Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ‘2025 yılı Ekonomik Durum ve Beklenti Anketi’nin sonuçlarını yayınladı. Anket sonuçları raporlaştırılarak ilgili bakanlıklar ve TOBB’a iletilecek. ESO üyesi firmalarla gerçekleşen anketin sonuçlarını değerlendiren ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, anket verilerinin Eskişehir sanayisinin ekonomik kırılganlıklarının derinleştiğini ve firmaların çok boyutlu risklerle karşı karşıya kaldığını ortaya koyduğunu ifade etti. Kesikbaş, “Üyelerimizden gelen cevaplar, iç ve dış pazarlarda talep daralması beklentisinin yüksek olduğunu gösteriyor. Firmalarımız, iç talepteki düşüş ve dış pazarlardaki daralma sebebiyle üretim, yatırım ve ihracat kapasitesinde sınırlamalara gitme eğilimde” dedi. 

“Finansmana erişim ve nakit akışı büyük sorun”

Kesikbaş, anketin en çarpıcı sonuçlarından birinin finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar olduğuna dikkat çekerek, “Katılımcıların yüzde 96’sı finansmana ulaşmakta zorluk yaşadığını belirtti. Bankacılık sektöründeki kredi daralması, yüksek faiz oranları ve teminat yükümlülükleri, özellikle KOBİ'lerimizin işlerini büyütmesini ve sürdürebilmesini zorlaştırıyor. Nakit akışlarında yaşanan sıkıntılar da likidite kırılganlığını artırıyor” diye konuştu.

"İhracatta destekler yetersiz, dış ticaret politikaları belirsiz"

İhracat desteklerinin yetersiz olduğuna ve Eximbank kredilerine erişimde sıkıntı yaşandığına vurgu yapan Kesikbaş, “İhracat yapan firmalarımız düşük kur sebebiyle gelir kaybı yaşıyor. Bu da özellikle düşük katma değerli üretim yapan şirketlerimizin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Ayrıca, küresel ticaret politikalarındaki belirsizlikler firmalarımızı zorluyor” dedi.

"Üretim maliyetleri artıyor, nitelikli işgücü sorunu büyüyor"

Firmaların üretim maliyetlerinde ciddi artışlar yaşadığını belirten Kesikbaş, işçilik maliyetlerinin toplam maliyetler içerisindeki payının hızla arttığına dikkat çekti. Yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin de firmalar üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Kesikbaş, “Firmalarımız dönüşüme hazır, ancak finansman eksikliği, teknolojik altyapı yetersizliği ve en önemlisi nitelikli işgücü arzındaki sıkıntılar ilerlemeyi zorlaştırıyor. Anketimize katılan firmaların yüzde 95’i nitelikli eleman bulmakta zorluk çektiğini ifade etti” ifadelerini kullandı.  

Deprem uzmanından çarpıcı açıklamalar! Deprem uzmanından çarpıcı açıklamalar!

"Şehir içi ulaşım ve yüksek konut maliyetleri üretimi etkiliyor"

Eskişehir'e özgü yapısal sorunlara da değinen Kesikbaş, “Fabrika arsa ve inşaat maliyetleri ile konut fiyatlarındaki yüksek artış, Eskişehir’in hem sanayi hem de yaşam cazibesini olumsuz etkiliyor. Ayrıca sanayi bölgelerine ulaşımda yaşanan trafik sorunları, üretim ve lojistik süreçlerimizi zora sokuyor. Kent planlaması ile sanayi gelişiminin entegre edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” diye konuştu. 

"Bütünleşik politikalarla sanayimizi güçlendirmeliyiz”

Kesikbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki süreçte finansmana erişimden üretim verimliliğine, yeşil ve dijital dönüşümden ulaşım altyapısına kadar çok alanlı ve bütünleşik politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Kamunun hedefli destekler sunması, ulaşılabilir sanayi alanlarının planlanması, beşeri ve mali koşulların iyileştirilmesi, Eskişehir sanayisinin rekabetçiliğini artıracaktır.”