Bence bölgenin dokusunu, ruhunu yansıtmak adına çok yerinde hatta geç bile kalınmış bir karar. Bir yanda tarihi gezerken, kollarken diğer yanda araç keşmekeşi içinde kalmak hem estetik değil hem de zaman zaman tehlikeli oluyordu.
Ancak bölgede bulunan bazı esnaf bu durumdan hoşnut değil.
Müşterilerin araçla geldiği için gelmeyeceğini söyleyen de var, mal geliş, gidişi için ne yapacağını bilmediğini ifade eden de…
Aslına bakarsanız bu tepkiler sürpriz değil.
Bir bölgede bazen böyle radikal değişiklikler olduğunda bu tür tepkiler çok olası. Hatırlarsanız tramvayların inşaat çalışmaları başladığında da aynı tepkileri görmüştük. Üstelik süre çok uzun olduğu için dükkânı kapatacağız, aracı olmadığı için müşteri gelmeyecek diye isyan eden epey işletme olmuştu.
Ancak üzerinden biraz zaman geçtikten sonra aynı tepkiler yerini teşekküre bıraktı. Bu kez başka bölgelerde bulunan işletme sahipleri “”tramvay buradan da geçsin, hatlar uzasın” demeye başladı.
Doktorlar ve 2 Eylül caddesini hatırlarsınız mutlaka. Yayalaşmadan önce nasıldı biliyorsunuz. İlk yayalaşma kararı alındığında da benzeri kaygılar, tepkiler olmuştu. Şimdi ise orada işletmesi olan ya da dükkan sahibi olanlar bu yayalaşmanın faydasını fazlasıyla görüyor.
İşte tarihi bölgede bir süre sonra aynı duruma geçecek.
Araç trafiği olmadığı için daha çok insan gelecek o bölgeye. Turistler daha rahat edecek, daha estetik fotoğraflar ortaya çıkacak. İnsanlar rahat rahat, içlerine sine sine dolaşacaklar bölgeyi. Reklamı daha fazla olacak ve daha çok insanı cezbedecek o bölge.
Bugün tepki gösteren esnafın kaygıları da eminim dinmiş ve fikri değişmiş olacak.
Mal dağıtımı ya da ürün gelip, gitmesi ile ilgili de zaten her koşulda bir saat ve sıkı bir denetim olmalı. Zaten bölge 24 saat değil 09-21 saatleri arası trafiğe kapalı. Hamamyolu’nda olduğu gibi yani. Oradaki esnaf nasıl diğer saatlerde bu tür işleri gerçekleştiriyorsa Odunpazarı esnafı da bu tür işlerini açık saatlerde gerçekleştirecek.
Hatta hazır konu açılmışken lütfen şu mal indirme, bindirme saatleri için özellikle Atatürk caddesi bir denetlensin. Günün her saatinde, her geçişte yolun yarısını mal indirme işlemleri için kapayan araçlardan deyim yerindeyse gınağı geldi. Zaten dar gelen caddeyi tek şerit kullanmak zorunda kalan insanları da düşünün.
Asıl konumuza dönecek olursak. UKOME’yi zam kararında eleştirdik ama bu kararda tebrik ediyoruz.
Şehrin turizmi, orada ki estetik ve yeni eklemlenecek birimleri de düşününce yerinde bir karar olmuştur. Umarım esnaf içinde bu kararın getirisi kısa sürede hayata geçer ve kaygılar yerini teşekkürü bırakır.