Haber: Buğrahan Doğangil

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz'a hükümetin yürürlüğe koymak istediği "Sokak Hayvanları Yasası" ile ilgili bazı açıklamalarından dolayı soruşturma açılmıştı. Sokak hayvanları ile ilgili bir kamuyou açıklamasında "Gezi Parkı Direnişi"ni işaret etmesi ve sert çıkışı sonrasında kendisine "halkı kanunlara karşı direnmeye tahrik suçundan" açılan soruşturma kapsamında ifade vermeye gelen Talat Yalaz, "Bu yolun sonunda ne bedel varsa ödemeye razıyız." dedi.

Talat Yalaz'ın 14.00'te ifade vermeye gelmesinden önce hatrı sayılır bir kalabalık Eskişehir Adliyesi önünde toplandı. Vatandaşlar, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcilerinden oluşan grup, AK Parti aleyhine, Talat Yalaz lehine ve Sokak Hayvanları Yasası'nın geri çekilmesine yönelik sloganlar attı.

Bu kalabalık gruba daha sonra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Beylikova Belediye Başkanı Hakan Karabacak gibi isimler de katıldı. Ayrıca CHP İl Örgütü, Odunpazarı Örgütü ve Tepebaşı Örgütü de kalabalık bir şekilde Talat Yalaz'a destek vermek için adliye önünde yer aldı.

CHP İl Başkanı Yalaz, ifadesinin ardından basın mensuplarına ve kamuyouna bir açıklamada bulundu. Yalaz açıklamalarında;

"Hakkımda isnat edilen 'halkı kanunlara karşı direnmeye tahrik' suçu ile ilgili avukatlarımızla birlikte ifade verdik. Buradan bir hukukçu olarak şunu söylemek istiyorum. Suçun hiçbir şekilde unsurları oluşmamıştır. Çünkü ortada bir kanun dahi yoktur. Ben o açıklamayı yaptığım zaman kanun tasarı açıklamasındaydı. Şu anda da henüz kanun yasalaşmadı. Yine, suçun maddi ve manevi unsurları hangi açıdan bakarsanız bakın asılsızdır.

Aslında mesele tam olarak bu da değildir. Biliyorsunuz ifade vermeme konu olan konuşmayı yaptığımda aleyhime bir linç kampanyası başlatıldı. Yüzlerce sosyal medya hesabı tarafından sistemli linç edildim. Ana akım medya tarafından hedef gösterildim. Akabinde de bu soruşturma başlatıldı. Buradaki amaç bir suçun araştırılmasından ziyade toplumsal tepkiye karşı halkı susturmaktır. Gözdağı vermeye yönelik bir harekettir.

Diyorlar ki CHP İl Başkanı iktidarı sokakları yakmakla yıkmakla tehdit ediyor. Benim sözlerimden böyle bir anlam çıkardıklarını ifade ediyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi'nin ne siyasi kültüründe ne de siyasi tarihinde sokakları yakmak, yıkmak gibi birşey yoktur. Yine bizim kültürümüzde TOMA'lar ile öğrenci çadırlarının arasına dalmak da yoktur. Bunlar demokrasiyi içselleştirememiş olanların eylem tarzıdır. 

Ayrıca sokakları nasıl yıkalım yakalım? Sokaklarda yıkılacak bir hal mi kaldı? Sokaklar dediğimizde, sokakta alın terinin karşılığını alamayan emekliler var, emekçiler var. Vicdanı sızlayan hayvanseverler var. Yatağa aç giren çocuklar var. Sokakların yakılacak yıkılacak dermanı mı var? Sokakları siz yakıyor ve yıkıyorsunuz. Zamlarla yakıyorsunuz, zulümle yakıyorsunuz. Sarayın duvarları arasına hapsolarak, halkın taleplerine kulaklarınızı tıkayarak yakıyorsunuz. Biz sokaları yakmaktan bahsetmiyoruz. Biz sokak dediğimiz zaman barıştan, kardeşlikten, hak aramadan, demokrasiden, hak aramak için haykırmaktan bahsediyoruz.

Bu asılsız iddialarla, asılsız suçlamalarla ve linç kampanyaları ile Talat Yalaz'ı değil bir CHP'liyi bile, bir hayvanseveri bile geri adım attıracağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bizler Nazım'ın da dediği gibi 'Boş zamanlarımızı değil ömrümüzü adıyoruz.' bu mücadeleye, sonuna kadar da mücadele edeceğiz. Şunu bilmelerini isterim. Her ne yapıyorsam, hep nasıl mücadele ediyorsam aynı şekilde mücadele etmeye devam edeceğim. Ama bir farkla. Daha çok mücadele edecek daha çok bağıracağım. Susturmak isteyecekler susmayacağım, hep birlikte mücadele edeceğiz. Ne siz ne de bizler yalnız değiliz. Örgütlü mücadele ile herşeyi başarabiliriz. Son olarak can dostlarımızdan elinizi çekin diyorum." ifadelerine yer verdi.

Başkan Yalaz: "Mücadeleden Yıldıramazlar"

CHP İl Başkanı Talat Yalaz, yaptığı kamuoyu açıklamasının ardından Eskişehir Haber Ajansı'na (EHA) özel bazı açıklamalarda daha bulundu.

Başkan Kaya'dan Başkan Ataç'a Sert Eleştiriler Başkan Kaya'dan Başkan Ataç'a Sert Eleştiriler

Başkan Yalaz, bir hukukçu olarak kendisine açılan soruşturmanın sonucunda birşey çıkacağını düşünmediğini ifade etti. Aynı zamanda soruşturmanın selametini etkileyecek açıklamalardan imtina ettiğini de sözlerine ekleyen Yalaz;

"Bu sistematik baskı oluşturmak için yapılan soruşturmaların geçmişte de çok örneği var. Linç kampanyası sonrası bu soruşturma başladı. Bir hukukçu olarak rahatça söylüyorum. Burada maddi ve manevi bir suç unsuru yok. Hukuki olarak bu dosyanın açılmaması lazım ancak; bu ülkede hiçbir şeye şaşrımıyoruz. Bekleyip göreceğiz dedi."

"Bu soruşturma ve bu linç kampayanyası size geri adım attırırm mı? şeklinde gelen soruya ise Yalaz;

"Asla geri adım atmayacağım. Sokak hayvanları için bir adım geri atmam. Bırakın bir adım geri atmayı bacaklarım bile titremez. Sonuna kadar mücadeleye devam edeceğim. Biz mücadeleye adanmış insanlarız. Bedel ödemeye hazırız. Bu yolun sonunda nasıl bir sonuç, nasıl bir bedel varsa ödemeye hazırım. Bunu da tüm toplum da bunu görecek." şeklinde yanıt verdi.

Editör: Buğrahan Doğangil