Bildirici açıklamasında;
"Her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki temalarından biri olarak 'Sana En Yakın Hekimin, Aile Hekimin' teması belirlenmiştir. Sağlıklı bireylerle sağlıklı toplumun yaratılması vizyonu hedeflenmiştir.
Ülkemizde temel sağlık hizmetlerinin güçlendirilebilmesi, kaliteli, etkili, verimli ve hakkaniyete uygun şekilde birinci basamak sağlık hizmetlerinin organize edilmesi ve sunumu için, Sağlıkta Dönüşüm Programının hedeflerine ulaşmanın yolu olarak, diğer ülke örnekleri ile ülkemiz koşulları ve ihtiyaçları dikkate alınarak, ülkemize has bir Aile Hekimliği Modeli oluşturulmuştur.
Eskişehir’de, 81 aile sağlığı merkezinde görev yapan 289 sözleşmeli aile hekimi ve 280 sözleşmeli aile sağlığı çalışanının hizmet verdiğini belirten Bildirici, aile hekimlerinin kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini kapsamlı ve sürekli olarak sunduğunu vurguladı. Aile hekimlerinin, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye hizmet verdiğini belirten Bildirici, "Aile hekimleri, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti de veren, tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplerdir." ifadelerine yer verdi.
Bildirici ayrıca, "Aile hekimi, sorumluluğu altındaki bireyleri bir hastalık çerçevesinde değil, bütüncül bir yaklaşımla değerlendirir. Sorumluluğu altındaki kişinin hastalıklardan korunması için gerekli tedbirleri alır ve hastalık halinde tedaviyi gerçekleştirir." dedi. Ayrıca aile hekimlerinin, çözümü uzmanlık veya özel donanım gerektiren sağlık problemlerinde danışmanlık hizmetleri vererek kişiyi diğer uzman hekimlere, diş hekimlerine veya ikinci-üçüncü basamak sağlık kurumlarına yönlendirdiğini belirten Bildirici, bu sayede aile hekimlerinin aynı zamanda sağlık danışmanı, yol gösterici ve hak savunucusu olduğunu vurguladı.
Bildirici, "Aile hekimi genellikle bireylerinin ikametlerine yakın ve kolay ulaşılabilir konumdadır. Bu durum, aile hekiminin hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanımasını, aile, çevre ve iş ilişkilerini değerlendirmesine imkân sağlamaktadır." diyerek aile hekimlerinin, sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumun temini için koruyucu sağlık hizmetlerini ve sağlığın geliştirilmesine yönelik hizmetleri en etkin şekilde sunduğunu belirtti.