EKONOMİ

Metin Güler'den 'Doğalgaz Zammı" Tepkisi

ETO Başkanı Metin Güler, 1 Ağustos 2024 itibariyle geçerli olan doğalgaz zammının tüccar ve sanayici için çok ciddi bir yük oluşturacağını belirterek, yüksek enerji zamlarının enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, 1 Ağustos 2024 itibariyle geçerli olan doğalgaz zammı hakkında değerlendirmede bulundu. 1 Temmuz 2024 itibariyle, tarımsal faaliyetler için kullanılan elektrik ücretine %30, mesken için kullanılan elektriğe ise %38 zam geldiğini hatırlatan ETO Başkanı Metin Güler, yapılan zamların enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratacağını kaydetti.

Son olarak 1 Ağustos 2024 itibariyle doğalgaza konutlarda %38 oranında, 300 bin m3’ün altında tüketimi olan tesislerde kullanılan doğalgaza ise %33.1 oranında zam geldiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, yapılan zamlar sebebiyle hem üyelerin hem üreticilerin maliyetlerinde çok ciddi bir yük oluşacağını dile getirdi.


Yüksek Enerji Zamları Tüccar ve Küçük İşletmelerin Ayakta Kalmasını Zorlaştırıyor


Yapılan zamların enflasyonu olumsuz olarak etkilemekle birlikte, üreticiler için de ek maliyet oluşturacağını belirten Güler, bir ay arayla elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların piyasaya da fiyat artışı olarak yansıyacağını ifade etti. Yüksek oranda yapılan enerji zamlarının düşük kar marjıyla üretim yapan KOBİ’lerin maliyet hesabı yapamamasına sebep olduğunu belirten Güler, artan maliyetlerin küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve tüccarın ayakta kalmasını
zorlaştıracağını kaydetti.


Zamlar Çalışanların da Vatandaşın da Alım Gücünü Olumsuz Etkiliyor


Yapılan zamların vatandaşların ve çalışanların alım gücünü de olumsuz etkilediğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, sürekli yükselen fiyatlar ve gelen zamlar karşısında işverenlerin çalışanlarına sağlıklı bir maaş politikası oluşturmakta ve nitelikli yetişmiş insan kaynağını korumakta zorlandığını kaydetti. Güler, enflasyonla mücadelede kararlılık için yüksek oranda enerji zamlarının önüne geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.