İnsanlık tarihi ne kadar eskiye dayanıyorsa dolandırıcılık suçununda o kadar eski tarihten itibaren var olduğunu kabul etmeliyiz. Teknolojik gelişmeler ve ticari hayatta yaşanan gelişmeler bu suçun işleniş sayısını arttırmakla birlikte işleniş biçimlerini de değiştirdi. Suçlular tarafından günümüzün koşullarından en aktif kullanılan yöntemse tabi ki bilişim sistemleri vasıtası ile bu suçun işlenmesi.
Bu suçun işleniş şekillerine ilişkin en yaygın ve en hayatın içinden örnekler ise hepimizin gündelik hayatında telefonuna gelen SMS’ler:
‘………. ‘dan …… tutarlı hediye çeki kazandınız. ……… bilgilerini doldurunuz.’
‘…… bet sitesinden x tutarında ödül kazandınız ……………… linkine tıklayarak ödülünüzü alınız.’
‘………….. operatörüne …… tutarında borcunuz olup………. Esas dosyası ile takip başlamıştır. Bugün içerisinde öderseniz ……….. Tl ödemeniz olucaktır. ……………. linkinden ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.’
‘………. sitesine üyeliğiniz sebebi ile hakkınızda soruşturma dosyası açılmış ve ………. adli para cezasına hükmedilmiştir. Acil şekilde ……….. tutarını …….. ibanına yatırınız.’
Bu örnekler ve daha niceleri telefonumuza gelmekte. Haklı olarak vatandaşlarda olayın şoku ile yanlış tercihlerde bulunmakta ve sonucunda dolandırılmaktadırlar.
Bu gibi durumlarda biz hukukçuların vatandaşa tavsiyesi ise fevri davranılmaması, SMS’in içeriğine çok dikkat edilmesi, nereden veya kim tarafından gönderildiğine aşırı dikkat edilmesi, SMS’te hukuki bir niteleme bahse konu ise VATANDAŞ UYAP sisteminden kontrol edilmesi, şayet mağduriyet doğmuşsa ivedilikle suç duyurusunda bulunulması şeklinde olmakta.
Unutulmamalıdır ki; her türlü hukuki süreci avukat ile birlikte yürütmek, hak kaybının önüne geçer.
İyi günler.