Son yıllarda gündemde çokça konuşulan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi binası depreme dayanıklı mı, olası bir deprem karşısında bina sağlam mı sorularının cevabını uzun yıllar sonra Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak cevaplandırdı.
"Tıp Fakültesi binamızda yaptırdığımız incelemelerde binanın yapıldığı tarihte yapılan malzemelerden daha sağlam malzemeler kullanılarak, zemine sağlam oturtularak yapılmış. Olası bir deprem düşünülerek deprem sallantı boşlukları bırakılmış ve sağlam olması için her kata 10 adet perde beton yerleştirilmiş. Asansör boşluğu gibi riskli yerlere ise 15 adet perde beton yerleştirilerek buraların sağlam olması sağlanmış. Bu perde betonlar sonradan ekleme değil yapıldığı anda monte edilerek yerleştirilmiş. 135 adet ayrı kolon olmak üzere toplamda 1307 adet numune incelenmiş, kolon ve kirişlerde 22 ile 24'lük demirler kullanılmış. Beton dayanıklılığını ölçmek için yapılan schmidt çekici deneyinde ise betonların sağlam olduğu, geçmiş dönemde yaşanan depremlerden etkilenmediği görülmüştür. Ancak 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yayınlanan deprem yönetmeliğine göre binanın 4 ayrı noktasında güçlendirme yapılması kararı alınmıştır."
Osmangazi Üniversitesi'nin kampüsünün içinden fay geçtiğine dair iddialara cevap veren Jeoloji hocası Erhan Altunel
"Yaptığımız incelemelerde İnönü ilçesi tarafından bir fay hattı geçiyor fakat Karabayır Bağları tarafında fay hattı kesiliyor. Kampüsümüzün içerisinden aktif bir fay hattı geçtiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Biz fay hattının nereden geçtiğini öğrenmek için belediyelerde görüştük ve lojistik desteğine ihtiyacımız var. Bu güçlendirme projesi binayı 20 25 yıl daha dayanıklı hale getirecek." dedi.