Eskişehir’in Kurtuluş Günü 2 Eylül…

Eşimle 2 Eylül günü tanıştık…

Eskişehir Haber Ajansının kuruluşunu 2 Eylül günü yaptık…

Armasında Ulu Önderimizin silüeti olan 2 Eylül SK yöneticisiyim…

Kısaca bugün yani 2 Eylül benim için herkesten çok daha farklı, çok daha manidar bir gün diyebilirim. Belki bir tevafffuk ya da işaret diye düşündüğüm de olmuyor değil.

Tabi bugün altını çizeceğim husus EHA yani bundan 2 yıl önce sizlere “Merhaba” dediğimiz Eskişehir Haber Ajansı…

Müsaadenizle ilerleyen dönemde burada olur muyum, olmaz mıyım, hayat bizi nereye götürür diye düşünmeden bu 2 yıllık sürece dair bir şeyler karalamak istedim. Aslında bir köşe yazısından ziyade bir blog yazısı gibi kişisel birkaç şeyi anlatmak istedim.

Meslek hayatımda radyo sürecini de dahil ederek neredeyse 30 yıllık bir süreç yaşadım. Henüz 14 yaşında elime aldığım mikrofonu neredeyse hiç elimden bırakmadım.

Mesleğimle birlikte büyüdüm. Düşünceler, bakış açıları, beklentiler, idealler hemen hepsi mesleğimle birlikte evrildi.

Gazetecilik değişik bir meslektir. Gezgin bir meslektir. Genelde bir kurumda uzun yıllar çalışılmaz. Yeni heyecanlar, farklılıklar, beklentilerle paralel gazetecilerin transfer süreçleri diğer mesleklerden daha fazla karşımıza çıkar…

Ben ise çok az kurum değiştiren, çalıştığım yerlerde çok uzun yıllar görev yapan, öyle iki de bir mecra değiştirmeyen bir süreç yaşadım. O yüzden ismimle birlikte çalıştığım kurumun ismi genelde beraber anıldı.

Radyo zamanları radyonet soner olarak anılırdım, TV dönemimde ES TV Soner ve hiç çalışmadığım halde Kanal 26 Soner diyenlere çok rastladım. Bunlar anlaşılabilir şeylerdi çünkü çok uzun mesailer ve hemen her programda karşılarına çıktığım insanların kafasına o şekilde yerleşmişti.

Şimdilerde ise henüz 2 sene geçmiş olmasına rağmen EHA Soner olarak anılmak, sürekli kurumla aynı paralelde bahis açılmasının haklı mutluluğunu yaşıyorum.

Çalıştığım her yer elbette değerliydi, öğretici ve ciddi emekler verdiğimiz mutfaklardı…

Hep yönetici olmama rağmen hiç mutfaktan çıkmadığım kurumlardı.

Ancak EHA ile geçirdiğim bu 2 senelik yolculuk benim adıma her yerden birkaç tık önde geliyor.

Biliyorum ki patronlar herhangi bir oluşum kurulurken genelde aynı sözler verirler. İçeriğe, yazıya karışmayacağız, objektif olacağız, bireysel isteklerimiz olmayacak. Sorumlu sensin, önünden geçmeyiz gibi sözleri çok duymuşluğum vardır.

Sevgili imtiyaz ortaklarımız Ahmet Can Akdemir ve Yusuf Melih Turan’da başlarken bu sözlerin altını çizdiler.

Fark şu ki hayatımda ilk kez bu sözlerin tutulduğunu, mesleki olarak en rahat, en hür, en müdahalesiz dönemi yaşadım.

Hal böyle olunca birkaç saat ilgilenirim diye başladığım işte günün 24 saati sorumluluk hisseden, Pazar sabahının köründe ofise gitmekten üşenmeyen üstüne kendine sürekli iş çıkartan, mental ve fiziksel yorgunluklara rağmen keyif alan bir sürece çevirdim.

Çok şükür sıfır seviyesinde pek çok geleneksel ve yeni medya mecrasının yıllardır yer aldığı bir eko sistem içinde 2 sene gibi kısa bir sürede ciddi bir ivme kazandık.

İdeal Medya-İdeal Şehir düsturuyla yeni medyanın rutin içeriklerini yapalım ama üstüne farklı içerikler, estetik, disiplinli ve öncü üretimler yapalım dedik. Çok şükür bunu hayata geçirdiğimiz gibi pek çok geleneksel ve yeni medyaya da öncülük ettik. Rekabetin medyaya getirdiği hareket Eskişehir’in artısı oldu.

Açıkçası hiç kimse EHA şurası ya da burasının arka bahçesi dedirtmeyecek hassas bir denge ile ilerledi. Köşe yazanlarımız hiçbir metazori, baskı, genel politik tavır ya da kişisel kavgalarımız nedeniyle sansür yaşamadı.

Burası aynı zamanda deneyim elde etmek isteyenler için bir akademi olsun istedik.

Eskişehir Haber Ajansı gençler için Eskişehir Haber Akademisi gibi değerlendirildi.

EHA Gençliği kurduk. Çoğu iletişim öğrencisi kardeşlerimizin hem mektep hem de alaylı olarak mesleğe ilk adımı atması adına onlara özgün ve yine en ufak sansür uygulanmayan bir alan açtık. Onlarda elindeki imkanı çok iyi kullanarak henüz stajyeri oldukları meslekte gurur duyulan içerikler hazırladı. Rüştlerini kısa sürede ispat ettiler.

Kuruluşun ilk günlerinde “seçim için kurulan site” gibi densiz önyargı ve ithamları da duyduk. Arkasında kim var diye imalı konuşmalara da tanık olduk.

Normalde cevap vermem ama şu kadarını söyleyim yeterli…

Şu an 3 belediyeye haber aboneliği faturası kesmeyen tek kurum var ise herhalde bizizdir.

Tüm koşul ve şartları yerine getirmemize rağmen “seri ilan” hakkı olan BİK başvurusu yapmayan ender kurumlardanız.

Ve Eskişehir menfaatleri gözeterek daha geçtiğimiz günlerde bu şehre maden açmak isteyen şirketin “reklam, ilan” teklifini de etik olarak doğru bulmayıp reddeden herhalde sayılı kurumlardan birisiyizdir.

Tabi her şey ile örneğiz diye ahkam kesecek de değilim.

Sık sık öz eleştiri yapmasını bilen insanlarız. Yol içinde eksikler, yanlışlar, hatalı işler yaptığımız da olmuştur. Ancak eleştiri kabul eden, kendimizi geliştirmekten ve sabit fikirli olmaktan korkmayan bir meleke kazandığımızı da altını çizerek belirtmek isterim.

Biliyorum biraz uzadı… Yavaş yavaş sona doğru geleyim.

En nihayetinde 2 senelik, dolu dolu geçirdiğimiz, emeklerin karşılığını on binlerce takipçi, defalarca gündemi değiştiren işler ve ürettiğimiz içeriklerle her ay milyonlarca erişimle alan bir kurumun medya grup başkanı olarak önce bugüne kadar bizlerle olan, EHA’da şu an yer almasa bile birlikte yol yaptığımız tüm dost, kardeş ve emekçi arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Bana ve mesai arkadaşlarıma bu mecra ile yeni bir yol açan, bu deneyimi yaşatan değerli kardeşlerim Ahmet ve Melih’e şükranlarımı sunuyorum.

Beni şehrin sevdalısı, asla oldum diyemediğim gazetecilikte her daim motive eden, sorumlu hissettiren, üretim yapmam için teşvik edici olan, yanlış ya da eksik noktalarda yapıcı eleştirileri ile yalnız bırakmayan tüm hemşerilerime de minnetlerimi ifade etmek isterim.

Son olarak bu meslek bir yolculuk, biz yolcu, kurumlar ise çok değerli Han binalarıdır.

Zaman zaman yeni heyecanlar ararız, zaman zaman kenara çekilip dinlemek isteriz zaman zaman kişisel hayallerimizi tamamlamak için zor kararlar alırız.

Şu an buradayım, mümkün mertebe olmaya da devam edeceğim. Ancak bir gün belki yeni bir süreç belki emeklilik istemi ile yollar ayrılırsa bu yazı EHA’ya olan duygu ve düşüncelerimin yansıması olarak bir not kalsın istedim.

Bugün başınızı ağrıttım affola…

Nice mutlu yıllara EHA, İyi ki varsın!