, başbakan ve bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilen bağlantı sözü tutulmadı. Yıl oldu 2024 halen daha bu sözün tutulmasını bekliyoruz. 

YHT seferleri ilk olarak Eskişehir’de başladı diye sevindik. Gel zaman, git zaman bu seferlerde Ankara ve İstanbul’a bir kontenjan sınırı getirildi. Eskişehir insanı YHT için bilet bulmakta zorlanmaya başladı. 

*

Ve yıl oldu 2024 Eskişehir bir darbe daha yedi… 
Ankara – İzmir hattında yer alan 10 durak arasında Eskişehir eklenmedi. Artık inşaatı bitme aşamasında olan ve Eskişehir sınırlarından geçen bir YHT hattından ülkenin turizm adına en önemli şehirlerden birisi mahrum bırakıldı. 

Yine yapımı devam eden Ankara – Antalya YHT hattına gözleri çevirdik. Muhtemelen bu projede de Eskişehir es geçilecek. O tren bu şehre uğramayacak ve bir kez daha olup biteni seyredeceğiz. 

Su akar, Eskişehir bakar sözünün yanında Tren gider, Eskişehir bakar diye yeni bir cümle ekleyeceğiz. 

Anlayacağınız Eskişehir’den sorumlu olanlar Ankara yerine yine bizi ikna etme çabalarına devam edecekler. 

Dışlanmış, yok sayılmış, ciddiye alınmamış bir şehir olduk biz… 

ESGİAD Başkanı Ulaş Entok çok güzel dile getirmiş. 
Bir, beraber olmadıkça, ortak akıl ve irade ortaya koyamadıkça kaybetmeye devam edeceğiz. 

İstanbul’dan İzmir, Antalya’ya yola çıkan bizden daha çabuk, daha konforlu ulaşacak. Bize gelmek isteyen, ulaşmak isteyen ise daha çok zorlanacak. 

İmaj adına kötü. Turizm potansiyelimiz adına kötü. Ekonomik gelişim adına adeta darbe vuran bu tercihlere karşı ciddi bir üzüntü taşıyoruz. 

Ancak herhangi bir işe yaramıyor. 
Bizim gibi sorumlular da izledikçe bu devran böyle devam edecek belli ki…