Haber: Buğrahan Doğangil

Mahmudiye ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bazı kırsal mahallelerde yaşayan ve bu bölgede üretim yapan çiftçiler büyük bir sulama problemi ile karşı karşıya. Üstelik bu problem yalnızca 2024 yılına özgü değil...

Sulamada yaşanan bu büyük problemin altında yatan neden ise Seyitgazi sınırları içerisinde yer alan ve yönetimi Seyitgazi Belediyesi kontrolünde olan Çatören Barajı. Bir süredir Çatören Barajı sulamasında adaletsizlik olduğuna dair ciddi söylemler var.

Çatören Barajı'nın sulama suyu kapasitesinin neredeyse tamamını Seyitgazi ilçesine bağlı olan Sancar, Kesenler, Doğançayır, Yazıdere, Çukurağıl ve Doğançayır mahallerinin kullanıyor olması, Çatören Barajı'nın sulama planında olan bazı kırsal mahalleleri susuzluk ile karşı karşıya bırakıyor.

Mahmudiye ve Büyükşehir sınırlarında olan ve Çatören Barajı hattında yer alan Güllüce, Yahnikapan, Tokathan, Yeşilyurt gibi mahallelere Çatören Barajı'nın suları ulaşmıyor. Bu kırsal mahalllerde yaşayan çiftçiler Seyitgazi Belediyesi'nden adaletli bir dağıtım bekliyor.

Soner Yüksel ile Yakın Plan - 31. Bölüm Soner Yüksel ile Yakın Plan - 31. Bölüm

Çatören Barajı'ndan su alamadıkları için elektrik ile derin kuyulardan su çekmek zorunda kalan Güllüce, Yahnikapan, Tokathan, Yeşilyurt bölgesi çiftçileri maddi anlamda zorlandıklarını dile getiriyor. Bunun yanında kuyu vuramayan çiftçilerin büyük toprak sahiplerine tarlalarını "icar" vermek zorunda kaldığını ya da iki katı para ödeyerek kuyusu olan çiftçilerden sulama suyu çekmek zorunda kaldıklarını da dile getiriyor. Çiftçiler, Seyitgazi Belediyesi'ne Çatören Barajı suyundan faydalanmak için gerekli başvuruları yapmalarına ve dilekçelerini teslim etmelerine rağmen su alamadıklarını söylüyor. Devlete ait olan sulama kanalından su almak için Seyitgazi Belediyesi'ne başvuru yapan ancak sonuç alamayan çiftçiler bir çıkar yol arıyor.

Bunun nedeni ise su sorunu çeken köylerdeki çiftçilerin iddialarına göre Doğançayır ve Yazıdere, özellikle de Doğançayır Mahallesi'nin sulama barajı üzerinde güçlü bir etkinliğinin olması. İddialara göre çiftçiler ve işçiler arasında "çavuş" olarak bilinen ve baraj suyunun köylere iletilmesi adına çalışan kişilerin bir çoğu Doğançayırlı. Bu durumun Doğançayır ve Yazıdere gibi köylere pozitif ayrımcılık sağladığını söyleyen çiftçiler isyan noktasına gelmiş durumda. 

Derin kuyulardan su çekemeyen çiftçilerin ürünlerinin yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalması, küçük çiftçilerin kuyu veya elektrik masrafını karşılayamamasından dolayı büyük sıkıntılar yaşaması bu isyanın ortaya çıkmasında en büyük etken. 

Güllüce, Yahnikapan, Tokathan, Yeşilyurt bölgesinde faaliyet gösteren çiftçiler bir an önce Seyitgazi Belediyesi ve Başkan Uğur Tepe'den adalet istiyor.

Editör: Buğrahan Doğangil