Seçim süreci gördüğüm kadarıyla bu kez farklı ilerliyor,
Dar zamana sıkışmak zorunda kalan aday adaylık başvuruları ve aday adaylarının kendini anlatma, tanıtma çabalarını da ilgiyle takip ediyorum.
Süreçle ilgili bana enteresan gelen şeyler var,
Partilerin aday adaylık başvuru sayıları, aday adaylarından aldığı ücretler ve listelerdeki yer alan isimlerin ağırlığı bana göre seçimin akıbeti adına önemli bir ölçüt.
Genel Başkanların verdiği demeçler, iktidarın yaptığı gece yarısı hamleleri ve bürokratların değişen tavırlarını da gözden kaçırmamak lazım.
Eskişehir’i gözlemlediğim için buradan devam edeyim.
Partilerin aday adayları için belirlediği en yüksek ücret tarifesi 30 bin TL + 3000 TL dosya masrafı ile CHP ve İYİ Parti’ye ait.
Ak Parti ve MHP ise aday adaylarından 20 bin TL istiyor.
Buna rağmen ülke genelinde de Eskişehir’de de yüksek ücretli olan Millet İttifakına başvuru sayısı Cumhur İttifakından daha fazla.
İktidar Partisi beklediğimden daha kötü bir aday adayı listesine sahip. Listede bu cesareti nereden buldu ve aday adayı oldu diyebileceğimiz isimler bile var.
Her seçimde Eskişehir’den aday adayı olmayı bir sorumluluk kabul eden partililer dışında ağırlığı olan Zihni Çalışkan, Fethi Fahri Kaya, Cevahir Manas, Pınar Turhanoğlu ve mevcut milletvekilleri dışında aday olur diyebileceğimiz pek isme rastlamadım. Zaten Genel Merkez’in tüm mevcut milletvekillerine usulen de olsa yeniden başvuru yapın dediğini sağır sultan bile işitmiş.
CHP listesi sayıca çok olmasına karşın nitelik olarak biraz zayıf kalıyor. Yapılan başvurular içinden 6 kişilik ancak hepsi güçlü bir sıralama yapmak kolay değil. Mevcut 2 milletvekilinin yeniden aday olması ve diğer partilerden aday gelebilme olasılığı hevesleri kaçırmış durumda.
Tabi başka bir ölçüt olarak heyecansız ve şartlardan çok memnuniyet duymayan yapısı da dikkatimden kaçmıyor.
Seçimin Eskişehir’de tek hissedildiği yer ise İYİ Parti diyebilirim. Listede her kesimden ve farklı nitelikte aday adayına rastlamak mümkün. Aday adaylarının Büyükşehirlerde ön seçim temayülü ile belirlenecek olması da heyecanı taban adına yükselten bir gelişme oldu.
Listede Bahattin Şeker, Nebi Hatipoğlu, Melih Aydın, Özlem Ayrancı, İbrahim Sayın, Çağdaş Çelik, Hakan Kaymak gibi başı çeken isimlerin yanı sıra Orhan Kesikoğlu gibi sevilen, sayılan isimlerde mevcut. Hem genç hem sanayici hem partili hem de genç ve kadın kontenjanı adına en şanslı parti açık ara İYİ Parti diyebilirim.
MHP ise hem Metin Nurullah Sazak’ın yeniden aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılması hem de oy oranlarına bağlı olarak beklenenin biraz altında bir milletvekili listesine sahip.
Diğer partiler ise ittifaklardan dolayı çok aktif bir performans gösteremiyor. DEVA’dan İsmail Haşim Ateş ve Yasemin Arıkan Çoruk’un dışında haberlere yansıyan bir aday adaylığına rastlamadım henüz.
Tüm bu veriler ışığında Eskişehir ile ülke geneli arasında ilk kez paralel bir ilerleme yaşanıyor. AK Parti hamleleri de üst üste geldiğine göre bu seçim diğerlerinden farklı ve muhalefet adına psikolojik üstünlüğün ele geçtiği bir seçim dönemi diyebilirim.
Ancak geçmişte özellikle 1999 öncesinde ki seçimlerde çok kez görev almış ve aktif dönemler geçirmiş birisi olarak şunu da ekleyebilirim.
Dereyi görmeden paçayı sıvamak, kazandım diyerek atalete düşmek rüzgârın akışını hızlıca terse döndürür. Görünen o ki çok çalışandan ziyade az hata yapan kazanacak.