Eskişehir sakinleri yıllardır Hatboyu - Dede Korkut Parkı ve Millet Bahçesi ile ilgili şikayetler, serzenişlerde bulunuyor.
Şikayetlerinde çok haksız sayılmazlar. Çünkü bu 3 alanda da bakımsızlık gırla gidiyor.
Alanlar düzenli olarak temizlenmiyor, aydınlatmayla ilgili problemler var. Üstelik kırılan, eskiyen, tadilat bekleyen hiç bir alan güncel olarak bu hizmetleri alamıyor.
Ne tesadüf ki bu alanların hiçbiri belediyelere ait değil.
Dedekorkut ve Millet Bahçesi Türk Dünyası Kültür Vakfına, Hatboyu ise TCDD’ye ait olan alanlar.
Üstelik bu 3 alan içinde bulunan işletmeler veya otopark alanları üzerinden bahsi geçen kurumlar bir gelir elde ediyor. Buna rağmen yıllardır vatandaşın şikayetleri bitmediği gibi talep ve beklentilerine de sağlıklı bir karşılık bulunamıyor.
Belli ki kurumlar bu işe yeteri kadar personel ve bütçe ayıramıyor. Zira hizmet verdikleri alan ve deneyimleri içinde park ve bahçe deneyimi pek yok. O yüzden de bu şikayetlerin önünü kesecek bir eyleme imza atamıyorlar.
Malumunuz belediyelerin şehirde onlarca parkı var. Hatta bazıları ülkenin en büyük parkları arasında yer alıyor. Buna rağmen yıllardır bakımlı, herhangi bir şikayet ya da soruna rastlanmayan parklar. Çünkü belediyelerin asli işleri içinde yer alan park ve bahçeler müdürlükleri var. Üstelik bu konuda çok deneyimliler ve belediyenin bu işlerle ilgili şantiyeleri, atölyeleri, kendi ürettikleri kent mobilyaları, bitki seralarına kadar engin bir tecrübesi de var.
Fakat bu alanlar bakımsız olmasına rağmen ısrarla Belediyelere bırakılmıyor.
Çünkü siyaset sadece partiler ile sınırlı değil. Kurumların merkezine kadar sirayet etmiş durumda.
Ne TDKB Vakfı, ne TCDD Eskişehir’de bu alanları yerel yönetimlere bırakmaz. Bunu biliyoruz.
Yerel ve genel iktidar Eskişehir’de aynı parti olmadığı sürece bu işin nihayete ermeyeceğinin de farkındayız.
Geçmişte de bunun örneğini yaşamıştık.
Burhan Sakallı döneminde Odunpazarı Belediyesine devredilen Şehri Derya mesire alanı belediye el değiştirip CHP’ye geçince DSİ tarafından geri alınmış hatta trajikomik bir şekilde bu mesire alanına sanki yeni hizmete giriyor gibi sükseli bir açılış yapılmıştı.
Sonra yıllardır çiçek gibi olan alanın ne hale geldiğimi görmüştük.
Zira fidanlık piknik alanı da komik bir gerekçe ile “ağaçlarla ilgili bilimsel araştırma yapılacak” denilerek belediyeden alınmış ardından ise alanda pek çok ağacın kesildiğini görmüştük. Üstelik yıllarca alan atıl durumda bekletildi.
Musaözü mesire alanının ihalesini Tepebaşı Belediyesi’ne vermemek için 2 kere iptal edildiğini de notlarımıza ekleyelim.
Ya Vakıflar Genel Müdürlüğünün yine Odunpazarı Belediyesi'ne yıllardır kullanılan Kurşunlu Külliyesini boşalt talimatı gibi hafızalarda yer etmiş olaylara tanık olmuşluğumuz var.
Özetle aslında yerel yönetimlerin rahatlıkla üstesinden gelebileceği bakım işlerini beceremeyen kurumlar bu alanları belediyelere vermiyor. Bakımlarını düzenli yapmak için herhangi bir gayrete de tanık olmuyoruz.
Siyaseten belediye bu alanı devralıp prim yapamıyor düşüncesi ağır basıyor. Ancak unutulan bir gerçek var. Bu bakımsızlık ve şikayetler de iktidara prim kaybettiriyor.
Olan da Eskişehir insanına oluyor.
O yüzden başta belirttiğimiz şeyi yineleyelim…
Ya bakımlarını yapın ya da bakımlarını yapacaklara bırakın!