Tatil bitti, geç yatmalar, geç saatlere kadar oyunlar oynamalar, bolca olan boş vakitler de bitti. Şimdi çocuklar için eğitim öğretim ve tabi ki sosyalleşme zamanı.

Çocuklar ilk iki hafta içerisinde okula adapte olabilmekte zorluk yaşayabilir. Aileden, evden uzaklaşmak, yeni toplumsal ortama girmek, yeni kurallara uymak  çocuğun kaygılı hissetmesine neden olabilir. Ders çalışmak yerine oyunlarla arkadaşlarla vakit geçirmek istiyor olabilir. Erken saatte uyanıp okula gitmek zorluyor olabilir. Siz ebeveynler onları bu süreçte anlamalı, düşüncelerini ifade etmelerini sağlamalı, en önemlisi kaygılarınızı onlara yansıtmamalısınız.

Ailelerin; okul seçerken çocuklara fikrini sorması onu okul başlamadan önce öğretmenleri ve arkadaşları ile tanıştırması, okulda neler yapılacağı konusunda bilgilendirilmesi çocuğun okul uyum sürecinde önemlidir. Çocuğun kaygılarını anlayın, onu dinleyin kendi öğrencilik anılarınızdan bahsedin. Onu kimseyle kıyaslamayın. Okulu yeni bilgiler , beceriler edineceği güzel bir tablo olarak anlatın. Çocuğunuzu kendinize bağımlı hale getirmeyin, tek başına oynamasını, yalnız uyumasını, arkadaşları ile oyun kurmasını destekleyin. Onun sorumluluklarını almayın yaşına uygun sorumluluklar verin ve yapması için cesaretlendirin. Baskıcı, yargılayıcı, öfkeli davranmayın.’’ Okula girmezsen sana küserim’’, ‘’ Şeklindeki söylemlerden kaçının. Bu tarz davranışlar çocukta okul fobisine yol açar. Onu dinleyin ve neden okula gitmek istemediğini öğrenin. Çocuğun kafasındaki belirsizlikleri anlayın ve cevaplayın. Çocuğu okula bıraktığınızda ondan kaçmayın, doğru ifadeler kullanın, ne zaman onu alacağınızı bildirin. Onu okula bırakırken sakinleştirmeli, okul yolunu eğlenceli hale getirmelisiniz. Uyuma saatlerini düzenleyin. Çocuğun okula devamı konusunda kararlı olmalısınız. Çocuk bağımlı olduğu ebeveynden ayrılmakta zorluyorsa okula diğer ebeveynin götürmesini sağlayın. Çocuk arkadaş bulmakta zorlanıyorsa bu durumu öğretmenine muhakkak iletmeli okuldaki diğer öğrenciler ve veliler ile okul dışı organizasyonlar yapmalısınız. Aile içi problemler, psikolojik problemler, sağlık sorunları, evde kardeş olması çocuğun okula gitmek istememesine neden olabilir. Bu durumları tespit etmeli, tedavi sürecine geçilmesini sağlamalısınız.

Çocuklara; kişisel farklılıklardan bahsedin, herkesin imkanının farklı olabileceğini boyununun kilosunun farklı olabileceğini,  herkesi olduğu gibi kabul etmemiz gerektiğini anlatın.

Yeni bilgiler öğrenmenin keyfini yaşayacağız bir öğrenim yılı olsun...