CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayının Yılmaz Büyükerşen,

İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ise muhtemelen Melih Aydın olacak...

AK Parti ve MHP ise bir aksilik çıkmaz ise Eskişehir’de yerel seçim sürecine ortak aday ile girmeyi hedefliyor.

Dolayısıyla Cumhur İttifakının bu adayı kim olacak artık daha çok merak ediliyor.

Listenin başında duran en avantajlı isimlerden birisi Celalettin Kesikbaş!

ESO Başkanı uzun süredir şehrin ve AK Parti kulislerinin baş köşesinde duruyor.

Üstelik MHP kanadının çok uzun zamandan bu yana Kesikbaş’ı istediği ve AK Parti’nin tüm kurmaylarına henüz genel seçim sürecinden bu yana bu önerisini ilettiğini biliyoruz.

AK Parti içinde bu konuya dair farklı düşünenler var.

Büyükşehir adayı teşkilatın ya da başka bir deyişle AK Parti’nin içinden çıkmalı, elimizdeki isimlerden birini aday yapalım diyenler ile şu ana kadar AK Parti gömleği giyen adaylarla Büyükerşen’i yenemedik, seküler seçmenden oy alamıyoruz diye Kesikbaş isminde diretenler var.

Kazanma olasılığının son 5 dönemde AK Parti adına en yükseldiği bu yerel seçimde aday seçimi son derece kritik bir önem arz ediyor.

Hatta Kesikbaş’ın aday olması halinde İYİ Parti’nin MHP gibi Eskişehir özelinde bir yerel iş birliği yapabileceği ve Vekil Hatipoğlu’nun bu konuda açık kapı bıraktığı da konuşulanlar arasında.

Ancak tüm bu perde arkası gelişmelere rağmen AK Parti ya da Kesikbaş kanadı arasında bir temas, bir ön görüşme olmadığını ve sürecin zamana bırakıldığını söyleyebiliriz.

Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’in seçim dönemi için ipleri ele aldığı, partililerle sık sık bir araya gelerek geçmiş seçim dönemleri ve Eskişehir seçmeninin tercihleri ile ilgili brif aldığını işittik. Yani aday belirleme konusunda Dönmez Eskişehir ve Genel Merkez arasında önemli bir köprü görevi yapacak.

AK Parti’den Büyükşehir adaylığı için bir ara Burhan Sakallı ve Zihni Çalışkan’ın isteği olduğunu bu listeye Dündar Ünlü’nün de eklendiğini varsayarsak Eskişehir’den çıkması muhtemel bir aday için masa üstünde az sayıda seçenek var diyebiliriz.

Zaman zaman dillendirilen gibi Mevlüt Çavuşoğlu ya da başka bir kontenjan aday tercih edilecek ise de AK Parti’ye şimdiden 6. Yenilgi hayırlı olsun diyelim.

Hem genel seçmen hem de AK Parti tabanı bu durumdan artık rahatsız ve kontenjana karşı ciddi bir tepki oluşacağını görmek için siyaset bilimci olmaya gerek yok.

AK Parti kim olursa olsun adayını şehirden belirlemeli hatta sadece Kesikbaş ile sınırlı kalmayarak farklı ve etkin olan, seçmen nazarında kişisel oy toplayabilecek adaylara yönelmelidir.

Son olarak aday ilan edilecek isim mutlaka ve mutlaka MHP’nin gönlünü alacak, MHP’nin kemik diye tabir ettiğimiz en az 50 bin oyunu en az kayıpla alabilecek bir isim olmalıdır.

İşte o zaman yarış heyecanlı, iddialı ve sürprize açık ilerleyebilir.