Şehrin çeşitli noktalarında kortejler oluşturan işçiler yürüyerek Cumhuriyet Meydanına geldi. Sloganlar eşliğinde bayramlarını kutlayan işçiler daha eşit ve adil bir yaşam düzeni istediklerini haykırdı.

Eskişehir'deki 1 Mayıs kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Şehrin çeşitli noktalarına buluşarak kortejler oluşturan işçiler önce Ulus Meydanı’nda bir araya geldi ardından da Cumhuriyet Meydanına kadar birlikte yürüdü. Pek çok sloganın atıldığı yürüyüş renkli ve coşkulu anlara sahne oldu.

MEYDANDA KUTLAMA

Daha sonra Cumhuriyet Meydanında hazırlanan kutlama alanına gelen işçiler burada halaylar çekerek 1 Mayıs Bayramını kutladı.

Kutlamaya Eskişehir milletvekilleri, milletvekili adayları, belediye başkanları, partilerin yönetici ve yetkilileri ile işçilere destek olmaya gelen vatandaşlar katıldı.

GÜVENCELİ İSTİHDAM İSTİYORUZ

1 Mayıs Düzenleme Komitesi adına meydanda konuşmayı Hak İş Üyesi Yusuf Yalçın yaptı.

Yalçın konuşmasında; “Uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günümüz kutlu olsun. Hak İş olarak bugün İnşallah depremzede kardeşlerimizle üyelerimizle emekçilerimizle yaralarımızı birlikte sarmak kucaklaşmak için buradayız. Birlikte yeniden ayağa kalkmak birlikte mücadele etmek birlikte güçlüyüz demek için buradayız, meydanlardayız.  Hak İş olarak sağlığımız, işimiz, ekmeğimiz güvenli ve güvenceli istihdam refah dolu yarınlar ve güçlü gelecek için taleplerimizi yine meydanlardan yüksek sesle haykırıyoruz. Ülkemiz 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilimizin etkilendiği deprem felaketini yaşamıştır. Asrın felaketi olarak anılan bu depremde binlerce emekçimiz vefat etmiş binlerce kardeşimiz yaralanmıştır. Buradan hayatını kaybeden üyelerimize, ailelerine ve tüm vatandaşlarımıza cenabı-Allah’tan Rahmet geride kalan yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı diliyoruz yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” şeklinde konuştu

1 MAYIS NEDİR?

İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır “Emek ve İşçi Bayramı” olarak kutlanıyor.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye'de de 1 Mayıs, bu yıl sendikalarca farklı şehirlerde kitlesel olarak kutlanıyor.

Üzerine marşlar bestelenen, kitaplar yazılan, sinema filmleri çekilen 1 Mayıs, çalışanların sorun ve taleplerinin gündeme getirildiği en özel gün olma niteliği de taşıyor.