ETO Seçim Hareketi Başladı

ETO Başkanı Metin Güler koltuğa ilk olarak Aralık 2013’te oturdu. 

Bu görev bir seçimin zaferi değildi. ETO başkanı Harun Karacan, Büyükşehir Başkan Adayı olmak için görevinden istifa etti ve koltuğunu Metin Güler’e emanet etti. 

Yarım dönem devam eden başkanlığın ardından Metin Güler rüştünü ispat etmek ve koltuğa bu kez seçilmiş olarak oturmak istedi. 

Nitekim adeta yerel seçim yarışına dönen, seçimler ertelendiği için epey uzun süren bir rekabet ortamında Erdoğan Tekgöz ile yarıştı. 

Bu yarış sadece Tekgöz ve Güler yarışı değildi. İşin içine siyaset girmişti. Bir tarafta Harun Karacan diğer tarafta Nabi Avcı ve Emine Nur Günay vardı. Esnaf biraz da bu siyasi savaştan huzursuz ve tepkiliydi. Zaman zaman hararetin yükseldiği bu seçimi Metin Güler ve ekibi kazandı. Karacan’ın 17. Komitesinden bile galip çıkıldığı için bu zafer Güler ve ekibinin adeta güç gösterisine dönüştü. 

Son seçimde ise Güler karşısına tek bir aday çıkmadan tek liste ile seçime gitti. Rakipsiz olmak, elini kolunu sallaya sallaya seçim kazanabilme rahatlığı bana göre Güler’in düzenini biraz bozdu. 

Seçim garanti olunca Güler’in çevresinde listelere girmek isteyen yani meclis üyesi ya da yönetimde yer almak isteyen insan sayısı çoğaldı. Haliyle listeleri yaparken bazı eski dostlarla vedalaştı, yeni isimler eklemek ve haliyle birçok kişiyi de küstürmek zorunda kaldı. 

Karşısında güçlü bir muhalefet, sert bir cephe olmayınca kim olsa biraz atalete düşer. Metin Güler ve ekibi de bu rakipsizliğin ataletine düştüler. 

Rakip bulamayınca herhalde canları sıkıldı. İncir çekirdiğini doldurmayacak sebeplerden ESO ile kavga ettiler. Kendileri kavga etse “yapmayın, etmeyin” diye ayıracakları gençleri kavgaya sürüklediler. Eskişehirspor’a kaynak getirecek panayırlara izin verdi diye hem Kazım Kurt ve Eskişehirspor ile arayı bozdular hem de kamuoyunda önemli bir irtifa kaybettiler. 

Görece uzun bir süre olsa da ETO için yeni seçim sürecinin hazırlıkları başladı. Bu kez aday olmayacağı düşünülen Metin Güler de resmi olarak adayım demese bile açıkladığı projeler ile yeniden aday olacağını ilan etti. 

Fakat bu kez süreç farklı işliyor. 

2 sene sonra yapılacak seçim için şimdiden ufak tefek hareketlenmeler gözlüyoruz. Çünkü Metin Güler belli ki bu seçim rakipsiz olmayacak. Ve belli ki bu seçim yine Güler ve rakipleri arasında değil hem siyasi hem de kurumsal olarak pek çok cephenin arasında geçecek. 

Sadece sesli düşünürsek: 

Metin Güler’in yeniden devam edecek olmasına kendi ekibinden de karşı çıkan ve desteklemeyenler olacak. Üstelik görev dönemin bittiğinde 13 seneyi arkasında bırakan Güler’in koltukta fazla oturduğunu düşünen üye sayısı oldukça fazla. 
Güler’in karşısında aday olması muhtemel isim Murat Özcan gibi hem siyaset hem ticaret ve cemiyet hayatının sevdiği, değer verdiği güçlü bir isim. Üstelik ETO’nun kodlarına hâkim ve Güler’in ekibi ile teşriki mesaisi olan bir aktör. 
Güler’in destekçileri arasında yerel seçim sürecinden kaynaklanan bir ahdı vefa ile Nebi Hatipoğlu’nu görürsek şaşırmayız. 

Güler’e rakip olacak ismin destekçileri arasında da Harun Karacan olursa sürpriz olmaz. 

Ancak işin siyaseti sadece AK Parti ile sınırlı değil. Muhtemelen CHP’li belediyeler de seçim döneminde rakiplerini destekleyen Güler yerine onun karşısında yarışacak ismin arkasında dururlar. 

Yine araların açık olduğu ESO’nun ve geçtiğimiz günlerde polemik yaşanılan hatta ismi ETO adaylığı için de geçen Rüştü Şentuna ve ERİAD ekibinin de Güler yerine karşısında yarışacak adaya destek vermeleri muhtemel. 

Tahmin yapmakta zorlandığımız tek nokta EOSB… 

Daha önce Metin Güler ile iş birliği yapan Nadir Küpeli göreve devam edecek mi, etmeyecek mi henüz belli değil. Küpeli EOSB’de yeniden aday olur ve başkanlığına devam ederse muhtemelen Güler’in seçilmesi için mesai harcar. 

Ancak Küpeli seçime tek aday mı girecek, karşısına güçlü bir aday çıkarılacak mı buna dikkat etmemiz lazım. Zira Küpeli de rakipsiz, tek başına seçime giriyor olursa belki başka bir söz akti olma ihtimalinden de bahsedebiliriz. 

Nihayetinde ETO seçimine görece çok uzun bir zaman var. Hazırlık için ise bu sürenin çok uzun olduğunu söyleyemem. 
Yerel ve genel seçimin uzağında Eskişehir gibi küçük bir şehrin bu seçime odaklanması da gayet normal bir durum. 

Bundan sonra sürece dair kulis haberler, dedikodular fazlaca kendini gösterir. Talipliler Şubat 2025’ten itibaren netleşmeye başlar. Ve sanırım biz de yeni bir yerel seçim havasını bolca yaşarız.