Sadece bununla kalsa iyi, şehirde öyle şeyler oluyor ki Ak Parti seçimden sonra bile kaybetmek için elinden geleni yapıyor.
ESOGÜ’de yaşanan genel sekreter atama daha doğrusu asaleten atamama krizinden tutunda Ak Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’ın Ünlüce’ye ziyareti ve sanki sonuçtan memnunmuş gibi yaptığı açıklamalar tartışılır.
Ancak tüm bunların dışında insanın aklıyla dalga geçen bir işe imza atıldı.
1 değil 3 değil 9 senedir açılacak diye beklenen ETİ Şehir ve Göç Müzesi birdenbire TÜGVA Kıraathanesi oluverdi.
Ak Parti ile ne ilgisi var dememek lazım. Resmi bir bağı yok gibi gözükse bile hepimiz biliyoruz ki mevcut alanın sahibi Eskişehir Türk Dünyası Vakfı Ak Parti’nin vesayetinde bir vakıf. Aynı şekilde TÜGVA’da Ak Parti paralelinde faaliyet gösteren bir vakıf. Bunun aksini kimse iddia edemez.
Ve Türk Dünyası Vakfı tam ağır bir seçim hezimetinin ardından kalkıyor, yıllardır müze olarak açılışı beklenen yeri TÜGVA’ya veriyor. TÜGVA’da yıllardır müze olarak açılacak bu alanı tabelaya yapıştırıp kıraathane olarak açıyor.
Dedim ya bu durum insan aklıyla dalga geçmek, kör göze parmak sokmak gibi garip ve anlaşılmaz bir durum.
Birincisi tamamen insanların vergilerinden aktarılan bir bütçeye ssahip olan Türk Dünyası Vakfı bu alanı neden TÜGVA’ya veriyor. Eskişehir insanının tamamı buna razı değilken ve bunu bile bile bu devir neden gerçekleşiyor?
Otopark, çay bahçesi, kıraathane gibi TDK Başkentliği sürecinde yine milletin parasıyla yapılan taşınmazları işleterek adeta ticarethane gibi çalışan Türk Dünyası Vakfı’nın bu tür işlerle kültür başkentliğine ne tür bir katkısı oluyor, olabilir?
Türkiye’de ilk olacak ve şehrin tarihinin temel öznesi olan göç unsurunu öne çıkaracak bir müzeyi iptal etme kararını kim aldı, nasıl aldı, kimlere soruldu?
Bir yere bir devir yapılacaksa bu neden TÜGVA? Diğer dernek ya da vakıflardan fazlası, artısı ve bu işi devir almak adına nasıl bir gücü var?
Bölgede hem Türk Dünyası Vakfının hem de özel olarak çok sayıda kıraathanesi var? Tam karşısında Odunpazarı Ahşap Eserler Müzesi olan bir yere kıraathane açmak çok mu yerinde, çok mu estetik, ruha ve dokuya çok mu uygun?
Yapılan işin bu kadar tepki alacağını bile bile bu işe imza atanlar. Bu tepkileri görmezden, umarsızca karşılayanlar belli ki şehre meydan okumaktan ve bildiğimizi okumaktan geri durmayız diyenler.
Ve tüm bunlar başta da belirttiğim gibi Ak Parti’nin Eskişehir’de yıllardır süregelen çöküşünün sebepleri arasında.
“Şehri, beklentileri, insanların tepkilerini görmemek ve bildiğini okumak”
Bir iş yaparken, aday belirlerken, hizmet sunarken hep beklentinin tersini yapmak.
Sonra neden kaybettik demesin Ak Parti… Zira Eskişehir insanı defter tutuyor. Ve bu işler o defterde saklı.