YAŞAM

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Önemli Destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 2024 yılında doğan ve belirli şartları yerine getiren her kuzu/oğlak için 540 TL ye kadar destek verecek. Ayrıca sürü yöneticisi sertifikasına sahip ve belirli şartları yerine getiren sürü sahiplerine 36.000 TL sürü yöneticisi (çoban) istihdam desteği verecek.

"Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği” nin 17 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanması ile beraber desteklemelerin hangi şartlarda verileceği de belli oldu. Tebliğ hükümlerine göre Eskişehir’deki Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi yetiştiricilere bu yıl içinde doğmuş, küpelenmiş ve Bakanlık kayıt sistemine (TÜRKVET) kaydedilmiş, doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) süreyle yaşamış, koyun-keçi vebası aşısı yapılmış ve bu aşısı Bakanlık kayıt sitemine (VETBİS) kaydedilmiş olan her bir kuzu/oğlağı için 240 TL destek verilecek. Ayrıca kadın ve genç (41 yaşın altı) çiftçiler ile aile işletmelerine (100 başa kadar anaç koyuna sahip işletmeler) uygulanan ilave destekler ile her dişi kuzu/oğlak için 580 TL ye kadar destek verilecek.

Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, dilekçelerini Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine vermek suretiyle başvurularını yapacaklar. Başvurular iki dönem halinde yapılacak olup, ilk dönem 1 Eylül 2024 te başlayacak ve Aralık ayının ilk iş gününe kadar devam edecek. İkinci dönem için ise (ilk dönemde başvuru yapamayanlar için) başvurular 2025 yılı Nisan ayının ilk iş gününde başlayacak ve 15 Haziran tarihine kadar devam edecek.

Sürü istihdam desteğinde ise 100 baş ve üzeri anaç koyun sahibi ve sürü yöneticisi sertifikası bulunan her bir işletme bir çoban desteğinden faydalandırılacak. Başvuru şartlarını taşıyan ve birden fazla işletmesi bulunan yetiştiriciler, her bir işletmesi için ayrı ayrı başvuruda bulunabilecek. Desteklemeden yararlandırılması istenen çobanın, 2024 yılı içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin en az beş ay süreyle yatırılmış olması gerekmektedir. Destekten faydalanmak isteyen sürü sahiplerinin sadece bu destek için başvuruda bulunmalarına gerek bulunmamaktadır. Küçükbaş hayvancılık desteğine damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üzerinden birinci dönemde başvuran yetiştiriciler, sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteğine de başvurmuş sayılacak. Sadece söz konusu destekten yararlanmak isteyen yetiştiriciler, Tebliğde belirtilen ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden öğrenebileceği belgeleri 25 Ocak 2025 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim etmelidir.