CHP geçtiğimiz yerel seçimde büyük bir başarı ortaya koydu. Ülke genelinde pek çok belediye el değiştirdi. Eskişehir’de ise yıllardır süren yerel iktidarın hacmi ve sınırı genişledi.

Beylikova, Çifteler ve Sivrihisar gibi Ak Parti veya Cumhur İttifakı kalesi belediyelerde CHP’ye geçtiler.

Kırsalda yaşanan değişimle Beylikova ve Çifteler Eskişehir tabiatına çok çabuk uyum sağladı. Vatandaşın ya da kamuoyunun tepkisini çekecek, dikkatleri üzerine alacak bir faaliyette bulunmadılar.

Ancak yine değişim yaşanan belediyelerden biri olan Sivrihisar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Habil Dökmeci göreve geldiği süreçten bu yana bana göre acemi, iletişim sıkıntısını fazlaca hissettiren ve kendi partililerin tepkisini çeken işlere imza atıyor.

Bu işlerden bahsedeceğiz ancak öncesinde Sivrihisar eski belediye başkanı Hamid Yüzügüllü hakkındaki iddialardan başlayalım.

Dökmeci göreve geldiğinden bu yana geçmiş döneme dair bazı açıklamalar yapıyor. Kasaya bırakılan para, yapılan ihaleler, ortadan kayıp olduğu iddia edilen araçlar falan derken ortaya saçılan pek çok mesele var.

Hamid Yüzügüllü bu iddialara uzun süre sessiz kaldı. Ancak bugün bir basın toplantısı düzenleyerek “sükût ikrardan gelir” diye düşünülmesinin önüne geçti.

Yüzügüllü, hakkındaki iddiaları sadece söylemleri değil resmî belgelerle cevap vererek çürütmeyi seçti ve bana göre Habil Dökmeci’yi zora attı.

Ancak yukarıda bahsettiğim tepki sürecinin merkezi bu olay değil.

Dökmeci, göreve gelir gelmez rövanşist duygularla hareket eden bir yönetim tarzını benimsedi. Bir önceki dönemde görev yapan ve Yüzügüllü’ye yakın olan personeli işten çıkartmadı ama bir nevi onlar için sürgün sayılabilecek yerlere yolladı. Sadece üst düzey değil emekçi diye tabir edilecek vasıfsız çalışanları bile ötelediği iddia edildi.

Kamu tasarruf tedbirlere rağmen ve sürekli belediyenin 23 milyon borcu olduğunu söylemesine rağmen kimine göre 15, kimine göre 30 milyon TL’ye festival düzenledi. Tam rakamı bilmiyorum çünkü kamuoyuna açıklanmadı.

Önceki dönem Sivrihisar gelişsin diye bir nevi teşvik edilerek, kiraları uygun tutarak ve kişisel hatırlarla ikna edilerek hizmet üreten esnafın kiraları çok düşük denilerek mevcut ihalelerini iptal etti ve yüksel bedeller talep edilerek yöresel ürün işaretleri lezzetleri sunan meşhur restoranının bile kapanmasına sebep oldu.

Festival demişken yıllardır düzenlenen halk konserlerinde tek bir kez protokol düzeni kurulmazken Habil Dökmeci sahnenin karşısı, vatandaşın önüne beyaz deri koltuklarla özel protokol düzeni oluşturdu. Vatandaş ayakta protokol oturarak konser izledi.

Eşinin doğum günü etkinliğini bile sahnede festivale konuk olan sanatçılarla gerçekleştirmekten hiç çekinmedi.

Zaten eşinin belediye işleyişine adeta başkan gibi müdahil olduğu, sürekli belediyede zaman geçirdiği, iş görüşmelerini dahi yaptığı ile ilgili çok fazla iddia oraya atıldı.

Kendisini eleştirenlere karşı takındığı tavır ve mesajlarla ilgili de nahoş şeyleri fazlasıyla duyduk.

Velhasıl hoşgörünün timsali, zeka ve mizahın en önemli temsilcilerinden Nasrettin Hoca’nın memleketinde henüz 3 aylık süreçte ortaya atılan iddialar artık bazı partililerin sosyal medya paylaşımlarına da yansımaya başladı.

Özellikle işe alım süreçleriyle ilgili tepki paylaşımları yapan partilileri sosyal medyada fazlaca görmeye başladık.

Bilmiyorum niye ama anladığım ya da hissettiğim kadarıyla birileri Habil Dökmeci’yi şehre, personele hatta medyaya bile karşı farklı bir konuma getirmek için özel bir çaba harcıyor.

Ve güzelliklerle dolu Sivrihisar şu aralar sürekli nahoş konularla gündeme geliyor.

Oysa taraflı tarafsız herkesin hemfikir olduğu bir konu var ki, Habil Dökmeci değişim yaşanan belediyeler içinde en şanslı başkan.

Altyapısı, üst yapısı tamamlanmış, SGK ve vergi olmayan bir belediye teslim aldı.

Turizm potansiyeli üst düzeye çıkmış, yöresel lezzetleri resmi olarak tescillenmiş, yeni turistik alan yatırımları hazırlanmış ve OSB’si hazır bir ilçe teslim aldı.

Rutin festival kültürü oturmuş, Nasrettin Hoca’nın memleketi olduğu bilim çalışmalarıyla tescillenmiş bir düzen teslim aldı.

Yani diğer ilçeler gibi sıfırdan, ekonomisi zora girmiş, herhangi bir yatırım yapamayacak bir ilçe belediye başkanı olmadı.

Sivrihisar Belediye Başkanı olarak bu durumu istiyorsa rahatça pozitife çevirebilecek bir potansiyeli mevcut. Bu potansiyeli göstermek içinde önünde 4,5 yıl gibi uzun görünen ama çabucak geçen bir süreç olacak.

Umarım Sivrihisar ivmesini daha da yükseltir, daha sık uğranan, daha çok konuşulan, daha çok turist ve dizi seti ağırlayan bir ilçe olur. Şehre de katma değer sağlamaya devam eder.

Biz de yeniden güzellikleri konuşur, takdir eder ve Ankara’ya her gidişimizde uğramak isteme alışkanlığımızı kenara bırakmayız.