POLİTİKA

Eskişehir TOKİ Mağdurları Meclis Gündemine Taşındı

CHP Milletvekili Süllü, TOKİ tarafından dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarını hedefleyen 100.000 Konut Projesi kapsamında Eskişehir’de başlatılan 2450 konut projesinde yaşanan gecikmelerin gerekçesini ve fiyat artışları nedeniyle hak sahiplerinin mağduriyetlerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, ülke genelinde 2019 yılında başlatılan 100.00 Konut Projesi kapsamında Eskişehir’de başlatılan proje kapsamında yer alan hak sahiplerinin 2 yıl içinde tamamlanacağı sözü verilen evlerine henüz kavuşamamalarının gerekçesini ve peşinat miktarları, aylık ödemeleri ve KDV oranlarına yapılan zamlar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

İSTANBUL’DAKİ TOKİ PROJESİNE ZAM YAPILMAZKEN NEDEN ESKİŞEHİR?

Projenin kamuoyuna duyurulduğunda %10 peşinat ve %0,49 faiz ile 240 ay vadeli ödeme planını içerdiğini kaydeden Süllü, “2021 yılında tamamlanması gereken konutların ihaleleri 2022 yılında gerçekleşti ve inşaat çalışmalarına 2022 yılının ilkbaharında başlandı. Bu süre zarfında konut fiyatlarına gelen zamlar, özellikle asgari ücretli ve emekli hak sahiplerini olumsuz etkiledi” dedi. İstanbul'daki benzer projelerde yaşanan yer tahsis sıkıntısına rağmen TOKİ'nin açıklamasına göre fiyat artışlarının yansıtılmadığını belirten Süllü, “Başka illerdeki projelerde fiyat artışı yansıtılmazken Eskişehir'deki konut fiyatlarına zam yapılması hakkaniyetli değildir. İstenen fiyatları ödemeyecek durumda olan ve evinin kaybedecek olan çok sayıda hak sahibi bulunmaktadır” dedi.

ZAMLARI GERİ ALACAK MISINIZ?

Söz verilen faiz oranının değiştirilmesi ve asil hak sahipleri ile toplam konut sayısı arasındaki farkların da hak sahiplerini endişelendirdiğini belirten Süllü, “4 yıl boyunca evini bekleyen 153 hak sahibinin yedeğe bırakılması da ayrıca mağduriyetlere neden olmuştur” dedi. 100.000 Konut Projesi kapsamında Eskişehir'de 2019 yılında başlatılan ve 2021 yılında teslim edilmesi planlanan 2450 konut projesindeki gecikmenin gerekçesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye soran Süllü, “Konut fiyatlarına yapılan zamların hak sahiplerine yüklenmesinin gerekçesi nedir? Yapılan zamların geri alınması ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine yönelik Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?” dedi.