EĞİTİM

Ünlü Tatlıcıdan Eskişehir’e 200 Milyon TL’lik Okul

159 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin önemli işletmelerinden Hafız Mustafa 1864’ün sahibi Avni Ongurlar, memleketi Eskişehir’e 32 derslikli ortaokul binası ve 600 kişilik kongre merkezi yaptıracak.

İstanbul’da 159 yıllık geçmişe sahip Hafız Mustafa 1864’ü 2007 yılında satın alarak, ondan bir dünya markası yaratan hayırsever iş insanı Avni Ongurlar, doğduğu şehre bir vefa borcu olduğunu belirterek, Eskişehir’de babasının adına kongre merkezi, öğretmen olan annesi adına da  ortaokul yaptıracağını duyurdu. İlerleyen süreçte şehre huzurevi yapma düşünceleri olduğunu aktaran Ongurlar, ayrıca Eskişehir ile birlikte İstanbul’a da anaokulu, ortaokul ve lise olmak üzere üç eğitim kurumu kazandıracaklarını ifade etti.  
Uzun süredir aklında annesi ve babası adına bir okul yaptırma fikrinin olduğunu, Eskişehir eski Valisi Erol Ayyıldız ve Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız’ın teklifiyle süreci hızlandırdıklarını anlatan Ongurlar, amaçların aynı zamanda kentteki diğer iş insanlarına da örnek olarak, eğitim kurumlarının sayısını artırmak olduğunu vurguladı. 

100 yıl kullanılacak şekilde tasarlandı

Projelerin mimarlarlığını, Eskişehir’deki Adliye Sarayı’nın ve Gülay Kanatlı Ortaokulu’nun mimarı Afşin Aykanat üstleniyor. Sümer Mahallesi’nde bu hafta sonu temelleri atılarak yapımına başlanacak ve toplam maliyeti 200 milyon TL olan Hacı Hatice Ongurlar Ortaokulu projesinin,  önümüzdeki eğitim öğretim yılında hizmete açılması planlanıyor.  
Proje mimarı Aykanat, Hatice Ongurlar Ortaokulu’nun öğrencilere modern ve işlevsel bir ortamda eğitim imkanı sağlayacağını belirterek, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi:“Projemiz, 32 derslikli 4 kattan oluşan ana blok ile her iki köşesinde yapıya eklemlenen tek katlı iki yapıdan oluşmaktadır. Toplam alanı 8 bin 500 metrekare. Bu yapı grubu, okul içerisinde kapalı bir iç bahçe ve tören alanı oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca yapı, okul avlusunun dış dünya ile olan etkileşimini sınırlayarak, öğrencilerin dikkatini ve mahremiyetini korumayı hedeflemektedir. Okulumuzun mimarisi Yılmaz Hocamızın (Yılmaz Büyükerşen) kurduğu düzene uyan, çevresiyle uyumlu ve önümüzdeki 100 yıl kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Yaşanabilecek tüm deprem riskleri hesaplanarak, güvenilir bir yapı yapmayı hedefledik. Ayrıca bu okulumuzun yapımının dışında bir de işletmesi önemli. Bunun için de okulumuzda yaptığımız çok amaçlı salon kiralanarak okulun ihtiyaçlarının da karşılanabilmesini hedefledik. Ortaokulumuz öğrencilere modern ve işlevsel bir ortamda eğitim imkanı sağlayacak” dedi. 

Sümer’e 600 kişilik yeni kongre merjezi  

Yine Sümer Mahallesi Kızılyer bölgesinde Hacı Bahri Ongurlar adına yapılacak Kongre Merkezi’nin de mimarlığını üstlendiğini anlatan Aykanat, “Projede yer alan 600 kişilik kongre salonu yapanın temel kimliğini oluşturmaktadır. Çevrenin artan kültürel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kongre salonu etrafında sergi alanları, toplantı alanları, atolyeler ve kafetarya planlanmıştır. Bu düzenleme kongre salonunun kullanılmadığı süreçlerde bile yapının kültürel bir merkez olarak işlev görmesini hedeflemektedir. Yaklaşık 8 bin metrekare alan üzerine konumlandıracağımız merkez çift cephe olarak planlanmıştır” ifadelerini kullandı.