Talat Yalaz'ın Protokol Krizi

Herkesin bildiği üzere CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz pazar günü Eskişehir'i ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Tüzük Kongresi dönüşünde Eskişehir'e gelen İmamoğlu aslında OMM'nin kurucusu Eskişehirli iş insanı Erol Tabanca'nın konuğu olarak şehre geldi. Gelmişken de yerel seçimlerde büyük başarı elde eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti. Yine başta Ayşe Ünlüce, Kazım Kurt, Ahmet Ataç ve Yılmaz Büyükerşen olmak üzere partililer ile bir araya geldi. Tabii ki bu ekibe CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ve partinin Eskişehir'deki temsilcisi İl Başkanı Talat Yalaz da dahildi.

Büyükşehir'deki bu buluşma sonrasında Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki heyet OMM'deki etkinliğe katılmak üzere müzeye geçti. OMM 5. yıl dönümü etkinliğinde CHP'liler dışında Türkiye'nin en zengin ve önemli iş insanları da yer aldı. Açılış töreni sonrasında da bir resepsiyon düzenlendi.

Ali Sabancı, Sadettin Saran, Cem Boyner ve daha birçok üst düzey ismin katıldığı resepsiyonda CHP'li bazı kurmayların protokol sıkıntısı yaşadığını öğrendim.

CHP'nin Eskişehir'deki temsilcisi, partinin en üstünde yer alan isim Talat Yalaz'ın bile içeriye Ayşe Ünlüce ve Kazım Kurt ile birlikte girebildiği, örneğin Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar'ın birkaç ilçe yöneticisiyle dışarıda kaldığı durum bence kabul edilemez. 

Tamam belki oradaki organizasyon siyasi bir organizasyon değil, davetiyeler ayarlanmış ama bu isimlere davetiye ayırmamak pek mantıklı gelmiyor. Neyse, her şeyde mantık aramayalım sonuçta Erol Tabanca ve ekibinin tasarffudur bu durum. 

Ancak sabahki kahvaltı organizasyonunda tabiri caizse dananın kuyruğu asıl burada kopuyor...

Resepsiyondan çok daha dar bir kadro ile iş insanlarının yanında Ekrem İmamoğlu, Ayşe Ünlüce ve Kazım Kurt'un kapalı kapılar ardında yaptığı özel kahvaltıya Talat Yalaz alınmıyor. Yalaz kahvaltıya katılacağını düşünerek ya da birileri tarafından sen de bu kahvaltıya gel diye çağrıldığı için organizasyona gidiyor. Kahvaltı başlayacağı esnada ise Talat Yalaz ile birlikte bazı bürokratlar, danışmanlar ve müdürler dışarıya davet ediliyor.

Tamam diğerlerini anlarım ama CHP İl Başkanı Yalaz'ın dışarıya davet edilmesi son derece dikkat çekici. Evet, üst kısımda dediğim gibi bu davetin planını CHP yapmıyor, içeride önemli iş insanları var ancak partinin en üst düzey temsilcisi bir şekilde oraya geliyor ama çıkarılıyor. Bu durum ilginç değil mi?

Açıkçası ben Ekrem Başkan'dan, Ayşe veya Kazım Başkan'dan; "Talat Bey de bizim İl Başkanımız kalmasında bir mahsur yoktur sanırım." çıkışını beklerdim. 

Buradan şuraya varacağım Eskişehir'de partinin en üst düzey temsilcisi, Özgür Özel'in şehirdeki gölgesi böyle bir organizasyonda dışarıya çıkarılıyor. İçeride ise belediye başkanları var. Onlar da bir bakıma siyasi figürler ve Talat Yalaz onları da temsil eden bir isim. Yalaz'a böyle bir muamele yapılması kimseyi rahatsız etmedi mi?

Talat Yalaz açısından da olaya bakarsak;

Seçilmiş İl Başkanı böyle bir organizasyona gidiyor ve herkes oradayken dışarıya davet ediliyor. Bir il başkanının başına gelebilecek en kötü hadiselerden biri bu bence. Yalaz'ın şehirdeki gücünü sorgulatan bir hamle bence...

Bu durumdan daha çok fazla çıkarım yapılabilir ancak bunlar sadece tahmin olur o yüzden ben bu kadar niyet okumak istemiyorum. Yalaz'ın düştüğü bu durum organizasyonun tercihi veya hatası mı, yoksa parti içi bir durumdan kaynaklı mı? Bu sorunun cevabını kamuoyuna bırakıyorum.

Herkese keyifli bir gün diliyorum. Sevgiler, saygılar...