Bir an kendinizi Özgür Özel’in yerine koyun… CHP Genel Başkanlığı için herkesin imkânsız dediği bir yarışa giriyorsunuz. Yanınızda, yörenizde sizi açıktan destekleyen birkaç kişi var. Bu isimlerden biri de desteğini açıktan gösterdiği gibi bu destekle kariyerini riske atan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt…

Zor olsa da Genel Başkan seçiliyorsunuz ve kapınızda başka bir kriz var. Önünüzde sizi bekleyen bir yerel seçim var. Altılı masa dağılmış, potansiyeli yüksek İYİ Parti seçime ayrı girme kararı almış. Garanti olarak görülen şehirlerden gelen sinyaller iç acıcı değil. 

Bu şehirler içinde Eskişehir de var. 

25 yıldır görev yapan Büyükerşen’e kal diyemiyorsunuz, git de diyemiyorsunuz. Başka bir formüle ihtiyacınız var. Çünkü yeniden aday olmayacak Büyükerşen’in yerine talip olan 2 önemli isim var. Ataç aday deseniz olmuyor, Kurt aday deseniz olmuyor. Sizi açıktan destek vermiş Kurt’a yerinde kal demek ise hiç kolay değil. 

Ancak Büyükerşen’in de desteklediği, Ataç’ın itiraz etmediği, Kurt’un ben senin için riske girip destekledim diye isyan etmek yerine kaos yaşanmasın diye zorluk çıkartmadığı ve yine sizin işinizi kolaylaştırdığı bir formül ortaya çıkıyor. 

Şanslısınız ki bu formülle aday olan Ayşe Ünlüce halkta büyük bir karşılık buluyor. CHP Türkiye’de CHP birinci parti oluyor ve gözler genel seçimde iktidar olma hedefine çevriliyor. 

Şimdi karşınızda olası bir erken seçim durumu var. 
İktidar böyle bir sinyal vermese dahi ekonomik durumun 2025 veya 2026’da bir erken seçim rüzgârı estirdiği ortada. 

Hatta örgüt, partililer buna fazlaca inanıyor ki şimdiden hazırlıklar başlamış durumda. 

Şimdi bu bilgiler ışığında siz CHP Genel Başkanı Özgür Özel olsanız, 

Sizi destekleyen, sizin için kendini riske atan ve yeri geldiğinde işinizi kolaylaştıran, milletvekili performansı yüksek, parti bayrağını belediye başkanı olduğunda bile asla geri çekmeyen ve parti içinde etkin olan Kazı Kurt ismi için nasıl bir tasarrufunuz olur? 

Kazım Kurt milletvekili olmak istese, listeye beraber çalışmak istediği isimler için tavsiyede bulunsa değerlendirmez misiniz? 

Genel Başkan yardımcısı olmak istese ya da olası bir iktidar durumunda bakanlık için favori isimlerinizden biri olmaz mı? 

Yani Eskişehir’de aday belirleme sürecinin eskiden Büyükerşen’de olan anahtarı şimdi Kurt’un elinde desek buna itiraz etmek bir şeyleri değiştirir mi? 

O yüzden sevin ya da sevmeyin, destekleyin ya da desteklemeyin ama Kazım Kurt bundan sonra Eskişehir siyasetinin özellikle genel siyasetinin merkezinde olacak. Yapacağı hamle, atacağı adım, örgütle olan ilişkisinden hep bir mana çıkarılacak ve bu sürece dair yorumlanacak. 

Belki de olası bir erken seçimde Kurt’un yerine Odunpazarı’na kim başkan olacak sorusu bile kamuoyunda tartışılmaya başlanacak…

Haliyle buna itirazı olan, bu tezi çürütmek isteyen ya da siyaseti daha iyi yapacağını düşünenlerin çabası da yavaş yavaş boy gösterecek. Ki bazı noktalarda bunu görmeye başladık. 

CHP’de seçim dönemi yaşanan uyum ve iş birliği bir sonraki seçim için kenara çekildi ve şimdi bir parti içi rekabet dönemi başlıyor. 


Disiplin süreci, atamalar, görev beklemeleri de eklersek bu Eylül ayından sonra "Game of Thrones Eskişehir" yeni bölümleriyle karşımızda olacak. 

O yüzden Eskişehir’de kiminin gizliden, kiminin açıktan yaptığı erken seçim hazırlıkları kimseye garip gelmesin. Bu yaz mevsiminin diğerlerine göre daha hareketli olması, örgüt, meclis üyeleri, partililerin gençlik ve kadın kolları seçimine dahi bu denli önem vermesinin ve rekabet havasında geçmesinin de temelinde bu yatıyor. 

Kısaca olası bir erken seçime, erkenden başlayan hazırlık diyebiliriz…