Genç ASKON'da Yeni Yönetim Belli Oldu Genç ASKON'da Yeni Yönetim Belli Oldu

Eskişehir Ticaret Odası tarafından ekonomiye dair verilerle hazırlanan ve ay düzenli olarak üyelerle paylaşılan Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporu’nun Ağustos sayısı yayınlandı. Ağustos raporunda döviz kurları, TÜFE oranları, Yİ-TÜFE oranları, aylar bazında toplam ihracat performansı, ithalat ve ihracat rakamları, konut satış sayıları, açılan ve kapanan işyeri
işlem sayısı, ödenen çekler, karşılıksız işlem yapılan çeklerin dağılımı paylaşıldı. Yine raporda, protesto edilen senetlerin dağılımı, merkezi yönetim bütçe gelir-giderleri, işsizlik oranları ve çalışan istatistikleri, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi tarafından alınan aylık yapı ruhsat sayıları, gelir vergisi ve faal mükellef sayıları, kurumlar vergisi faal mükellef sayıları, kamu bankalarının nakdi kredi dağılımı ve özel bankalarının nakdi kredi dağılımı yer aldı.

Kapanan İş Yeri Sayısı Ağustos Ayında Düşüşte

Raporda, Eskişehir’de 2023 yılı Temmuz ayında 1781 konut satışı yapılırken bu rakamın 2024 yılı Temmuz ayında 1881’e yükseldiği, TÜİK verilerine göre 2024 yılının Temmuz ayında Eskişehir’de satılan konut sayısının Türkiye’de satılan toplam konut sayısının %1,46’sına denk geldiği görüldü. Yine raporda Eskişehir Ticaret Sicil Müdürlüğü verilerine göre 2023 yılının Ağustos ayında kapanan firma sayısı 49 iken 2024 yılının Ağustos ayında kapanan firma sayısının 42’ye düştüğü gözlemlendi.

Karşılıksız Çek Adedi %85,86 Oranında Arttı

Raporda ayrıca Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Eskişehir’de 2023 yılı Temmuz ayında 25.915,41 TL olan karşılıksız çek işlemi tutarının %294,12 artışla 102.137,61 TL’ye yükseldiği, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 99 olan karşılıksız çek adedinin ise 2024 yılının aynı ayında %85,86 oranında artışla 184’e yükseldiği görüldü.

Tepebaşı’ndaki Yapı Ruhsat Sayısında Düşüş Var

Raporda, Tepebaşı’nda 2023 yılı Temmuz ayında 167 adet olan yapı ruhsat sayısının 2024 yılı Temmuz ayında 129’a gerilediği, Odunpazarı’nda 60 adet verilen yapı ruhsat sayısının ise 75’e yükseldiği gözlemlendi. Eskişehir Ticaret Odası tarafından hazırlanan Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporu’nun Ağustos sayısına ve daha önce yayınlanan tüm raporlara erişmek isteyenler www.etonet.org.tr web sitesindeki “Hizmetlerimiz” sekmesinden PDF formatında indirebilirler.

Editör: Buğrahan Doğangil