YAŞAM

"Kendin İçin Kentin İçin Harekete Geç"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında bir etkinlik daha düzenlendi.

Eskişehir Kent Konseyi ve Eskişehir Bisiklet Derneği (VelESBİD) paydaşlığı ile ”Kendin İçin Kentin İçin Harekete Geç” açık hava paneli düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panelde, sürdürülebilir hareketliliğin kentlerimiz ve toplum sağlığına katkıları konuşuldu.

16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Kent Konseyi ve VelESBİD iş birliği ile “Paylaşımlı Kamusal Alanları Birlikte Değerlendirelim” temasıyla “Kendin İçin Kentin İçin Harekete Geç” adlı açık hava paneli düzenlendi. ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balaban ve Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Berrin Akpınar’ın konuşmacı olduğu etkinlik, Ulus Anıtı Meydanında gerçekleştirildi. Panele; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Çağrı Özeçoğlu, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Canan Adlım, CHP Tepebaşı Meclis Üyesi Zehra Zeydan, VelESBİD Başkanı Oğuzhan Can ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Çağrı Özeçoğlu, Büyükşehir Belediyesi olarak 2000 yılından bu yana çevreyi, insanı ve aktif yaşamı öne çıkaran projeleri aralıksız sürdürdüklerine dikkat çekerek “Ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan Eskişehir Ulaşım Planını yürürlüğe alarak, bu alanda çok önemli bir adım attık. Şehrimizin geleceğini belirleyen bu plan, kentimizi araçlar için değil insanlar için planlamanın yolunu göstermiştir. Şehrimizin çağdaş, temiz ve yaşanabilir özelliklerini daha da ileri taşımak için hep birlikte çalışacağız. Kıymetli bilgiler edineceğimize inandığım bu panelde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi.

"Açık Hava Panellerini Sürdürülebilir Kılacağız"

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, hareket etmenin beden ve ruh sağlığına olumlu etkilerine vurgu yaptığı konuşmasında “Bizler şehrimizde mutlu, huzurlu yaşayan insanlarız ancak bireysel olarak neler yapabileceğimizi uzman doktorumuzdan ve akademisyenimizden dinleyeceğiz. Eskişehir Kent Konseyi olarak madem Avrupa Hareketlilik Haftasındayız o halde salonları doldurmak yerine bu paneli açık havada hemşehrilerimizle buluşturalım diye düşündük. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ayşe Ünlüce ile şehrimize gelen hareketlilik ve enerjinin de etkisiyle açık öğretimin doğduğu şehrimizde açık hava panellerinin de sürdürülebilir olması adına çalışmalarımız devam edecektir.”diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan açık hava panelinde sürdürülebilir hareketliliğin topluma ve kentlere faydaları konuşuldu. Panelist Prof. Dr. Osman Balaban, motorlu araçlar yerine motorize olmayan araçlar koyulmasının ve bireysel değil toplu taşıma ile bu uygulamanın kentte sisteme oturtulabilmesinin önemine dikkat çekti. Eskişehir’in bu sistemi doğru bir şekilde kente entegre ettiğine dikkat çeken Balaban “Eskişehirliler olarak çok şanslısınız. Şu an bulunduğumuz kamusal alanda bir yandan tramvay geçiyor diğer yandan yayalar, bisikletliler görüyorum. İşte bu bir başarıdır. Eskişehir sürdürülebilir hareketliliğin en güzel örneklerinden birisidir.”dedi. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Berrin Akpınar ise hareket etmenin insan yaşamına katkılarını anlattığı konuşmasında “Hareket sadece spor salonlarında yapılmak zorunda değil. Şehrimiz gerek merkezinin yapısı gerekse tematik parkları ile her daim hareketli olabilmemize olanak sağlayan bir şehir. Hiçbir şey yapamıyorsanız bile
şehrimizi tempolu yürüyüşlerle keşfedebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.