Anıttaki törenin ardından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış törenine geçildi. Tören ESOGÜ Yönetimi’nin yanı sıra Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak, Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aslı Afşar, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, protokol üyeleri, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın ise yeni akademik yıl açılış dersini vermek üzere törene katıldı.
Törende konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, ESOGÜ’nün yarım asrı aşkın bilimsel birikimi, alanında uzman akademik kadroları, idari personeli ve iyi yetişmiş mezunlarıyla şehrine ve ülkesine değer katan bir üniversite olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çolak, üniversite olarak bilgiyi değere dönüştüren, topluma öncü, ulusal ve uluslararası ölçekte tanınır, tercih edilir ve saygın bir araştırma üniversitesi olma vizyonuyla hareket ettiklerini söyledi. ESOGÜ’nün bu yılki yerleştirmelerde %100 doluluk oranına ulaştığını belirten Prof. Dr. Çolak, devlet üniversiteleri arasında 12 bölümlerinin ilk 5’te, 19 bölümlerinin ise ilk 10’da yer almasının da kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini kaydetti. Sonuç ve kalite odaklı yönetim anlayışı, araştırma ve teknoloji üretme kapasitesi ile ESOGÜ’nün ulusal ve uluslararası kurumsal görünürlüğünü artırmanın öncelikli hedefleri olduğunu belirten Prof. Dr. Çolak, bu yoldaki çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Geçtiğimiz yıl ESOGÜ akademisyenleri tarafından 6 Avrupa Birliği, 54 TÜBİTAK, 17 TÜSEB ve 288 BAP projesinin hayata geçirildiğini belirten Prof. Dr. Çolak, ayrıca ESOGÜ akademisyenleri tarafından Q1, Q2, Q3 ve Q4 kategorisinde olmak üzere toplamda 1022 yayın yapıldığını hatırlattı ve bu başarıya katkı sağlayan bütün akademisyenlere teşekkür etti. Prof. Dr. Kamil Çolak kısa süre önce Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan dünyanın en etkili bilim insanları listesine kariyer boyu etki kategorisinde giren 11 ve yıllık etki kategorisinde giren 12 ESOGÜ’lü akademisyene de ESOGÜ’ye kattıkları değer için teşekkürlerini sundu. Konuşmasında ESOGÜ’ye bu yıl yerleşen öğrencilere “Üniversitemize hoş geldiniz” diyerek başarılar dileyen Prof. Dr. Kamil Çolak, öğrencilere üniversite eğitimleri boyunca edindiklerinin hayat boyu yollarını aydınlatacağını ve ihtiyaç duyduklarında yol göstericileri olacağını hatırlattı. Prof. Dr. Çolak; seçkin akademik kadrosu, ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından akredite edilen ve günün koşullarına göre sürekli güncellenen akademik programları ve sahip olduğu akademik kültürüyle ESOGÜ’nün onları Türkiye yüzyılına hazırlayacağını ve bulundukları ortamlarda öne çıkmalarını sağlayacağını ifade etti. Özellikle son bir yıldır Filistin’de büyük bir insanlık dramının yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Çolak, bu nedenle 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Açılış Dersi’nin bu konuda olmasını uygun gördüklerini söyledi. Bu kapsamda, alanında uzman olan Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın’ı açılış dersi için davet ettiklerini belirten Prof. Dr. Çolak, bu güzel buluşma imkânını kendilerine verdiği için Prof. Dr. Yalçın’a teşekkür etti. Prof. Dr. Kamil Çolak 2024- 2025 eğitim-öğretim yılının tüm ESOGÜ öğrencileri ile üniversite akademik ve idari personeli
için hayırlı olmasını diledi.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir’de attığımız her adımda atalarımızın izinin olduğunu, ESOGÜ’nün de böylesi bir mirası yaşatan topraklarda bulunduğunu ve adını Osman Gazi’den aldığını kaydetti. Atalarımızın bizlere güzel yarınlar bırakmak için canlarını verdiğini hatırlatan Hüseyin Aksoy, ülkemizin kıymetini bilmek ve onların izinden yürümenin de bizlerin sorumluluğu olduğunu ifade etti. Güçlü ve lider bir Türkiye olabilmenin önemli şartlarından birinin de üniversitelerin işlevlerini iyi bir şekilde yerine getirmesi olduğuna dikkat çeken Aksoy, ülkemizin zor bir coğrafyada bulunduğunu ve bunun gereği olarak her alanda güçlü olmamız gerektiğini vurgularken, üniversitelerin bunu tetikleyecek ve hızlandıracak kurumlar olduğunu söyledi. ESOGÜ’nün gelenek, değer ve sorumluluklarının bilincinde; temel bilimlerde sağlık bilimlerine, sosyal bilimlerden fen bilimlerine birçok bölümü bünyesinde barındıran ülkemizin köklü üniversitelerinden biri olduğunu dile getiren Vali Hüseyin Aksoy, ESOGÜ’nün son dönemde elde ettiği başarılar ve akademik birikiminin ise toplumumuza ve insanlığa hizmet sorumluluğunu kalite temelinde daha da artırdığını
ifade etti. Hüseyin Aksoy, 2023 yılında ESOGÜ’den dünyanın en etkili bilim insanları listesine kariyer boyu etki kategorisinde giren 11 ve yıllık etki kategorisinde giren 12 akademisyeni de Eskişehir ve ülkemizin gurur kaynağı olduklarını belirterek kutladı. ESOGÜ öğrencilerine seslenerek; üreten, doğru bilgilerle beslenen, öğrendiği bilgileri toplumsal faydaya dönüştüren, milli ve manevi değerlerine bağlı, sevgi ve saygıyı esas alan bireyler olmak için kendilerini yetiştirmeleri tavsiyesinde bulunan Vali Hüseyin Aksoy, onlara inandıklarını, güvendiklerini ve onları çok sevdiklerini söyledi. Tüm ESOGÜ öğrencilerine başarılı, sağlıklı ve mutlu bir akademik yıl dileyen Vali Hüseyin Aksoy, 2024-2025 akademik yılının ESOGÜ, Eskişehir ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni etti.
Açılış töreni İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın’nın verdiği “Uluslararası Düzen, İnsan Hakları ve Gazze” konulu akademik yıl açılış dersi ile tamamlandı.