“Eskişehir’de büyükşehir belediye başkan adayı olmak isteyen kişi sayısı çok fazla değil. Benim başarısızlığa getirdiğim en temel eleştirilerden bir tanesi bu. Bu şehir kendi içinden aktör yetiştirme konusunda pek mahir değil. Eskişehir’de yetişmiş devletin üst kademelerinde ya da genel siyasette yer alacak çok aktör zaman içinde oluşturulamamış. Parlak kişilerin önleri hep kesilmiş gibi görünüyor.” 

Bu sözler Ak Parti Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan’a ait. 

Kendisine yerel seçim sürecinde Hatipoğlu değil de Kesikbaş, Küpeli veya Güler aday olsaydı sonuç değişir miydi? İçinizde bir keşke var mı diye sordum. 

O da bu önemli soruya yukarıda yaptığı tespit ile cevap verdi. Yaptığı tespite katılmamak, altına imza atmamak olanaksız. Ve ekledi. Aktör sayısı az olduğu için belli bir noktaya gelmiş isimlerin siyasetle anılması ve sık sık adaylıkla gündeme gelmesi çok olağan. Siyasette keşke ile yaşanmaz. Sonuç ne olurdu bilemeyiz ama ben aday belirleyici konumda değilim. Partimiz bu konuda çok detaylı ve titiz bir çalışma yapıyor, aday belirlenirken pek çok koşul ve temayül gözden geçiriliyor. Bunlardan birisi de isteklilik… 


Ayşen Gürcan’ın yaptığı tespit ve ardından dile getirdiklerinden sonra özellikle “isteklilik” kısmını tırnak içine almak istedim. Yani Ak Parti EBB Adayı Hatipoğlu olduysa diğer isimlerden onu daha avantajlı kılan unsur bana göre de bu adaylığı çok istemesi olmuş. Demek ki oda başkanlarının adaylık isteği Hatipoğlu’na göre biraz zayıf kalmış. 

Ayşen Gürcan 2023 Mayıs ayından bu yana Eskişehir Milletvekili ancak kendisi ile ilk kez geçtiğimiz günlerde benimde konuk olduğum bir TV programında bir araya geldik. 
Hayatının 23 senesini Eskişehir’de geçirmiş olan Vekil Gürcan’ın kendisine sorduğum her soruya çok rahat cevap vermesi, lafı dolandırmadan açık açık konuşması, yeri geldiğinde özeleştiri yapmaktan kaçınmayıp siyasi rakiplerine bile saygı unsurunu gözeterek seslenmesini takdirle karşıladım. 

Ancak beni Eskişehir adına en umutlandıran, en dikkatimi çeken kısım bugüne kadar yaşanmış Hükümet-Belediye ayrışmalarına sünger çeken ve Eskişehir için iş birliği adına uzattığı zeytin dalı oldu. 

Seçilmiş Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'nin bir kadın olmasından ve kadın bir başkanın şehri yönetmesinin avantajlarından da bahseden Gürcan, "Bir hanımefendi başkanımız var. Hanımların daha detaycı ve daha iş bitirici olduğunu kendi yaşantımdan da görmüş birisi olarak size söylüyorum. Önümüzdeki süreçte daha somut sonuçlar alınacaktır. İlişkiler kavgasız devam edecektir." diyerek önemli bir mesaj verdi. 

Bugün geldiği noktayı Eskişehir’e borçlu olduğunu ve bu borcu ödemek için elinde bir imkân olduğunu düşünürsek Ayşen Hanım bu çağrısını çok değerli bir başlangıç olarak değerlendirebiliriz. 

*

Eskişehir’in iktidar kanadından yıllardır beklediği ama vuslata eremediği bazı icraatlar var. 
Alpu-Kırka-Seyitgazi yolu, Mamuca TOKİ konutları, Sanayi - Gemlik Limanı bağlantısı gibi zaman zaman umudu kestiğimiz başlıklar. 


Ayşen Hanımı bulmuşken bunları da sorduk. 

Son durum şu şekilde. 
Mamuca TOKİ Konutları’nda tamamlanma süreci yüzde 90’a gelmiş. Kasım ayında teslimlerin başlama ihtimali yüksek. 

Alpu yolunda mahkeme süreci tamamlanmak üzere ve ardından çift şeritli yol yapımına hızlıca başlanacak. 


Gemlik limanına demiryolu ile bağlanma imkanı sunacak olan ara demiryolu ise yatırım programına alınmış. Yani ilk kez bu konuda somut bir adım atılmış. 2025 yılında yapım süreci başlayabilir. 

*

Ayşen Hanıma partinin seçim sürecinin ardından yaptığı değerlendirme, merkez ilçe başkanları ile il başkanı arasındaki anlaşmazlık gibi teşkilata dair sorularımızda oldu. Onları da net bir şekilde cevaplayan Gürcan’ın “Bayramlaşmaya gelmeyen sonuçlarına katlanır.” ifadesi tüm bu süreç ve disiplin hakkında yeterlidir diye düşünüyorum. 
Zira merkez ilçe başkanlarının istifa ederek değiştiği günlerdeyiz. Yani sonuçlar ortaya çıkıyor...