O Yönetmelikle İlgili İddialara Cevap Geldi

Dün Aile Sağlığı Merkezleri ile ilgili son günlerde gündeme gelen yönetmeliği kaleme almış ve bu meselenin sadece aile hekimlerini değil toplum sağlığını yakından ilgilendiren maddeleri üzerine durmuştum. 

ASM’ye gitme sıklığı, ilaçlarla ilgili kota ve diğer sağlık birimlerine gitme ihtiyaçları ile ilgili endişeleri ve eleştirilerimi dile getirdiğim yazıyla ilgili çokça arayan soran oldu. 

Yazı öncesi bazı sağlık çalışanları ve aile hekimleri ile görüşmüş, onların da yönetmelikle ilgili endişelerini, tepkilerini, yönetmeliğin hastalar üzerinde oluşturacağı mağduriyeti bire bir dile getirmeye çalıştım. 

Yazının ardından sağlık müdürlüğünden de arayanlar oldu. Yaptığım bazı tespitlerin doğru olmadığını bu yönetmelik ile asıl amacın ASM’leri daha nitelikli hale getirip, tedavi kalitesini yükseltmek olduğunu iddia ettiler. 

“Eleştiri dile getirdiğim gibi bu eleştirilere karşı cevapları da dile getirme sorumluluğu ile yönetmelikle ilgili sağlık müdürlüğü’nden gelen cevapları da sizlere iletmek isterim. 
Yönetmelikle ilgili sağlık müdürlüğü yetkililerinden bana gelen bilgiler şu şekilde… 

Türkiye’de çok fazla gereksiz ilaç kullanımı var. Bakanlık, Avrupa ortalamasının çok üstünde olan bu ilaç kullanımını azaltmayı hedefliyor. Gereksiz kullanımı insan sağlığına epey zararlı olan antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucuların gerçekten ihtiyaç halinde kullanılması için bazı denetim ve kurallar koyuluyor. Bu kota da bu amacın bir parçası… 

Bakanlık aile hekimlerinin HYP- Hasta Yönetim Sistemini daha aktif kullanmasını istiyor. 
Bu sistem içinde kayıtlı yaşlı-kronik hastalığı olan-gebe ve türevi vatandaşların ASM’lere daha sık gelmesi ve hekim tarafından daha yakından takip edilmesini istiyor. 

Teşvik sistemi maaş ile karıştırılmamalı. Hekimler maaş dışında normalde ortalama 14.000 TL teşvik alıyordu. Bakanlık bu rakamı talep ettiği kurallar yerine getirildiği takdirde yaklaşık 40 bin TL düzeyine çıkarttı. Yani koşulları yerine getiren daha çok teşvik alacak. Yerine getirmeyen için ise geçmişe oranla bir kayıp olmayacak. Başka bir deyişle koşulları yerine getirmeyenin bir kesintisi olmayacak ama yerine getiren ekstra ödüllendirilecek. 

ASM giderleri tamamen hekimlerin cebinden karşılanıyor tespiti doğru değil. Sağlık müdürlükleri aracılığı ile ASM’lere sınıfına göre 28 ile 45 bin TL arası cari desteği var. 

Yönetmeliğin ardından ilk ay yapılacak ödemeler ile aile hekimlerinin eskiye göre daha çok kazanacağını düşünüyoruz. 

Eksikler, doğru anlatılamayan bazı maddeler elbette vardır. Ancak uygulama süresince bunlar dikkate alınarak yönetmelik revize edilebilir. Burada asıl amaç sağlık sisteminin daha nitelikli hizmet verebilmesi, ASM’lerin öncü tedavi olarak daha çok kişiye ulaşıp aktif olması ve hasta memnuniyet oranlarını yükseltmek. Yani iddia ettiğimiz gibi hastalar bu konuda mağdur olmayacaklar, aksine onlar için daha nitelikli bir sağlık hizmeti olacak.”

Dün dile getirdiğim iddialar ve bu iddialara karşı yetkililerin verdiği cevaplar bu şekilde. 
Öncelikle iddialara tepkisiz kalmayıp cevap veren yetkili birimlere teşekkür ediyorum. 
Takdir elbette siz okuyanlarımızın. 
Elbette süreci takip ediyor olacağız. Vatandaşların ve hekimlerin yönetmeliğin uygulaması ile ilgili yansımalarını gözleyeceğiz. 

Amacımız belli, bağcı dövmek değil üzüm yemek. Umarım sağlık adına herkesin çok daha mutlu olduğu bir süreç yaşanır. Hem hekimler hem de vatandaş için verimli bir etki olmasını temenni ediyoruz. 

Pazartesi görüşünceye dek, sevgilerle…