Çakırözer, Türk halkı adına TBMM’nin ve özel olarak da Eskişehirlilerin işgal altındaki Ukrayna’ya ve Kırım Tatarı
soydaşlarına destek ve dayanışma mesajlarını iletirken, Kırımoğlu da Türkiye’ye ve Eskişehirlilere minnet duyduğunu belirtti. Kırımoğlu, “Ukrayna’nın, Kırım Tatar halkımızın durumunun Türkiye kamuoyuna anlatmanız bizim için çok önemli. 18 Mayıs’ta Eskişehir’de yapılan anma törenlerinden, yürüyüşlerden çok memnun olduk. Çok sağ olun. Eskişehirlilere minnettarız.” dedi.

İlk Ziyaret Mustafa Aga'ya

Ukrayna ile ittifak üyesi ülkelerin milletvekillerinden oluşan UNIC’in Kiev’de yapılan toplantısında Türkiye’yi Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer temsil etti. Çakırözer toplantılar öncesinde Kiev’de ilk ziyaretini Kırım Tatar halkının Milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na gerçekleştirdi. Çakırözer’e Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Levent Uğurlu da eşlik etti.

"Kırım Davası Siyaset Üstüdür"

“TBMM temsilcisi olarak Türkiye’mizin ve özelde de Eskişehir’imizin destek ve dayanışma duygularını iletmeye geldim.” diyen Çakırözer Kırımoğlu’na şunları aktardı:


“İşgal altındaki topraklarını Rusya’dan geri almak için direnen, mücadele veren Ukrayna’ya ilk ziyaretimde soydaşlarımızın büyüğü, lideri Mustafa Aga’yı ziyaret etmekten büyük onur duyuyorum. Kırım’ın işgalini, ilhakını asla kabul etmiyoruz. Ukrayna’nın diğer bölgelerinin de işgalini asla kabul etmiyoruz. Bu mücadelenin bugüne kadar önderi, lideri olan Mustafa
Aga’ya hem Eskişehir’imizden hem Meclisimizden selamlar getirdik. Dayanışma duygularımızı getirdik. Türkiye’de Kırım davası aynı Filistin davası gibi, Kıbrıs davası gibi siyaset üstü, Milli bir davadır. Kırım Tatar soydaşlarımızın her türlü derdinde, sıkıntısında yanlarında olacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. Bu konuyu siyaset üstü gördüğümüzü ve
Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman hem Kırım’ın hem Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı konusunda asla taviz vermeyeceğini bir kez daha Agamıza ifade ettim.”

"Eskişehir Halkına Minnettarız"

Türkiye’nin ve özel olarak Eskişehir’in ve Eskişehirlilerin desteğine teşekkür eden Kırımoğlu ise şunları söyledi:

“Sizlerin buraya ziyaretinizden son derece memnunuz. Sizin uluslararası kuruluşlarda, Türkiye’de parlamentodaki konuşmalarınızda Kırım Tatarlarını nasıl desteklediğinizi biliyoruz. Çok sağ olun. Eskişehir bilindiği gibi en çok Kırım Tatarının yaşadığı şehirdir. Eskişehir’den beklentilerimiz büyük. Ukrayna’nın zor durumda, Kırım Tatar halkının zor durumda olduğunu biliyorsunuz. Onun için Eskişehirlilerden aktif hareketler bekliyoruz. 18 Mayıs’ta Eskişehir’de yapılan anma gösterilerinden, yürüyüşlerden çok memnun olduk. Eskişehirlilere minnettarız. Ukrayna’nın, Kırım Tatar halkının durumunun Türkiye kamuoyuna anlatmanız bizim için çok önemli. Sizlerin de sık sık ziyaretinizi bekliyoruz.” dedi.

"Bizim Çektiklerimizi Anlatın"

Rusya’nın 2014 yılında işgal ve ilhak ettiği Kırım’da vahim hak ihlallerinin devam etiğini belirten Kırımoğlu, “Bazı savaş esirlerinin takası yapıldı. Ama iş bizim tutuklu bulunan Tatar soydaşlarımıza gelince Ruslar bırakmıyor. Bu konuda Türkiye’den yardım istiyoruz.” dedi.

Başkan Ünlüce: "Eskişehir'in Geleceğine Birlikte Yön Vereceğiz" Başkan Ünlüce: "Eskişehir'in Geleceğine Birlikte Yön Vereceğiz"


Kırımoğlu Türkiye’de başta Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve siyasi parti liderleri olmak üzere üst düzey yetkililerin Kırım ve Ukrayna’nın haklarının savunulduğu zirvelere üst düzey katılım sağlayarak Kırım Tatarlarının sesi olmaları çağrısında da bulundu.

Editör: Buğrahan Doğangil