TÜRÇEP'in açıklamasında;

"Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde köyleri etkileyen büyük yangın felaketi yüzünden 15 kişinin hayatını kaybetmesi, yaklaşık yüzlerce kişinin yaralanması, binlerce hektarlık tarla ve ormanlık alanda 1000 e yakın küçükbaş
hayvanla birlikte milyarlarca canlının yanarak feci şekilde ölmeleri bizleri derinden
üzmüştür.


Bu tür yangınlara havadan müdahale edilmesi gerekirken yangın söndürme uçağı ve helikopter desteği verilmemesi felaketi büyüttüğüne tanık oluyoruz.  Yangının bakım ve onarımı yapılmayan elektrik şebekesinden kaynaklandığı, anız yangını olmadığı ilgili meslek odalarının ve bilirkişi rapor ve tespitlerinden anlaşılmaktadır.  


Büyük bir felakete yol açan bu yangınlarla ilgili olarak;


a) Sorumluların tespit edilerek yargılanmalarının sağlanması,
b) Köylülerin ve zarar görenlerin tazminat taleplerinin karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür yangınlarla mücadelede öncelikle Orman Genel Müdürlüğünün uzmanlaşmış kadrolarının görevlendirilmesi, şehir itfaiyelerin bu çalışmaya yardımcı olması gerekmektedir. Bu tür felaketlerle mücadele için Ekolojik Eylem Planlarının zamanlı olarak her yerde ve her zaman hazırlanması gerekmektedir. Olası tüm anız ve orman yangınlarına karşı kamuoyunu ve kurumları duyarlı olmaya, gerekli tedbirleri almaya davet ederken, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerimizi ve basınımızı sorunu gündemde tutmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklamanın ardından ESÇEVDER ise;

Başkan Hamamcı'dan Şeker Fabrikasına Ziyaret Başkan Hamamcı'dan Şeker Fabrikasına Ziyaret

"Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği ( ESÇEVDER ) olarak Türkiye
Çevre Platformu ( TÜRÇEP ) nun bileşiniyiz.
Türkiye Çevre Platformu ( TÜRÇEP ) Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı
ilçelerindeki yangınlarla ilgili olarak Basına ve kamuoyuna açıkladığı bildiriyi
desteklediğimizi bilgilerinize sunarız." şeklinde bir açıklama yaparak desteğini belirtti.

Editör: Buğrahan Doğangil