Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Eskişehir’de “Bilim ve Demokrasi Işığında Yükseköğretimi Yeniden Düşünmek” konulu eğitim zirvesi, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmalarını CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ve CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz’ın yaptığı Yükseköğretim Buluşması’na CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı ve Anadolu Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yükseköğretim Buluşması’nın açılış konuşmasını yapan CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz, eşit eğitim hakkının en temel haklardan biri olduğunu belirterek, ülkelerin kalkınmasının fırsat eşitliğiyle sağlanan eğitimden geçtiğini söyledi.
Türkiye’de gençlerin mutsuz ve gelecekten umutsuz olduğunu ifade eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Ne yazık ki; son yıllarda yap-boza çevrilen eğitim sistemi, ilköğretimden yükseköğretime çok büyük sorunlar yumağına dönüşmüştür. Gençlerimiz mutsuz ve en önemlisi de geleceklerinden umutsuz. Genç işsizlik çok büyük bir sorun. Diplomalı işsizlik ise yükseköğretimdeki plansızlığın sonucu olarak karşımızda duruyor. Diğer yandan geleceği yurt dışında gören ve gitmek isteyen gençlerimiz hepimizin kalbinde bir burukluk oluşturuyor. Bu toplantının Eskişehir’de olması çok kıymetli. Yılmaz Büyükerşen hocamıza yükseköğretime verdiği emek nedeniyle teşekkür ediyorum. Yükseköğretimde öğrencisi olamadım ama belediyecilikte en iyi öğrencilerinden birisi oldum.” diye konuştu.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak gençlere yönelik birçok çalışmalara imza attıklarını söyleyen Başkan Ünlüce, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak gençlerin demokrasinin her aşamasında yer almasını çok önemsiyoruz. Bunun için bir Gençlik Platformunun kurulmasına öncülük ettik. Gençlik Politikalarını gençlerin belirlediği, şehir yönetiminde söz sahibi olduğu bir süreci başlattık. Gençlik Merkezlerimizle eğitim, kültür, sanat, sosyal ve spor başta olmak üzere her alanda gençlerin yanındayız. Aylık 2 bin TL burs desteği sağladık. Kız öğrenciler için misafirhane açtık ve hizmete aldık. Abonman uygulaması ile öğrencilere 250 TL karşılığında sınırsız ulaşım hakkı getirdik. Sosyal Kütüphane ile gençlere yeni nesil buluşma noktaları oluşturduk. Gençlerin taleplerini öncelik sırasına göre bir bir karşılamaya devam ediyoruz. İlklerin şehri, Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı Eskişehir’den, demokrasi ve bilimle aydınlık geleceğe birlikte yürüyeceğimizi ifade ediyor; bu anlamlı buluşmanın ülkemizin geleceğinde çok önemli bir milat olmasını diliyorum.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 42 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, “Üniversiteler şehri Eskişehir’de YÖK’ün kuruluş tarihi olan 6 Kasım’da bilim ve demokrasi ışığında yükseköğretimi yeniden düşünmek istedik. Bunu Türkiye’nin çok değerli bilim insanlarıyla ve Türkiye’ye demokrasiyi getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi iki büyük eserinden birisi CHP’nin kadrolarıyla birlikte yapmalıyız dedik. Ekonomik kalkınmadan kültürel gelişmeye ülkenin tüm meselelerine karşı bütüncül ve bilimsel yaklaşımla planlamayla bilim ve teknolojiyi toplumun yararına kullanacak liyakatli kadrolar, demokratik süreçler içeren bir politikaya ihtiyacımız var.” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Türkiye’yi Eskişehir gibi yönetmek istediklerini söyleyerek, “Burası muhteşem bir üniversite kenti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kentteki öğrencilerin mutluluğundan, kentteki demokratik kültürün gelişmişliğinden en övünerek anlattığı kentteyiz. Bu şehre sık sık gelip gidiyorum. Bir yılda bu Eskişehir’e yedinci ziyaretim. Dördü seçimden önce, üçü seçimden sonra olmak üzere yedinci kez bu kentteyim. Çünkü bu kentin Cumhuriyet Halk Partisi açısından önemi büyük. Nasıl yöneteceksiniz diye soranlara, Eskişehir’i nasıl yönetiyorsak Türkiye’yi de öyle yöneteceğiz deyince başka bir şey söylemeye gerek kalmıyor.” dedi.
Türkiye’de eğitim sisteminin her geçen gün kötüye gittiğini ifade eden Genel Başkan Özgür Özel, “Bugün YÖK’ün kuruluş yıl dönümü. YÖK solu, sosyal demokrasiyi, sosyalizmi, düşünceyi, demokrasiyi yok edip farklı düşüncelere tahammülü tamamen askıya almış olan tek tip bir düşünce sistemini hedefleyenler tarafından, üniversite tasarımının üst kurulu olarak kuruldu. Kurulduğu andan itibaren ülkemizde temel hedef akademinin özerkliğiydi. Attıkları her adımla bunu kalıcılaştırmayı, kurumsallaştırmayı, her bir üniversitenin özerkliğini güya koordine edecekmiş gibi olup, üzerlerinde bir vesayet makamı olarak hem idari hem akademik yönden bulunduran anlayışın ürünü.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Ufuk Turu adlı oturumda önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke konuşma yaptı.
Daha sonra yükseköğretim sisteminin sorunları, akademisyenlerin sorunları ve öğrencilerin sorunları başlıklı oturumlar düzenlendi.