26 Eylül 2024 tarihinde Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan modern Buffa Manda Çiftliği ve üretim tesisine gerçekleştirilen bu gezide, İnönü İlçesinde geleneksel yöntemlerle manda yetiştiriciliği yapan ve Manda Yetiştiricileri Birliğine üye 19 kadın çiftçi yer aldı. İnceleme gezisine Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Dr. Uğur Sağlam, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sami Yasin Uysal, dört ziraat mühendisi ve bir gıda mühendisi de katıldı. Geziye Kocaeli’deki organizasyonu gerçekleştiren Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ramazan Yakar da eşlik etti.

Eskişehir Büyükşehir Festivalde Damga Vurdu Eskişehir Büyükşehir Festivalde Damga Vurdu

Ziyaret sırasında kadın çiftçiler, 70 dönüm arazi üzerinde kurulu olan ve 2014 yılında İtalya’dan getirilen 200 dişi manda ile faaliyete başlayan Buffa Manda Çiftliği’ni inceledi. Bugün 1200 baş İtalyan ırkı mandaya sahip çiftlikte, günlük yaklaşık 3 ton süt üretiliyor.

Çiftlikte gerçekleştirilen inceleme esnasında, işletme ortaklarından Ömer Aral ve teknik ekip katılımcılara üretim süreçleri ve modern mandacılık teknikleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Çiftlik, Kocaeli’nin manda yetiştiriciliğiyle ünlü Kandıra ilçesinde, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının %50 hibe programından faydalanarak kurulmuş modern ve örnek bir çiftlik ve bütünleşmiş bir tesis olarak dikkat çekiyor.

Gezide kadın çiftçiler, çiftlikte üretilen geleneksel Türk mutfağı ürünleri olan manda yoğurdu, tereyağı, kaymak ve İtalya’ya özgü mozzarella, mini mozzarella, burrata, ricotta, ricotta lisciata robiola ve mascarpone gibi süt ürünlerinin üretim hikâyelerini de yetkililerden dinleme imkanı buldu.

Ziyaret sırasında katılımcılara örnek bir misafirperverlik yaklaşımı ile bu ürünlerden oluşan zengin bir menü sunuldu.

Çiftlik ziyaretinin ardından Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Altan Çakır da ziyaret edilerek, manda yetiştiriciliği ve modern çiftliklerin bölgesel tarıma katkıları üzerine görüşüldü.

Eskişehir’in İnönü ilçesinde, geleneksel yöntemlerle 180 baş manda yetiştiren kadın çiftçiler, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün rehberliği ve desteğiyle, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Kırsal Kalkınma Yatırımları hibe programlarından yararlanarak, Manda Yetiştiricileri Birliği çatısı altında modern bir çiftlik ve süt işleme tesisi kurmayı hedefliyor. Bu girişim, Eskişehir’de manda yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını ve bölgeye modern tarımsal üretim tesisleri kazandırılmasını amaçlıyor.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu tür inceleme gezileri ile çiftçilerine İlham kaynağı olması açısından modern tarımsal uygulamaları yakından görme fırsatı sunarak, üretim verimliliğini artırma ve sürdürülebilir tarımı desteklemeye devam edecek.

Editör: Buğrahan Doğangil