ETO Aynı ETO Değil Miydi?

ETO Fuar alanının ilk organizasyonlarından birisi Gıda Fuarı idi...

ETO Fuar alanının ilk organizasyonlarından birisi Gıda Fuarı idi. 
Çarşamba pazarı gibi bir alanda yüzlerce firma bir araya gelmiş ve çoğu başka şehir esnafından oluşan bir fuardı. Hatta Afyonkarahisar’dan gelen bir firma ile röportaj yapmıştık ve firma sadece fuarda 6 tona yakın sucuk sattığını söylemişti. 

Başkan aynı başkan, ETO aynı ETO değil miydi? 


Fuar alanı demişken aklıma geldi. 
Fuar inşaatı için çıkılan ilk ihale Eskişehir hassasiyetinden yoksundu. Şartname öyle özel maddeler içeriyordu ki Eskişehir’den tek bir firma katılamıyordu. 
Buna dair bir kamuoyu oluşunca ETO içinden akil adamlar devreye girdi ve şartname değiştirilerek önemli bir yanlıştan dönüldü. 

Başkan aynı başkan, ETO aynı ETO değil miydi? 

Nitekim aynı fuar alanının tefrişatı için geçtiğimiz günlerde yine ihale yapıldı. Ve duyduğumuz kadarıyla bu ihaleden tek bir Eskişehir firması sebeplenemedi. Zira 3 kuruş ucuz diye ihaleleri Eskişehir değil farklı şehir firmaları aldılar. 

Başkan aynı, ETO aynı ETO değil miydi? 

Peki, mobilya sektöründe sırf esnaf-sanayici çekişmesi diye ayrımcılık yapılarak 2 yıldır yapılmak istenen Mobilya Fuarı’nı çeşitli bahanelerle yaptırmayan kimdi? 

O fuarı yapamayan sanayiciler Eskişehir firması değil miydi? 

Hoş, 2 önceki seçim döneminde aynı ETO meslek komitelerine Eskişehir yerine Antalya’da ki otellerde toplantılar düzenlemiş ve şehir esnafı yine taca atılmamış mıydı? 

Pandemi gibi zorlu bir dönemde temsil ettiği esnafa doğru dürüst uğramayan, kredi imkanlarından pek çok esnafın yararlanmasını sağlamayan ETO’nun şimdilerde esnaf hassasiyetinin kabarması bir tek bana mı garip geliyor bilemiyorum. 

Hem de söz konusu ortak payda Eskişehirspor iken… 

Malumunuz son günlerde ETO ve Esnaf Odalarından Eskişehirspor yararına düzenlenen yöresel ürün panayırlarına karşı bir tepki var. 
Bunun şehir esnafına zarar verdiğini söyleyerek Eskişehirspor’a katkı amacıyla bu işe izin veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u eleştiriyorlar. 

Bu işin Eskişehirspor’a faydası olmasa eyvallah ya da bu işe tepki gösterenler Eskişehirspor’u bu tür kaynak arayışlarından uzak tutacak destekler verse sözüm yok ama… 

Ne esnaf odaları ne de ETO’nun Eskişehirspor’a uzun süredir ciddi bir desteği, direkt olmasa bile dolaylı bir katkısı yokken bu işe karşı çıkmalarını anlayamıyorum. 

Seçim döneminde de karşısındaki adayı destekledikleri Kazım Kurt’a yapılan eleştirileri de samimiyetsiz bulduğumu açıkça belirtmem gerek. Çünkü hem ETO Başkanı hem Esnaf Odaları Başkanı’nın seçim döneminde Ak Parti adayını desteklediğini bilmeyen yok. 
Öte yandan asıl altını çizmem gereken ve bu eleştirileri boşa çıkartan bir detay var. 

Yıllardır Odunpazarı bölgesinde bir öğrenci yurdunun kermes adı altında sürekli olarak işlettiği bir fuar var. Yüzlerce esnafın olduğu bu bölgede bu fuar sürekli yapılıyor, göz önünde yapılıyor ve gördüğümüz kadarıyla bir kermesten çok daha fazla hacimli bir şekilde hayata geçiriliyor. 

Bunu iktidara yakın bir cemaat ya da vakfın yaptığını da söylemek mümkün! 

Peki, ETO ya da Esnaf Odaları bunca zamandır bu işe tek bir söz, tek bir laf ettiler mi? 
Tepki gösteren, karşı çıkan bir demeçlerine rastladınız mı? 

Ne oldu Eskişehir esnaf hassasiyeti? Attaya mı gitti? 

Keşke aynı hassasiyeti Eskişehirspor içinde görseydik. Şehrin abileri şehrin kardeşlerine destek verip onları yalnız bırakmasaydı. 

Bir de ülke konjonktürü gereği her sokakta mantar gibi türeyen zincir marketlere, şehir dışı firmaların talan ettiği avm’lere engel olamayanların, asgari ücret, kira, enerji maliyetleri ile esnafı bitirme noktasına getiren genel politikaya yumuşak serzenişler dışında tepki göstermeyenlerin şimdi Eskişehir esnafı hassasiyeti yine altını çiziyorum sadece “dostlar alışverişte görsün” olarak açıklanabilir. 

Unutmayın ki, 

Eskişehirspor başarılı olursa, yeniden üst liglere çıkarsa bu işten en kazançlı çıkacak yine esnaf olacaktır. Çünkü süper lig zamanlarını, misafir seyircileri, takım kafilerini, otelleri, taksileri, lokantaları, gezi alanlarını hala çok net hatırlıyoruz…