Haber: Buğrahan Doğangil

Cengiz Holding'e bağlı ETİ Maden A.Ş., Alpagut - Atalan bölgesine yapmak istediği altın madeni için ÇED başvurusu yapmıştı. Bu başvurunun ardından bugün ilk proje tanıtım toplantısı Alpagut Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

İlgili kurumların, STK'ların, siyasilerin ve vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleştirilen toplantı olaylı başladı olaylı bitti.

İlk Gerginlik Müdür ile Vatandaşlar Arasında Yaşandı

Saat 09.30'da başlayacak toplantı için Eskişehir'den gelen 2 otobüslük kafile yolda 3 kez polis çevirmesine girdiği için toplantı alanına birkaç dakika geç kaldı. Bu durumu toplantıyı başlatacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik'e ileten başka bir vatandaş önce Çelik'ten olumlu yanıt aldı. Daha sonra ise Çelik;

"Ben de erken geldim kardeşim, 9.30'sa 9.30'da gelecekler." diyerek toplantıyı başlattı. 

Çelik toplantı ile ilgili detayları okuduğu sırada Cengiz Holding aleyhine vatandaşlar slogan atmaya başladı. Protestolar açılış konuşması esnasında sertleşti ve tartışmaya dönüştü.

Vatandaştan gelen "Yalan söylüyorsunuz" tepkisine sinirlenen Müdür Çelik;

"Bir şey söylemedik ki yalan söyleyelim. Biz sizi biliyoruz zaten. Nereden biliyoruz derseniz; Artvin'de HES yapmaya çalıştığımızda, Konya'da GES yapmaya çalıştığımızda da bu grup bir araya geldi. Ne kadar milli ve yerli bir projemiz varsa bu konularda hep vatandaşı yanlış şekilde bilgilendiriyorlar. Merak etmeyin burada hiçbir ürüne zarar gelmeyecek, doğaya zarar gelmeyecek şayet bakanlığımız olumlu karar verirse. Bu manzaralara biz çok alışığız, kıymetli vatandaşlarımız siz hiç merak etmeyin." dedi.

Bunun üzerine madene karşı olan vatandaşların protestoları şiddetlendi ve sahneye taşındı.

Bu esnada grup ve il müdürü arasına CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, İbrahim Arslan, Jale Nur Süllü ve CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz girdi. Buna rağmen protestolar şiddetlenmeye devam etti.

Vatandaşlardan gelen "Cengiz Holding'in çalışanı gibi konuşma!" çıkışına reaksiyon veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik;

"Burada ne konuştuğumu biliyorum ben. 30 senelik mühendisim, 20 senelik de devletin memuruyum ben. Ben ne karar vericiyim ne de şirket çalışanı."dedi. Bu esnada protestolar yükselirken sık sık Çelik'in sözü kesildi.

Madeni İsteyen de Var İstemeyen de

Tanıtım toplantısı tüm protestolara rağmen devam ederken Alpagut'ta yaşayan vatandaşların da 2 gruba bölündüğü görüldü. Bir grup Cengiz Holding'in siyanürlü altın madeni projesini desteklerken diğer grup ise madene sert şekilde karşı çıktı. İki grup arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Madeni savunan grubun diğer grubun elinden pankart ve dövizleri almaya çalışması ile gerginlik tavan yaptı. Plastik sandalyeler havada uçuşurken iki grup arasında arbede çıktı. Bu arbede STK temsilcileri, ETİ Maden yetkilileri ve CHP'li siyasiler tarafından büyümeden yatıştırıldı.

"Devlete Parmak Sallama Dostum"

Yaşanan arbedede bir vatandaşın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik'e parmak sallaması ortamı tekrar gerdi. 

Müdür Çelik; "Devlete parmak sallama dostum. Bundan iyi devlet mi var. Devleti yönetenler hiç bu kadar iyi olmadı. Türkiye tarihindeki en iyi iktidar beni buraya atadı." şeklinde konuşurken ortam çok daha fazla gerildi. Müdür Çelik'in bu çıkışı alanı gerdi. Bu esnada CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Müdür Çelik'ten ortamı sakinleştirmek için mikrofonu istedi. Bunun üzerine Çelik, sahneye çıkan vekillere mikrofonu vermedi. "Ben size mikrofonu falan veremem, siz ortamı geriyorsunuz." dedi.

Soner Yüksel ile Yakın Plan - 39. Bölüm Soner Yüksel ile Yakın Plan - 39. Bölüm

Mikrofonu tekrar isteyen Milletvekili Süllü'ye dönen Hikmet Çelik;

"Ben size mikrofonu veremem. Siz devlete hakaret ediyorsunuz. Devleti yönetenlere hakaret ediyorsunuz. Ben devletin il müdürüyüm." dedi.

Bu olay üzerine sahnede bulunan bir başka Milletvekili Utku Çakırözer, mikrofonu talep etti. Çakırözer'in bu talebinin ısrarlı olması üzerine Müdür Çelik, Utku Çakırözer'e; "Vermiyorum mikrofunu. Aklını başına al, aklını başına al!" diye çıkıştı. Bu esnaya araya CHP Milletvekili İbrahim Arslan girdi. Arslan'a destek için sahneye CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu ve CHP İl Başkanı Talat Yalaz da çıktı.

Vatandaşların büyük bölümü İl Müdürü Hikmet Çelik'i siyaset yapmakla suçladı. Süllü ile Çelik arasındaki gerilim uzunca süre devam etti.

Süllü: "İliç'te Ne Oldu Anlat Bana"

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik arasında yaşanan gerilim tavan yaptığı esnada Süllü Çelik'e; "Bana İliç'te ne oldu onu anlat. Siz burada gelmiş hala maden savunuyorsunuz. Mihalgazi Belediye Başkanı orada projeye alkış tutuyor. Ben nasıl susayım." dedi. Bu çıkışla birlikte ikili arasındaki tartışma daha da alevlendi.

Müdür Çelik ise kendilerini;

"Siz bize İliç'i soruyorsunuz ama Türkiye'de ne kadar trafik kazası var. Buna bağlı ölüm var biliyor musunuz? Bir sürü isan trafik kazasından ölüyor. Onlar ölüyor diye araba kullanmayı mı bırakıyoruz, yolları mı kapatıyoruz? Neden maden açmayı durduralım o zaman." diye savundu.

Tanıtım Toplantısı 5 Dakika Bile Sürmedi

ETİ Maden A.Ş.'nin maden tanıtım toplantısı yaşanan olayların gölgesinde kaldı. 5 dakika civarında süren tanıtım toplantısında beyaz perdede maden tanıtım videosu yayınlandı. Video sonrasuı Müdür Çelik; "Galeyana gelmeyin, provokasyona gelmeyin. Devletimiz zararlı olacak hiç bir projeyi onaylatmaz." diyerek vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı.

Toplantı Sonrası Konuşmalarda Gerginlik Tavan Yaptı

Tanıtım toplantısı sonrasında görüş ve öneri sunmak isteyenlere mikrofon verildi. Konuşmalar esnasında, madeni eleştiren katılımcılar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik arasında tartışmalar çıktı. Çelik'in bir ara bir vatandaş'a "Sen de adam değilsin o zaman." dediği mikrofonlardan duyuldu. Bu çıkış sonrası vatandaşların gerginliği daha da arttı. 

Konuşmacıların Mikrofonları Kısıldı

Alpagut - Atalan madenine karşı tavır takınan vatandaşların mikrofonda söz aldığı esnada ETİ Maden ve proje ortağı şirketlerin yetkililerinin talimatı ile mikrofonların sesinin kısıldığı ve azaltıldığı gözlemlendi. Bu durum da hem alanda bulunan siyasi parti temsilcilerini hem de vatandaşları gerdi. Şirket yetkilileri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik isteyen herkesin söz hakkı almasına müsade etmedi. Sınırlı sayıda kişi mikrofona konuşabildi.

Toplantı Sonunda "Evrak" ve "Tutanak" Arbedesi

Tanıtım toplantısı sonrasında Eskişehir Barosu'na bağlı serbest hukuçular ve STK temsilcileri, toplantıya başkanlık eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik'ten toplantı evrak ve tutanaklarını istedi. Çelik ve ekibi bu isteği reddetti.

Buna karşılık serbest hukukçular "toplantı usulsüzdür" şeklinde tutanak tuttu. Müdürlük yetkilileri bu tutanakları almadı ve imzalamadı. Alandan apar topar ayrılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik ve beraberindeki heyete vatandaşlar büyük tepki gösterdi.

Müdürlük aracının önünü kesen vatandaşlara jandarma müdahale etti. Yükselen gerginlik bir anda arbedeye dönüşse de jandarmanın sükuta yönelik tavrı olayların büyümesini engelledi.

Editör: Buğrahan Doğangil