Süllü, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ece Bilgin ve Av. Mustafa Çakı ile bir araya gelerek Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ne yönelik görüş alışverişinde bulundu. Süllü’ye, sokak hayvanları konusunda yapılması gereken ilk şeyin kısırlaştırma seferberliği başlatmak olduğunu aktaran Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ece Bilgin, “Yapılacak şey insani ve vicdani kısırlaştırma konusunda çok hızlı bir seferberlik şeklinde. Tarım İl Müdürlükleri’nin âtıl veteriner hekimleri var, onlar çok kısa sürede verilecek kısırlaştırma eğitimi ile kırsaldaki hayvanlara yönelik çalışma gerçekleştirebilir. Kısırlaştırmaların kırsaldan şehre doğru yapılması gerekiyor. Geçici konteyner şeklinde kırsala yer kurulur burada hayvanlar kısırlaştırılır. 2,3 gün rehabilite dönemi olur sonra da geri bırakılabilir. Bir fon oluşturulması gerekiyor. Bu fon da milli piyango, at yarışı gelirinden ufacık kesintilerle fona aktarılır. Bu fon da yerel yönetimlere aktarılır ve 2,3 yıl içinde kısırlaştırmalar yapılabilir. Uyutma acılı şekilde öldürmek demek. Uyutma bedeli kısırlaştırmadan daha pahalı. Doğru düzgün bir proje olursa pek çok iş verenden de destek gelecektir. Bağış olacaktır.” dedi.

Ece Bilgin, kanun teklifini vicdana, ahlaka, insanlığa sığmayan bir öneri olarak değerlendirdiklerini ve kesinlikle karşı çıktıklarını söyleyerek tepkisini dile getirdi.


Eskişehir Organize Sanayi Bölge (EOSB) Müdürlüğü bünyesinde kurulan Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Komisyonu “Organize Patiler” ekibinin Başkanı Halis Korkmaz ile görüşen Süllü, sokak hayvanları konusu ve Organize Sanayi Bölgesi’nde sokak hayvanlarına ilişkin yaptıkları faaliyetlere yönelik konuştu. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalara hayvan sevgisini getirdiklerini aktaran Başkan Halis Korkmaz, “Eskişehir’in en büyük STK’larından biriyiz. 8 komitemiz var. Reklam, mama, dış işler, sosyal sorumluluk projeleri gibi hepsi ayrı bölümlere bakıyorlar. Bölgede 1000’e yakın köpeğe bakıyoruz. İçlerinde uyuz, kuduz yok ve kuru mama ile besleniyorlar. Bölgede çalışan mühendisler ayda 60 torba mama alıyorlar. Zaman zaman etkinlikler düzenliyoruz, bu etkinliklerden toplanan paralarla mama alıyoruz. Bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının etkisi çok fazla. Bu yasa teklifinin kabul edilmeyeceğini umuyoruz.” diyerek yasaya karşı çıktıklarını söyledi.

Büyükşehir Can Dostları Unutmadı Büyükşehir Can Dostları Unutmadı

"Can Dostları Yaşatmak İçin Fon Kurulmalı"

Süllü, “Sokak hayvanlarının çoğalmasını önleme sorumluluğunu sadece, sınırlı bütçelerle hizmet vermeye çalışan yerel yönetimlere yüklenmemesi gerekiyor. Bu konunun asıl muhatabı Tarım İl Müdürlükleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı öldürmek için değil, soruna bütçe ayırarak yaşatmak için yerel yönetimlerle iş birliği yapma
çağrısında bulunuyoruz. Yıllardır söylediğimiz üzere şans oyunları, idari para cezaları ve bağışlardan oluşacak bir fon kurulmalı; barınakların yapılması, kısırlaştırmalar ve tedavi bakım harcamaları bu fondan karşılanmalıdır. Seçim ekonomisi ve 5'li çetelere hesapsızca ayrılan kaynaklar canlıları yaşatmak için kullanılmalıdır; öldürmek için değil.” dedi.

"Katliama İzin Vermeyeceğiz!"

Sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının bu konuda çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Süllü, “Uyutma sadece hasta ve tedavi edilemez canlılarla sınırlı bir uygulama olup sokak canlılarının çoğalmasını engelleme yönünde bir önlem kesinlikle kabul edilemez. CHP olarak sokaktaki can dostlarımızın çoğalmasını engellemek amacıyla ‘uyutma’ adı altında
yasalaştırılması düşünülen katliama izin vermeyeceğiz. Amacı öldürmek değil, yaşatmak olan tüm paydaşlarımızla birlikte katliam yasasına karşı sesimizi yükselteceğiz.” diyerek tepkisini gösterdi.

Editör: Buğrahan Doğangil