Çocuklar Yeşil Ulaşımı Keşfettiler Çocuklar Yeşil Ulaşımı Keşfettiler

Başkan Kurt verdiği röportajda;

"Kırsal mahallelerde tarımsal üretimin geliştirilmesine özen gösteriyoruz. Ürün çeşidini artırmak, ürün kalitesini korumak ve geliştirmek çok önemli. Susuz yetiştirilebilecek ürün sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Susuz tarım için ürün denemesi yapıyoruz, deneme sonuçlarını çiftçilerle paylaşıyoruz. Çiftçilerin talepleri doğrultusunda bitkisel ve hayvansal üretime yönelik eğitimler vermek amacıyla 'Yeni Çeşit Deneme ve Çiftçi Eğitim Merkezi' kurduk. Bu merkezde, üretimi yapılacak yeni ürünler deneniyor, üreticilere eğitim verilmesi hedefleniyor. Ürün deneme alanında, bölgemizde yetiştirilmeyen meyveleri, tıbbı ve aromatik bitkileri deniyoruz. Deneme sonuçlarını da bölgedeki üreticilerle paylaşıyoruz. Ayrıca üreticilere verilebilecek destekleri araştırıyor, ihtiyaç duydukları konularda destek almaları için üreticileri bilgilendiriyoruz.

Kimyasal gübre kullanımı nedeniyle artan toprak kirliliğini engellemek için 'Solucan Gübresi Üretim Tesisi' kurduk. Tesiste, %100 organik solucan gübresi üretiyoruz. Bugüne kadar tesiste 30 ton solucan gübresi üretildi. Yaklaşık 13 milyon solucanın bulunduğu tesiste 2023 yılında 13 ton solucan gübresi üretilmişti. Organik solucan gübresini belediyemizin tarımsal üretim ve ağaçlandırma çalışmalarında kullandık. 2024 yılında 15 ton solucan gübresi üretmeyi hedefliyoruz.

Akpınar Mahallesi’nde 35 dönümlük alanda kurulan Arıköy’de her yıl 120 kursiyer teorik-pratik arıcılık eğitimi (botanik, temel-ileri düzey arıcılık, kovan, pazarlama stratejileri vb.) alıyor. Eğitimleri tamamlayan kursiyerlerin çoğu arıcılığa devam ediyor. Kursiyerlerin bir kısmı bal üretiyor, bir kısmı da bal, polen, arı sütü ve arı ürünlerini satarak kazanç elde ediyor.

Belediyemize ait kovanlardan elde edilen balları da 'Halk Market' aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarla paylaşıyoruz. 2024-2029 hizmet döneminde, mısır üreten çiftçileri desteklemek ve üretimde verimliliği artırmak için yeni bir tesis kuracağız. Ekim alanlarından daha fazla yararlanmak amacıyla Kalkanlı Mahallesi’nde 'Mısır Kurutma Tesisi' kurmayı planlıyoruz." açıklamalarında bulundu.

Editör: Buğrahan Doğangil