AK Parti’nin Eskişehir Milletvekili sıralaması ile ilgili sürekli bahsi geçen isimler var.
Burhan Sakallı, Dündar Ünlü, Zihni Çalışkan, Murat Özcan, Pınar Turhan Turhanoğlu, Hakan Çizmelioğlu, Serhat Tunç diye benzeri isimlerin yer aldığı listede dikkat çeken bir şey var.
Farkında mısınız bilmem ama söz konusu isimlerin hepsi AK Parti’nin halis, mulis kendi teşkilatlarında yer almış isimler.
İçlerinde tepeden inmiş, göze batan, ağırlığı olmayan bir isim yok.
Hatta aktif görevde olmayanların bile parti içinde ağırlığını koruduğu bir nizam var.
Yiğidi öldürelim ama hakkını verelim.
AK Parti Eskişehir’de siyasi aktör üretme konusunda diğer partilerden birkaç adım, muhalifi olduğu CHP’den 10 gömlek üstte yer alıyor.
Öyle ki AK Parti il başkanlığı için bile birbirinden iddialı ve ağır diye tabir ettiğimiz isimlerden, gruplardan bahsederken aynı şeyi diğer partiler için söyleyemiyoruz.
CHP yeni aktör konusunda Eskişehir’de en kısır parti durumunda.
Partiyi alıp götüren tek dayanak noktası Büyükerşen, Ataç ve Kurt’un belediye başkanlıkları ile mevcut 2 vekilin çabaları. Yanına birkaç meclis üyesi ya da hocaya yakın ismi de eklediğimiz bu listeyi kenarda tutarsak parti içinden kaç ismi alt alta yazabilir ve bu liste çok iddialı diyebiliriz ki?
Ya da şu an az çok belli isimler üzerinden tahmini yapılan listede Genel Merkez kesinlikle yer alamaz 1. Sıra Eskişehir’den tak diye oturur diyebileceğimiz bir özgül ağırlık var mı?
MHP ve İYİ Parti içinde durum pek farklı değil.
İYİ Parti’de ismi geçenlerin büyük kısmı daha partiye üye değil. MHP’de ise tabanı heyecanlandıracak ve iddia ortaya koyabilecek bir isme henüz rastlamadık.
Çünkü yaptığı siyaseti eleştirsek ve çok zaman muhalif olsak bile AK Parti sürdürülebilir bir teşkilat yapısı ile her dönem şehir siyasetine yeni isimler eklemeyi ihmal etmiyor.
Özellikle partide gençlik kolları ya da kadın kollarında mesai yapmış isimlere yıllar sonra bile partinin farklı idarelerinde görev tevdi ediyor. Bazen ilçe başkanlıkları bazen il yönetimlerinde onlara söz ve fırsat hakkı tanıyor.
Aday belirleme yöntemi biat diye eleştirilen AK Parti en azından kendi içindeki isimlere bu yolla adaylık şansı verirken, AK Parti’yi biatçı diye eleştiren diğer siyasi oluşumlar parti dışından isimlere biat ettiklerini neden ise hiç düşünmüyor.
Unutmayalım başarı biraz ekip, biraz vefa ve aidiyet işidir.
Ekibiniz yoksa, aidiyetiniz yoksa ve kendi içinde yarışacak sayıda aktörünüz yoksa genel merkezin altında kalır siz de bir gün yerinizden olursunuz.
Seçim planlaması yaparken özellikle bir sonraki seçimi de hesap eden kardeşlerim
Bunu hesaplamayı da gözden kaçırmasınlar.