GÜNDEM

“Üniversiteler Bizimdir, Bizim Kalacak!”

Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencileri, yemekhane zamları ve kayyum rektörlere karşı Anadolu Park’ta forum düzenledi. Fakültelerden geniş katılımın olduğu etkinlikte, “Üniversiteler bizimdir, bizim kalacak!” sloganı öne çıktı.

Anadolu Üniversitesi öğrencileri, artan yemekhane zamları ve atanan kayyum rektörle karşı tepkilerini dile getirmek üzere bir araya geldi. Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi temsilcilerin öncülüğünde yapılan basın açıklamasına, Turizm Fakültesi ve İletişim Fakültesi öğrencileri de destek verdi.

Yunus Emre Kampüsü'nde bulunan Anadolu Park'ta gerçekleşen forumda, öğrenciler üniversitelerin özerkliği ve ekonomik sorunlar üzerine değerlendirmelerde bulundu. Forum sırasında sık sık “Üniversiteler bizimdir, bizim kalacak!” sloganı atıldı. Eğitim Fakültesi Temsilcisi, toplanılan alanda bir basın açıklması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında:

"19 Mart'ta başlayan eylemlilik süreçlerinden beri üniversite gençliği olarak memlekette tek adam iktidarı tarafından uygulanan anti-demokratik politikaların karşısında sesimizi Boğaziçi'nde, ODTÜ'de, İstanbul Üniversitesi'nde ve nice okullarımızda boykotlarımızla yükseltmeye çalıştık ve yayınladığı hukuksuz kararlarla, içi boş iddianamelerle tutuklamalarla tek adam iktidarının ve onun atanmış rektörlerinin öğrencilerin nitelikli ve bilimsel eğitim mücadelesine darbe vurmaya çalıştığını birkez daha gördük.

Senelerdir atanmış rektörlerle, akademik özgürlüğün baskılar ile ayaklar altına alındığı ve nitelikli-bilimsel eğitimin en son Maarif Modeliyle ve 12. Kalkınma Planı kapsamında yapılan Kamu Tasarruf Paketiyle fiili olarak gasp edilmesiyle, Kariyer Fuarlarıyla üniversitelerin sermayedarların ucuz işgücü merkezi haline getirilmesiyle karşı karşıya kaldık.

Bugünde yapılan habersiz yemekhane zamlarıyla, en temel hijyen malzemelerinin bile karşılanmadığı, materyallerimizin fahiş fiyatlara bize satıldığı ve biz Eğitim Fakültesi öğrencilerinin geleceğimizin Öğretmenlik Akademileri ve yeni atama uygulamalarıyla geleceğimizin bizden çalındığı ve Resim-İş bölümümüzün usulsüzce kapatıldığı bir üniversiteyi reddediyoruz. 

Atanmış rektörlerin anti-demokratik uygulamalarına karşı mücadele yolumuz kendi kararlarımızı kendimiz alabildiğimiz, söz hakkının öğrenciye ait olduğu ve kendi temsilcilerimizi seçtiğimiz, sınıf sınıf, bölüm bölüm, fakülte fakülte kendi ÖTK'larımızı kurarak en kalıcı birlikteliklerimizi sağlamaktan geçiyor. Eğitim Fakültesi'ndede Parasız, Bilimsel, Demokratik Eğitim çağrısını yükselteceğiz, öğrenciler olarak kendi demokrasimizi kuracağız ve mücadelemizi daha da büyüteceğiz!" ifadelerine yer verildi.

Eğitim Fakültesi’nin yanı sıra Hukuk Fakültesi temsilcisi de bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada öğrenciler, ekonomik kaygılarını ve kendilerini güvende hissetmediklerini vurgulayarak taleplerini dile getirdi.

Basın açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

"Bizler, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak parasız ve demokratik eğitim taleplerimizi dile getirmek amacıyla bu duyuruyu paylaşıyoruz.

Üniversiteler ilim, bilim ve özgür düşüncenin üretildiği kurumlar iken, bugün anti-demokratik uygulamaların, niteliksiz eğitimin ve ekonomik eşitsizliklerin ortaya çıktığı özerklik kavramından uzak kurumlara dönüşmüş durumdadır.
Okulun öznesi olan biz öğrenciler, ekonomik kaygılarımızın eğitimimize ket vurmadığı, kampüslerimizde güvende hissettiğimiz, düşüncelerimizi ve taleplerimizi dile getirebildiğimiz özgür ve faal üniversiteler istiyoruz. Bu amaçlar doğrultusunda taleplerimiz şunlardır:

1) Üniversitelerde alınacak kararlarda öğrenci temsiliyetlerinin fiili olarak sağlanmasını,karar süreçlerinde biz öğrencilerin belirleyici olduğu mekanizmaların kurulmasını ve bunun sürekli hale dönüşmesini, 
2) Hukuk öğrencilerinin aldığı eğitimin daha nitelikli,bilimsel hale getirilmesi ve teorik eğitimin yanında meslek hayatımıza etki edecek pratik eğitimin de inşa edilmesini, 
3) Derslik ve amfilerimizin yetersizliklerine çözüm üretilmesini  ve derslere girdiğimiz kampüs içi ve dışındaki binaların fiziki koşullarının güvenliğimiz için sağlanmasını,
4) Fakültemiz öğrencilerinin sosyalleştiği Rita kafenin akademik personel yemekhanesine çevrilme kararının geri alınmasını ve öğrencilerin yararlanabileceği bir alana dönüştürülmesini,
5) Kantin önündeki alanın çocuk parkına çevrilmesi kararının iptal edilmesini, 
6) Senelerdir pasif halde bulunan farazi duruşma salonunun faal hale getirilmesini,
7) Hukuk fakültesi öğrenci yoğunluğunun fazla olmasından kaynaklı fakülte öğrencilerine ait çalışma alanları yaratılmasını,
8) Ders seçimleri ve saatlerinin çakışmadığı özgürce ders seçimi yapabilmemizin sağlanmasını,dersliklerin dağıtılmasında dersi alan öğrenci kontenjanının göz önünde bulundurulmasını istiyoruz."

Etkinlik kapsamında Edebiyat Fakültesi önünde de anlamlı bir karar alındı. Öğrenciler, Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz anısına, fakülte duvarında bir portre çalışması yaparak anı duvarı oluşturacaklarını duyurdu.

Öğrenciler, yarın için ise 17.30'da merkez yemekhane önünde yürüme kararı aldı.