Gazeteciler Muharrem Esen, Cihan Yıldırım ve Soner Yüksel’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Gürcan, önemli açıklamalara imza attı.

"Göz Göze Gelmekten Utandım"

AK Parti'nin, Eskişehir'de 31 Mart Yerel Seçimlerinde aldığı ağır mağlubiyete yönelik değerlendirmeler yapan Milletvekili Gürcan;

Hamamcı, Dönmez ve Gürcan Bir Araya Geldi Hamamcı, Dönmez ve Gürcan Bir Araya Geldi

"Biz liderimiz Erdoğan'dan çok etkilenen ve onun ana ekeninde bir partiyiz. Seçimden sonra, Meclis’teki iftarda Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir göz temasımız oldu. Ben o anda göz göze gelince kendimden utandım. Yapılan balkon konuşması bir manifestoydu. Teşkilatta o dağılma ya da bozulma beklenen kadar yaşanmadı. Teşkilatımız diğer illere nazaran kendisini bence daha iyi hissediyor. Çünkü Türkiye ortalamasını bu seçimlerde geçen teşkilatlar arasında yer alıyoruz. Belki de Türkiye ortalaması düştüğü içindir bu durum. Normal şartlar altında Eskişehir bu düşüşte çok daha fazla diplerde olmalıydı." dedi.

"Bu Şehrin Aktör Sorunu Var"

Eskişehir’in siyasi aktör yetiştirme konusunda çok fazla eksiği olduğunu söyleyen Ayşen Gürcan,

“Eskişehir’de büyükşehir belediye başkan adayı olmak isteyen kişi sayısı çok fazla değil. Benim başarısızlığa getirdiğim en temel eleştirilerden bir tanesi bu. Bu şehir kendi içinden aktör yetiştirme konusunda pek mahir değil. Eskişehir’de yetişmiş devletin üst kademelerinde ya da genel siyasette yer alacak çok aktör zaman içinde oluşturulamamış. Parlak kişilerin önleri hep kesilmiş gibi görünüyor.” diye konuştu.  

"Eskişehir İçin Umudum Var"

AK Parti Milletvekili Ayşen Gürcan, içinde bulunduğumuz dönemde mevcut iktidar ile yere yönetimin savaşının biteceğine dair umudu olduğunu söyledi. Seçilmiş Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'nin bir kadın olmasından ve kadın bir başkanın şehri yönetmesinin avantajlarından da bahseden Gürcan, "Bir hanımefendi başkanımız var. Hanımların daha detaycı ve daha iş bitirici olduğunu kendi yaşantımdan da görmüş birisi olarak size söylüyorum. Önümüzdeki süreçte daha somut sonuçlar alınacaktır. İlişkiler kavgasız devam edecektir." dedi.

"Bayramlaşmaya Gelmeyen Sonuçlarına Katlanır"

Parti il teşkilatının düzenlediği bayramlaşma programına katılmayan ve sonrasında etkinlikten haberlerinin olmadığına ilişkin basına konuşan Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe başkanlarıyla ilgili de değerlendirme bulunan Gürcan, "Bayramlaşmaya gelmeyen sonucuna katlanır. Bayramlaşmaya gelmeyişlerinin arka planındaki şeyi bilemem. Bayramlaşmadır bu, geleceksin oraya. Eğer bir aidiyetin varsa ve halen devam ediyorsa gelirsin. ‘Ben sonradan öğrendim’ olmaz. İletişime en açık olduğumuz bir dönemde, bunun basının üzerinden gitmesi partimize yakışan bir örf değildir. Bizde kişiler değil, bulunan makamların gereği davranış vardır. Zaten süreçte başladı. Olağan kongremiz var. Olağan kongreler ilçelerle başlayacak. İlçeler kendi yapısını ve yönetimini yeniden oluşturacak. Belki bu sürecin içerisinde, sürece kendileri bizzat girmek istememiş olabilirler. Bilemiyorum…" dedi.

"Değişmezlerse Elbette Çalışırız"

Gürcan, kongreden önce ilçe başkanlarının görevden alınıp, alınmayacağıyla ilgili  gazetecilerin sorusuna,

“Onun kararını ben veremem. Bana fikrimi sorarlarsa söylerim. Sonuçta atamaları yapan bir teşkilat başkanlığı var. Durum, vaziyet onların önündedir muhtemelen. Kendileri ile iletişim halindeyiz. Bu duyumun basın üzerinden çıkmış olmasına talihsizlik diyelim. Belki de acemilik de demek mümkün. Düzelecektir. Teşkilattan kimler geldi, kimler geçti. Ben de kendilerinin istifa ettiklerini basından öğrendim. Değişmezlerse kendileri ile çalışır mıyız, çalışırız tabi ki! ” yanıtını verdi. 

"Bu Şehirde 'Anlatamıyoruz' Mazeret Olmuş"

Ayşen Gürcan, "Eskişehir'e mevcut iktidar hizmet yapıyor ancak; hizmetleri halka anlatamıyor." şeklindeki eleştirilere de yanıt verdi. Milletvekili Gürcan, "Anlatamıyoruz demek bu şehirde mazeret olmuş. Yaptıklarımızın zamanla anlaşılacağını düşünüyorum. Bu şehre geldiğimde bizim tabanımızda bariz bir özgüven sıkıntısı vardı. Kendi seçim çalışmarımda fabrikalara, iş yerlerine gittik. Dinlerken, konuşurken renk vermeyenler, sıra fotoğraf çektirmeye geldiğinde kısık sesle ‘Ben size oy veriyorum.’ diyordu. Aslında bu utanılacak bir şey değil ki!" şeklinde konuştu.

"Ankara'da Ciddiye Alınıyorsunuz"

Eskişehir heyetinin Ankara ziyaretleri hakkında da konuşan Ayşen Gürcan,

"Şehrin tüm aktörleri birlikte olarak Ankara'ya gittiğinizde ciddiye alınıyorsunuz. Ulaştırma Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Strateji Daire Başkanımızla görüştük. Önümüzdeki hafta Tarım ve Orman Bakanımızla bir araya geleceğiz. Sonuçta bizim partimiz hala iktidarda, bakanlar hala bizim bakanımız. CHP’den vekiller de isterlerse pek tabii bakanlarımızla görüşebilirler.” dedi.

"Ben de TOKİ'ye Yazıldım Çıkmadı"

TOKİ konutları ile ilgili geçen sohbette ilginç bir hadiseye değinen Ayşen Gürcan;

"2005 yılında ben de TOKİ’ye yazılanlardanım. Sıraevler’deki TOKİ konutları için kuraya girdim. Eskişehir’de benim hiç evim olmadı. Kayıt yaptım ama kurada çıkmadı. Ev sahibi olma imkanı olmayanlar için TOKİ ülkemizin çok değerli bir kurumudur.  Şu ana kadar Eskişehir’de hükümet olarak 15 bin TOKİ konutu yapmışız. Daha da ilçelerde ihalesi yapılacak hazır projelerimiz var." şeklinde konuştu.

"Çok Sayıda Ailenin Ev Sahibi Olması Engellendi"

TOKİ hakkında konuşmalarına devam eden Gürcan,

“Mamuca’da şu an üç etap bitmiş durumda. Tam 3109 adet konut… Bu projenin toplamı 5.000'di. Ama saygıdeğer Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt itiraz edip, mahkeme kararıyla proje durdurulduğu için yaklaşık 2 bin ev sahibi olması mümkün olmayan ailelerimizin, TOKİ yoluyla ev sahibi olmasını engellemiş oldular. Birinci, ikinci ve dördüncü etaplar da ise sona gelindi. Kasım ayı gibi anahtar teslim törenini yaparız. Üçüncü etap da yıl sonunda tamamlanmış olur inşallah.” dedi. 

Konut kiralarının pahalılığı konusuna da değinen Ayşen Gürcan,

"Durum çok kötü, ben dahi 20 bin lira kirada oturuyorum.  1,5 sene önce eve girdim.  ‘Sayın vekil de ev alamıyorsa vay halimize…” demesin kimse, yanlış anlaşılmasın. Ben çok farklı hayat tarzı olan birisiyim. Öteki dünyaya götüremeyeceğim şeyler için faize ve borca girmem. Benim param ne kadarsa ben onu harcarım. Bundan da şikayetçi değilim.” dedi.

"Yollar Tasarruftan Etkilenmeyecek, Liman Bağlantısı İçin Girişimler Başladı"

Eskişehir'in gündeminden düşmeyen yollar ve liman bağlantısı konularında da açıklamalarda bulunan Milletvekili Gürcan,

"“Alpu yolunda istimlak sürecinde itirazlar olmuş. Vatandaşların bir kısmı projeyi mahkemeye vermiş. Şu an için mahkeme süreci de bitmek üzere. Alpu yolunu hiç merak etmeyin. Alpu yolu öyle ya da böyle bitecek, o kesin. Zor kısmı bitti. Seyitgazi - Kırka yolu için sağ olsun Fatih Bakanım çok uğraştı. Şu an ihalesine çıkıldı. Sarıcakaya, Alpu, Seyitgazi yolları için 3 milletvekili görüştük. Dünyada yaşanan bir kriz var. Bizde üstüne deprem de oldu. Tasarruf Genelgesi var ama Seyitgazi ve Alpu yolları asla tasarruf içine girmeyecek. Geçen sene o bütçe çıktı. Artık onu kimse engelleyemez."

" Liman bağlantısı için işlemler başlatıldı. Yatırım programına alınması yazısı hazırlandı.  Dünya Bankası’ndan yararlanılacak. Daha önce bu konu üzerine gidilse, aslında daha kolay yapılırmış. Süreç içinde bastırmak lazım.” dedi. 

"Eskişehir Giderek Yaşlanıyor"

Eskişehir nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çeken Gürcan, “Şehir merkezinin dörtte biri 65 yaş üstü. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu hızla giderse her sokağa, her mahalleye huzurevi yapsak yetmeyecek demek. Doğurganlık düştü. 50 yıl sonraki nüfusu düşündüğünüzde Eskişehir’e hizmet politikalarının başında yaşlılık politikaları gelecek. Bu politikalar üzerinde hem yerel yönetimler hem de hükümet kesinlikle çalışma yapmalıdır. Huzurevi konusunda iş adamlarımızdan destek de almak istiyoruz. Bu yönde bir girişimimiz var.” dedi.

Editör: Buğrahan Doğangil