Milli Maçlar Satışları Zirveye Çıkardı Milli Maçlar Satışları Zirveye Çıkardı

ESGİAD adına açıklma yapan Batuhan Eldem açıklamasında;

"Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan, 24.05.2024 tarihli Gelir İdaresi Başkanlığı Sunumu’nda düzenlenmesi gündeme gelen  ‘’Yurt Dışına Çıkış Harç Pulu’’ tutarının yürürlükteki tutar olan 150 TL’den 3000 TL’ye çıkarılması konusundaki tavsiye niteliğindeki kararın gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Hali hazırda 10 yıllık Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu’nun 262 Dolar maliyeti, tüm dünya ülkeleri arasında en pahalı pasaport konumundadır. Yurtdışı çıkış harcı uygulamaları ise ülkelere göre farklılık göstermekle birlikte, 2 dolar ile 40 dolar arasındaki tutarlarda değişmektedir. Düzenlenmesi gündeme gelen tutar ile birlikte yurt dışına çıkacak vatandaşlarımızdan tahsil edilmesi beklenen 91 dolar civarındaki yurt dışı çıkış harcı yine tüm dünya ülkeleri arasında, çok büyük bir farkla en pahalı konuma gelecektir. 
Hali hazırda hemen hemen bütün gelişmiş ülkelerin vize uyguladığı ve birçok schengen ülkesi başvurusunda randevu kısıtlamasına gidilen vatandaşlarımız için yurtdışına çıkmak yeterince zorlu iken, yurtdışı seyahatinin maddi anlamdaki boyutu da düşündürücü boyutlara ulaşmıştır. Tavsiye edilen düzenleme ile birlikte herhangi bir Avrupa ülkesine seyahat edecek vatandaşımızın pasaport ücreti hariç olmak üzere sadece bilet, vize ve harç ücreti ortalama 650 Dolar civarına gelecektir.   
Bu kararın etkileri turistik, akademik ve ticari olarak yurtdışına çıkacak bütün vatandaşlarımızı etkileyecek olmakla birlikte özellikle akademik ve ticari anlamda yıl içerisinde birçok kez yurtdışına seyahat düzenlemesi gereken kişiler için ciddi anlamda bir maliyet artışı yaşatacaktır. 
Özellikle ihracatçılarımızın ticari seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla talep edilen Yeşil Pasaport ihtiyacı hasıl iken ve hem ticari hem akademik anlamda yurtdışına sık sık seyahat düzenlemesi gereken vatandaşlarımızın bu seyahatlerini kolaylaştırmak ihtiyacı günyüzünde iken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tavsiye niteliğindeki bu kararının Hazine ve Maliye Bakanlığımızca tekrar gözden geçirilerek adil bir düzenleme ile neticelenmesini dilemekteyiz.
Vergi etiğinin ülkemizde güçlenmesi amacıyla, adil ve denetime tabi vergi uygulamalarının ise her zaman destekçisi olacağımızı ayrıca belirtmek isteriz." ifadelerine yer verdi.

Editör: Buğrahan Doğangil